Skocz do zawartości

Wody w okolicach Krakowa

dawid_

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj, a w zasadzie wczoraj :) ,woda podniesiona, ale o dobrej widoczności, rybki współpracowały, chociaż na początku straciłem 2 woblery i 1 rybkę przez wadliwe agrafki, złowiłem 5 boleni+ 1 urwany ,w tym 2 złowione ok.70kipost-49044-0-08764900-1410734933_thumb.jpgpost-49044-0-51539600-1410734984_thumb.jpgpost-49044-0-26413600-1410735032_thumb.jpg

Brały 1 na Widełka, 2 na fantoma,2 na Tarnusa, i 1 na gumę z dna, gdy nadchodziły chmury i wszystkie pochowały się głębiej.

• 2 tygodnie później...

Kilka kontrolnych rzutów przed pracą. Tak żeby wodę zobaczyć i coś na wieczór zaplanować. Celowane było w klenia. Coś w  zmąconej zatoczce w trawach się przewinęło i myślałem, że to klenik. Obrotówek nie wziołem, więc do wody na pierwszy ogień poszedł mały 1,5 cm woblerek. Na 0,22 lata toto na max 10m. Fajne branie, bo przynęta dogoniona praktycznie przy wyciąganiu dociągniętego do traw woblerka:

10_zps4e166b69.jpg

A woda  po deszczu znowu przymącona i w górę. Coś mnie królowa wnerwia. Od początku sierpnia cały czas huśtawka. Liczyłem, że jeszcze wyskoczę na 2-3 nocki za karpiem. Dobrze, że udało się miejsce przygotować i 3-4 nocki wstrzelić się w fajne warunki. Coś mi się jednak wydaje, że do końca roku tylko spinn.

Edytowane przez tadekb
  • Like 2

0,22 moim zdaniem to taki uniwersał. Połowi się większość ryb większością przynęt. Woda poniżej Krakowa też raczej płynie i to też jakoś trzeba uwzględnić. Poza tym jest mała rezerwa jak się żyłeczka przytrze np. na kamieniu. Moim kleniom taka grubość raczej nie przeszkadza. Bolkowi, brzanie czy sandaczowi też nie. Jak się trafi nieproszony sumek, to do 120cm też się go całkiem sprawnie ogarnie. Dlatego najczęściej poniżej Krk łowię właśnie na taką. Ale cieniej i grubiej też mi się zdarza. Podchodziłem jazie z 0,10 , ale to już była lekka przesada. W krakowie na stojącej, otwartej wodzie można się bawić, U nas niżej to raczej nie ma sensu. Może było by kilka brań więcej, ale po co podcinać sobie swoje szanse, jak już to wielkie BUM wkońcu się trafi?

W najbliższą sobotę, mamy II ture mistrzostw koła, prawdopodobnie na wiśle.
Koledzy, czy jest szansa na rozegranie tej tury po opadach jakie miały miejsce?
Widzę Tadku, że dziś wrzuciłeś zdjęcie, więc mniemam że woda do łowienia mimo zmętnienia? Czy mógłby ktoś z kolegów jeszcze napisać jutro jak się ma sprawa? dzięki.

Właśnie wróciłem. Woda od rana trochę wyższa. Mętna, ale nie płynie badziew typu trawy, śmieci...Łowić się da. Przez godzinę nie złowiłem nic, ale dwa niezacięte dobre brania były. Ryba nawet z wieczora aktywna. Coś tam się przy brzegu przy trawach przewijało, jakieś uklejki uciekały. Po drugiej stronie w zalanej przy tym stanie wody zatoczce, powstałej po sporej wyrwie w brzegu, cały czas coś niezle goniło. Musiało tam być sporo drobnicy. Tak więc jak ktoś trafi miejsce to może i połowi. Wiadomo, że nie w nurcie, ale wszystkie zacisza przy brzegu, zatoczki, klatki mogą płacić. Jak macie jakieś zawody w sobotę to na pewno będzie się dało łowić. Tylko, że komfortowo pewnie nie będzie. Woda już pewnie nie urośnie, ale pewnie też nie opadnie na tyle, żeby odsłoniło kamienie na opaskach. No i zbyt bezpiecznie to też nie, bo jak woda taka podniesiona to ciężko z dojściem do wody, zwłaszcza przy wysokich stromych brzegach.

Dzięki bardzo za informację. Rzeczowa i konkretna relacja :)
Oczywiście rozwaga na pierwszym miejscu, ale o tym przypominamy i dajemy duży nacisk na początku zawodów i polecamy chodzić w zasięgu wzroku drugiego kolegi lub koleżanki.

Jeszcze takie pytanie ode mnie, co teraz jest do złowienia (na braniu) w Wiśle? Jak się ma sprawa z okoniami, jaziami, kleniami himerycznie żerują czy przy ładnej słonecznej pogodzie można bez większego problemu coś skusić. 

Edytowane przez obcy91

W najbliższą sobotę, mamy II ture mistrzostw koła, prawdopodobnie na wiśle.

Koledzy, czy jest szansa na rozegranie tej tury po opadach jakie miały miejsce?

Widzę Tadku, że dziś wrzuciłeś zdjęcie, więc mniemam że woda do łowienia mimo zmętnienia? Czy mógłby ktoś z kolegów jeszcze napisać jutro jak się ma sprawa? dzięki.

Na pogodynka.pl  w zakładce rzeki możesz obserwować stany wód na wodowskazach , naprawdę pomocne.

Popędzynka dziś 03  do 18tej przybyło 111cm wody , Szreniawa wysoka podobnie Raba , co można złowić na takiej wodzie ? Prawdopodobnie będą to zawody pod tytułem "komu kurka jajko zniesie" . Nie wiem jak pod Tarnowem ale poniżej Krakowa Wisła płynie  głębokim korytem , przybory ( duże) wyglądają tak że zdaje się być kanałem a nie rzeką , Przy normalnych stanach bywa chimeryczna , a przy wysokich ? Może jest jakaś szansa na bolenia? zastoiska , oczywiście, może uda się trafić klonki albo jazie , coraz więcej okoni i szczupaczków , ale zawody w Wiśle na przyborach to loteria , SPRAWDZONE .

Woda fajna! Trącona, ale nie brudna. Wyższa o ok 50cm, ale ryba żeruje. Sam ustrzeliłem bolka 60+, widziałem sporo ataków drapieżników.

Michcio , gratulacje :) ! ale gdzie tak było ? zakładam że na którymś z odcinków pod zaporowych. To jakby inna woda , a relacje z tych miejsc tylko zaburzają obraz i stan ryb w rzece Wiśle w okolicach Krakowa . Amen.