hanz Opublikowano 21 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2022 Ja do tego dołożę tragiczne stany wody na wiśle i dopływach ... ale to juz nie wina pzw wiec sie nie liczy Co do wynikow zawodów to tragedia. Na poczatku myslalem ze sie z jednostką miar walnąłeś ... ale sam bylem w niedzielę na komercji (nie pamietam zebym na komercyjnym kiedys az tak nie połowił) i ewidentnie pogoda rybom nie podchodziła. Zreszta taki skwar ze mie tez sie nie chciało. Natura nie lubi pustki ... ciekawe co sie pojawi w miejsce tych naszych Wislanych rybkek ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K-Pon Opublikowano 21 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2022 Problem jest bardziej skomplikowany i trwa od ok 1945 (niespełna 80 lat) do 1975 kiedy pojawił się masowo, a stanowiska zajął 40-60 lat później. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 21 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2022 OCZYWIŚCIE, że nas to bawi.Śmieszy. Od kilkudziesięciu lat mnie śmieszy coś tak irracjonalnego, jak "zawody wędkarskie".To jakby zrobić zawody w obserwacji rośnięcia trawy, czy malowaniu tylnego koła w rowerze na różowo.Można... Ja wiem, że Tadek masz sukcesy w "zawodach", ale jak czytam relacje z opisem pochowanych w trawie sztywnych szczupaków, to...to mi wystarczy... A druga zabawna rzecz, to skala nadęcia i zadęcia - bo ZAWODY!Medale, puchary, działacze, ordery, goździki, sute premie,oraz ryby po 15-20 gramów... Taniej i wygodniej byłoby takie zawody zrobić w sadzawce w Parku Jordana, albo w ogóle - w jakiejś knajpie przy piwku.Taniej, wygodniej i weselej. I po trzecie - śmieszy, że są jeszcze wędkarze, którzy w tej "zawodowej szopce" chcą brac udział. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 21 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2022 Kraków. Dzieci kąpią się i brodzą w brudnej sadzawce w Parku Jordana. ZZM: bezwzględny zakaz | Gazeta Krakowska Tam nie można zrobić zawodów to zostaje jakaś knajpa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 21 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2022 (edytowane) OCZYWIŚCIE, że nas to bawi.Śmieszy. Od kilkudziesięciu lat mnie śmieszy coś tak irracjonalnego, jak "zawody wędkarskie".To jakby zrobić zawody w obserwacji rośnięcia trawy, czy malowaniu tylnego koła w rowerze na różowo.Można... Ja wiem, że Tadek masz sukcesy w "zawodach", ale jak czytam relacje z opisem pochowanych w trawie sztywnych szczupaków, to...to mi wystarczy... A druga zabawna rzecz, to skala nadęcia i zadęcia - bo ZAWODY!Medale, puchary, działacze, ordery, goździki, sute premie,oraz ryby po 15-20 gramów... Taniej i wygodniej byłoby takie zawody zrobić w sadzawce w Parku Jordana, albo w ogóle - w jakiejś knajpie przy piwku.Taniej, wygodniej i weselej. I po trzecie - śmieszy, że są jeszcze wędkarze, którzy w tej "zawodowej szopce" chcą brac udział. Wiesz co nie obraź się ale ty jesteś debilem czy tylko takiego udajesz ?Weź sobie człowieku udział a najlepiej zorganizuj np gp okręgowe w spininguI zobaczysz wtedy ordery, goździki, premie itpTylko się najpierw ozapierdalasz za damski uj jak dziki osioł żeby to wszystko zorganizować i podopinać i dać możliwość pozawodniczyć tym którym to sprawia frajdęA dopiero potem pieprz głupoty jaka to "dochodowa impreza" jest Edytowane 21 Czerwca 2022 przez jajakub Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 21 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2022 Tam nie można zrobić zawodów to zostaje jakaś knajpa Myślisz że brudniejsza woda niż w Wiśle?Chyba nie.A ryb tyle samo. Tam nie można zrobić zawodów to zostaje jakaś knajpa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 21 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2022 jajakubie, najpierw PRZECZYTAJ to, co napisałem (najlepiej ze zrozumieniem), a dopiero później odpowiadaj 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 21 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2022 Niestety mam wrażenie iż to Ty nie do konca rozumiesz co napisałeśI na domiar złego albo masz o tym blade pojęcie albo tylko tak udajeszKoniec offa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommy100 Opublikowano 23 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2022 I po trzecie - śmieszy, że są jeszcze wędkarze, którzy w tej "zawodowej szopce" chcą brac udział. Dokładnie Pezet. Wstyd brać w tym udział.Najpierw trzeba przygotować boisko zeby na nim grac. Nie wnikam czy organizacja zawodów jest trudna czy łatwa. Rozumiem ze kogos to cieszy , wszystko jest dla ludzi ,ale...Powinny być teraz ważniejsze rzeczy niż " zawody " o "miszcza" . Co sezon to gorzej. Od poczatku roku ciezko dostrzec spław ryby na Wisle. Wody płynące są w opłakanym stanie , wiec chyba lepiej się zainteresować tym poważniejszym problemem , a na rywalizację przyjdzie czas. Beda tarliska , będą badania , będą bariery na doplywach usuwane , będzie bioróżnorodnośc w wodach górskich , niech nawet codziennie rywalizuja. Póki co nawet klen juz zanika i nie tylko ja to widzę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 23 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2022 Co ma piernik do wiatraka tzn zawody wędkarskie do stanu naszych wód (ujowego oczywiście) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregx1 Opublikowano 23 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2022 Z tym brakiem spławów czy zanikiem klenia to mam identyczne spostrzeżenia z pobliskiej Soły. Masakra. W tym tygodniu, dla odskoczni od spina i muchy, postanowiłem jak za dawnych lat sprawdzić ze spławiczkiem i wisienką "co w trawie piszczy" Jeśli chodzi o klenie, to przynajmniej u mnie, z racji dużej przejrzystości wody, była to zawsze raczej dużo bardziej efektywna metoda na te większe, niż spinning.Wynik 2 wypadów i sprawdzenia ok. 3 km rzeki - kompletne zero! Jedno domniemane branie.... Końcem czerwca.... Jakaś rzeźnia.... Jestem nad wodą bardzo często, a od zimy zauważyłem do tej pory może ze 2 razy jakiekolwiek oznaki żerowania z powierzchni, w tym raz na 100% były to ukleje. Suchej muchy to już odechciało mi się nawet wiązać. Najbardziej niepokojąca jest bardzo mała ilość drobnicy i wylęgu przy brzegu. O tej porze powinno być tego już tysiące. No, ale jak ma być, jak całą wiosnę codziennie skokowo zrzuca się wodę z zapór, co daje dobowe, codzienne, nagłe wahania poziomu wody o +/- 0,5m. Większość wylęgu zostaje w brzegu przy szybkim opadaniu wody. A to co zostaje, nie ma nawet co jeść, bo pod kamieniami pustynia (zapewne z podobnej przyczyny + chemia w wodzie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 23 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2022 Tomku, 100 % racji ! A co ma piernik do wiatraka Kubo ? Ano to, że na zawody i ich organizację idą pieniądze statutowe związku, za które można by udrożnić rzeki, porobić tarliska czy zadbać o porządek nad wodą, itd. Wystarczyłoby tylko dogadać się z właścicielami wód płynących, tj. z Wodami Polskimi. Ale to trzeba chcieć ! Więc najpierw niech o rzeki zadbają, a potem niech z nich korzystają. Ot, co ! Chyba, że rację ma Adam, który na blogu stwierdził, że związek wiedząc o tym, że wody zostaną mu odebrane, "dorzyna" je na maxa....Osobną sprawą są setki kilogramów zanęt wrzucanych do wody każdego weekendu, które powodują ich degradację (eutrofizację) oraz nadmierne zakwitanie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 23 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2022 Jak zawsze, wszystko sprowadza się do tego, że woda nie ma WŁAŚCICIELA. Jak stoi samotny, opuszczony dom, to najpierw zostaje rozszabrowany, a potem stopniowo i nieuchronnie popada w ruinę.Jak sie w porę zadziała, to można ją jeszcze odbudować, ale od pewnego momentu jest już nie do uratowania. Nie wiem, na jakim etapie są polskie rzeki.Ale dewastacja postępuje systematycznie, a setki kilometrów najbardziej wartosciowych wód są dewastowane i niszczone. Tych najcenniejszych - czyli małych, będących matecznikiem i miejscem rozrodu dla wielu gatunków. jak nie ma tarlisk, nie ma "przedszkoli" dla narybku, nie ma bazy pokarmowej*, to - jak mówi Prorok Kononowicz - nie będzie niczego. Niestety - do przytulenia są setki milionów, a może i miliardy - więc nikt nie będzie się przejmował jakimiś-tam, za przeproszeniem - "rybami" *jak pisze gregx1 - w górskich rzekach czy małych strumieniach znikają nawet larwy jętek, co stwierdziłem już parę lat temu w Łososince. Pod kamieniami PUSTO!Nie ma w wodzie ani dużych ryb, ani narybku.Brak pokarmu, to prawdopodobnie wina zanieczyszczeń chemicznych i pestycydów, ale zatruciami wód nikt się nie przejmuje - łącznie z trucicielami, bo maksymalna kara 500 zł nikogo nie odstraszy.. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 23 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2022 Zastanawia mnie tylko czy chemia która płynęła Wisłą 30 lat temu była "lepszą chemią" od tej co jest teraz ? bo ja na Wiśle łowię od początku lat 90' i syf w wodzie był ale i ryby były... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 23 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2022 Ja w dzieciństwie i czasach szkolno-studenckich Wisły nie traktowałem w ogóle jako rzeki wędkarskiej.Ani Rudawy, nad którą mieszkałem.Dunajec i Raba to były rzeki o akceptowalnej czystości. Ale w wieku 4 lat zacząłem "prawdziwe" wędkarstwo nad Łososinką.I było to dokładnie 50 lat temu... Nie będę opisywał, jak wtedy wyglądała rzeka i ryby, bo ktoś może pomyśleć, że zmyślam Mam opowiadała, że ojcu kazała przynieśc na kolację 2-3 pstrągi, a ten po pracy wyskakiwał z muchówką i przynosił.Klenie i świnki traktowane były z pogardą, jako chwast. Pstrągów wystarczało dla wszystkich, również dla tych, co łapali je gołymi rękami. Ale:w tamtych czasach, aż do lat 90-tych zakłady w Tymbarku, miasto Tymbark - nie miały oczyszczalni. Wszystko szło kolektorem do rzeki w stanie "surowym|.Rzeka przez kilometr była zasyfiona, ale szybko się oczyszczała.Czasem poniżej Tymbarku dno było usłane np. zgniłym agrestem.Powyżej Limanowej surowe ścieki wpuszczała mleczarnia w Łososinie. Niekiedy poniżej rzeka była biała od brzegu do brzegu.Ale ryby były. Od wielu lat Tymbark z zakładami ma oczyszczalnię.Mleczarnia też.Ryb nie ma. Podejrzewam, że powszechnie teraz stosowane pestycydy zabijają owady wodne, a bez tej bazy cały dalszy łańcuch pokarmowy znika.No i fragmentacja koryta progami, odcinanie od tarlisk.W przypadku Łososinki na pewno NIE jest to presja wędkarska, bo wędkarzy tam było zawsze mało. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 23 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2022 Znam te czasy i pewnie każdy zna co jest po czterdziestce i łowił ryby. Pamiętam Dunajec w Tylmanowej który brzeg miał kamienny a nie z murowany i nie było Czorsztyna, ilość ukleji i kleni wzdłuż opaski była ogromna a pstrąga na obrtowke złowić wymagało tylko celnego rzutu za kamień 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 23 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2022 Tomku, 100 % racji ! A co ma piernik do wiatraka Kubo ? Ano to, że na zawody i ich organizację idą pieniądze statutowe związku, za które można by udrożnić rzeki, porobić tarliska czy zadbać o porządek nad wodą, itd. Wystarczyłoby tylko dogadać się z właścicielami wód płynących, tj. z Wodami Polskimi. Ale to trzeba chcieć ! Więc najpierw niech...... W dalszym ciągu twierdze iż nie wiecie o czym piszecie.Proszę sprawdz statut swojego związku oraz co ten związek może a co musi zrobić i na jakiej podstawie prawnejA na zawody kasy związkowej do rangi gp okręgu to idzie na pewno na pucharki, może na wodę dla zawodników ale to już tylko może (na pdst okręgu lublin i dyscypliny spiningowej)Więc powtarzam z uporem maniaka nie pieprzcie głupot bo czytają to ludzie nie mający o tym pojęcia a wietrzący zadymę i lubiący teorie spiskoweJak coś jest naganne to piętnować, jak się da poprawić to naprawiać ale od samego marudzenia i pieprzenia głupot to sie na pewno nic nie poleprzy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 23 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2022 Z tym brakiem spławów czy zanikiem klenia to mam identyczne spostrzeżenia z pobliskiej Soły. Masakra. Wiesz co nie wiem o co tam chodzi ale znam Sołę tak od 8 lat mniej więcejJak zaczołem tam przyjeżdzać (odcinek od jazu papierni w Żywcu do mostu w Bielanach z wyłączeniem zbiorników) to na poszczegulnych odcinkach łowiłem albo jazie albo klenie (tak jakoś nigdy razem nie stały) do tego fajne okonie i pstrągowo-szczupakowe przyłowyI mimo tego iż jak pamiętam zżuty wody były i wtedy to ryb było sporo więcejNie wiem jak było wcześniej ale z roku na rok tych ryb ubywa w zastraszającym tępieTam gdzie 5 lat temu łowiłem klenie pod 50cm teraz nie ma nicTam gdzie widywałem stada dużych świnek teraz jakiś narybek tylko pływaJak w takim tempie będzie to postępować to faktycznie za kolejne 4 lata będzie tam pustyniaI nie mam pojęcia co jest tego przyczyną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 23 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2022 No właśnie co jest przyczyną...PZW powinno się zainteresować i działać dlaczego pomimo czyściejszych wód ryby zanikają i z roku na rok jest ich corac mniej, ale nie robią nic w tym temacie, a jak robią to chyba tak żeby nikt nie wiedział. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 23 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2022 (edytowane) Tak jak pisałem nie wiem.Spotkałem w tym roku wiosną starszego miejscowego wędkarza.Pogadaliśmy sobie pod mostem bo zaczeło laćI w zasadzie poza tymi zżutami wody które faktycznie mogą nieco czyścić rzekę z ikry, narybku, pożywienia itp to też nie za bardzo potrafił wytłumaczyć co się dzieje a znał gość rzekę od lat ....dziesięciuNa zżuty wpływu nie mamy żadnego, presji to ja tam też dużej nie widzęNie wiem w sumie jestem tam tylko 1 góra 2 mieśiące w roku więc i obraz sytuacji mogę miec niepełny Edytowane 23 Czerwca 2022 przez jajakub Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanP Opublikowano 23 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2022 Duża jest zasługa kormoranów (Soła, Skawa). Jak zbiorniki zamarzają to to czarne świństwo buszuje po rzeczkach. Taka Skawa jest do wyczyszczenia z ryb w jedną zimę przez jedno stado. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 23 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2022 Dlatego pisze ze nie mam pełnego obrazu sytuacjiW lecie widzę tam tylko nurogęsi, kormorany dopiero na ujściu skawy do wisły widzialemCo się zimą dzieje nie wiem choć patrząc co kormorany u mnie potrafią zrobić na pstrągowym siurku to wierzę że i skawo-sołę potrafią przetrzebić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPIDERLING84 Opublikowano 23 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2022 Duża jest zasługa kormoranów (Soła, Skawa). Jak zbiorniki zamarzają to to czarne świństwo buszuje po rzeczkach. Taka Skawa jest do wyczyszczenia z ryb w jedną zimę przez jedno stado.Kiedyś mróz lodził również rzeki i kormorany zdychały aż miło! Niestety brak zimnych zim doprowadza do tego, że pustoszeją nam rzeki. I tak jak piszczesz, gdy zamarzają wody stojące kormorany żerują tylko na rzekach i robią tu ultra skutecznie. W styczniu można szukać zimowisk ryb po obsranych drzewach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanP Opublikowano 23 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2022 Kiedyś mróz lodził również rzeki i kormorany zdychały aż miło! Niestety brak zimnych zim doprowadza do tego, że pustoszeją nam rzeki. I tak jak piszczesz, gdy zamarzają wody stojące kormorany żerują tylko na rzekach i robią tu ultra skutecznie. W styczniu można szukać zimowisk ryb po obsranych drzewachTrzeba też wspomnieć o zaporach (Świnna na Skawie i 3 sztuki na Sole) które skutecznie zaburzają termikę wody. O ile w lecie dla łososiowatych to ratunek o tyle w zimie niestety są za ciepłe i za krótkie żeby zamarznąć. Nie byłbym sobą gdybym nie napisał, że specjalne gratulacje należy złożyć zarządowi PZW Bielsko - Biała. Ten okręg miał dwie rzeczki Skawę i Sołę i dwie zaporówki w swoim że tak się wyrażę "zarządzaniu". Zaporówki mu zabrały Wody Polskie a na tych dwóch rzekach nie ma ryb. Panowie gratulacje!! Podejścia do problemu kormoranów praktycznie w tym okręgu nie ma - także nie ma czego gratulować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 23 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2022 Na kormorany to jeszcze nikt nic efektywnego i legalnego nie wymyśliłPrzynajmniej ja o takim sposobie nie słyszałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi