SPIDERLING84 Opublikowano 6 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2022 Kilka lat temu miałem tak na Narwi. Małych sandaczy było mnóstwo i też myślałem że za dwa-trzy lata będzie eldorado, ale muszę was zmartwić, bo nic takiego się nie wydarzyło!i na Odrze to samo. Zawsze łowię je w dużych ilościach tam, gdzie na drzewach siedzą te szarańcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 7 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2022 Ruki nie kracz !! Bo Ci się wszystkie kołowrotki zatrą i przelotki popękają.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Tałocha Opublikowano 7 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2022 Złowienie jakichś nie jest najmniejszym problemem jest ich sporo.Z dużych poza selektami z Raby słabo, pojedyncze ryby 45-50 o których wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 7 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2022 Właśnie mowa o tych rybach4plus które są i pokazuja się dość regularnie ale małe to standard tylko ich ruchliwość też niejest taka jak powinna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruki Opublikowano 7 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2022 Ruki nie kracz !! Bo Ci się wszystkie kołowrotki zatrą i przelotki popękają.... No niestety, czarna zaraza jest tym, co eksterminuje naszą ichtiofaune. To one zeżarły klenie... Oby zimy były jak najcieplejsze i nie zimowaly u nas.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruki Opublikowano 7 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2022 A jak ryby w Rabie mają walczyć na wędce? Rozpuszczony tlen jest grubo poniżej norm dla ryb łososiowatych, przy brzegu w ogóle go nie ma. Do tego od lipca woda ma 17-18*C, a w Marszowicach dobijała do 20*C. W takich warunkach ryby łososiowate walczą o przetrwanie. Z rybami było świetnie, bo ploszenie kormoranów przyniosło skutki i ryb 30-40 cm było bardzo dużo. Problemem jest zapora, spusty odtlenowanej wody, nadmiar zawiesiny, biogenów i brak wody. Polityka wodna WP wymaga opróżnienia zbiornika na wiosnę, by zrobić rezerwę powodziową. A potem brakuje wody, bo nie pada... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 7 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2022 Wszyscy wiemy że zapora zrobiła robote a w tym roku najbardziej się to odczuło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeralda Opublikowano 7 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2022 Ja tam wolę zimy takie jak dawniej, z porządnym opadem śniegu i odpowiednim poziomem wody na wiosnę (z roztopów). A te k...wy po prostu trzeba zniechęcić do zimowania odpowiednimi "zachętami". Wysłane z mojego POCO F1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 7 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2022 No to przykre...Na pstrągach w tym roku nie byłem ani razu, ale wielokrotnie stawałem na mostku na górnej Dłubni.Kilka-kilkanaście lat temu, praktycznie zawsze widziałem jakiegoś stojącego czy uciekającego pstrąga.W tym roku nie wiedziałem ANI JEDNEGO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruki Opublikowano 7 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2022 Akurat Dłubnia powoli się odbudowuje i rokuje najlepiej, ale daleko jej do stanu z przed zim 2015/2016 i 2016/2017. Swoją drogą, Wody Polskie puściły kolejnego straszaka do PZW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 7 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2022 Niestety az łezka się w oku kręci przypominając sobie stare czasy gdy pstragi były wszędzie w prawie każdym siurku.I można było podejść pocichutku i obserwować jak latem stojąc przy krzaczku ltp miejscu machając ogonem co jakiś czas podnosząc się do spływającego kaska.Niestety z roku na rok wody ubywa a nasi darmozjadzie zamiast pozwolić spokojnie płynąć naturalnym korytem tylko ryja i budują.Obawiam się że za kilkanaście lat zostaną tylko wspomnienia.Bo niesadze żeby na górze poszli po rozum do głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Esioslaw Opublikowano 9 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2022 Będzie to samo co z każdym rokiem, nalot od października do marca.Wczoraj Na w3 bez ryby, nie chciały współpracować, mialem tylko dwa silne uderzenia na cykade, prawdopodobnie bolki. Rekordowa niski stan wody, w niektórych miejscach można przejść na drugą stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smk111 Opublikowano 9 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2022 Będzie to samo co z każdym rokiem, nalot od października do marca.Wczoraj Na w3 bez ryby, nie chciały współpracować, mialem tylko dwa silne uderzenia na cykade, prawdopodobnie bolki. Rekordowa niski stan wody, w niektórych miejscach można przejść na drugą stronę.To samo Wisła Góra Kalwaria... mocno woda opadła od zeszłej soboty... dramat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 16 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2022 Panowie, czy słyszał ktoś o tym, by ostatnio wypłukało jakieś stawy ? Na W2 pojawiło się mnóstwo sandaczyków po 15-25 cm, ktore stoją dosłownie wszędzie i biorą na wszystko. Spotkany przedwczoraj wędkarz mi powiedział, że w 12 rzutach złowił 11 sandaczyków ! Tyle, to ich nawet 30 lat temu nie było... Ja sam złowiłem ich już ok. 20 sztuk. Oprócz sandaczy pojawiły się również kroczki karpia, ryby po 20-25 cm., stąd moje przypuszczenia o jakichś stawach. Ktoś ? Coś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K-Pon Opublikowano 16 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2022 Zaraz PeZetFu napisze o spełnieniu zarybieniowego obowiązku i że to oni "wlali" do Wisły te sandacze .... Pamiętacie sprawę Adama ? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 16 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2022 Eeee to na W2 jest cieniutko bo na W3 na 10 rzutów czesto łowię 11 sandaczy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert91 Opublikowano 16 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2022 To nie sprawa stawów. Ta sama sytuacja jest na Wiśle poniżej ujścia Dunajca. W każdym trochę mniej nurtowym miejscu masa sandaczyków 15cm. Obstawiam po prostu udane tarło, maluchy żerują i je widać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 16 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2022 problem w tym, że biorą dwa roczniki: 11-15cm i 25-35cm... tych mniejszych jest zdecydowanie więcej... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommy100 Opublikowano 17 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2022 Cieszcie sie ze malo jezdze w tym roku bo byscie ogladali ryby z rocznika 2004 ???? Ostatnio suma zlowilem przypadkowego. Na gume , z dna z podbicia. Nic nie bralo i rzucilem na oslep. Troszke mnie przewiozl bo mialem cienka plecionke . Niby wytrzymala ale wizulanie nitka. YGK 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayou Opublikowano 18 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2022 1/19! - garaż przetrwał( na razie) bo elektrownie kolejną i tak se wybuduje...Wczoraj zabrałem 15-38gr plus dużo gum na offsecie. W drugim rzucie coś było ale spadło. Małe, ale było. Na moje miejsce planowali wejść gruntowcy przyjezdni (wysłali młodego chłopca jako emisariusza, dzieciak pozytywnie zajawiony wędkarstwem chociaż długa droga samuraja przed nim ale widać że ma pozytywne zacięcie ). Przelazłem wyżej, założyłem raka. Znowu coś pstrykło. Desperacja. Ohajo 4 cale + 14gr. Nigdy w Wiśle na gumę nie złowiłem "sandałacza" poniżej 40cm. Do wczoraj. Zdrowy, tłusty. Wychodzi, że maluchy też do mnie dopłyneły. Odpuściłem miejscówkę bo nie ma szans coby się coś grubszego dopchało przed drobnicą, poszedłem na wody nieznane. Po 17 urwanej przynęcie odpuściłem również wody nieznane. Przejechałem do portu w ZB. Ktoś w poprzednim tygodniu celowo spalił szałas zaprzyjaźnionych gruntowców. Koledzy po tym deklarowali, że już tam więcej nie będą przyjeżdżać ale ku mojemu zaskoczeniu, obaj byli na miejscu. Emocje już im opadły, a łowić gdzieś trzeba;). Krótki wywiad, ponoć sukcesy też jakieś w nocy już były na trupka. Ludzi tłum w pobliżu. Chyba wrócę na wody nieznane, ale z 14-65;) pz 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K-Pon Opublikowano 18 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2022 (edytowane) Wczoraj mimo bólu pleców pod wsparciem Ketonalu wybrałem się w końcu na rybki.Szybko bo jeszcze w drodze okazało się, że na miejscówce będzie konkurencja w postaci znakomitego spiningisty Mateusza (chyba tylko do szczupaków nie ma szczęścia).Pogoda fajna, chłodno i do domu daleko. Czuję, że będzie dobrze.Mateusz szybko pokazuje mi jak łowić klenie, łowi kilka sztuk tłustych już ryb 34-40+ cm I kilka sandaczyków do 40cm. Ja w tym czasie na gumki z 2g i 4g łowię kilka podobnych sandaczyków.Mateusz zauważa udeżenie ala bolo na środku rzeki i obaj stwierdzamy, że przechodzimy na wędki uncjówki co najmniej Ja daję na zestaw dużą woblera cykadę chyba 11cm. Rzut w rejon uderzenia i po kilku podciągnięciach mocne uderzenie. Mati odkłada lekką wędkę i kibicuje mi z podbierakiem. Szybko stwierdzam, iż ryba jakaś niemrawa pewnie mała...Kilka metrów od brzegu dopiero pokazała co potrafi. Po kilku odjazdach Mati pewnie podbiera pięknego sandacza. Tu pomóc Kolegi okazała się nieoceniona. Ja z "trzaśniętym" kręgosłupem i podbierakiem z rączką 20cm miałbym duży problem, niby mogłem wejść do wody po kolana ale wychodziłbym na czworaka, a tu Mati podbierakiem z długą sztycą i pewnie rybka wyjęta. Szybka fotka i odzyskała wolność.Po tym holu woda lekko opadła i odcięło brania sandaczyków.Mati dołowił jeszcze ze 2 klenie a na ciężki sprzęt sumka i kolejny już kaban potargał jego zestaw. Ja też miałem niemiłe wąsate spotkanie zakończone moją porażką.Ogólnie wypad na duży plus, szkoda że ta woda tak jeździ góra-dół w Krakowie i poniżej.... Sandacz na ciężko: Wędka St. Croix 5SC86MHF wykonana przez kol. Dąbek + kołowrotek DAIWA Certate LT3000D-C + plecionka DUEL HARDCORE 16 Lbs NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA" Edytowane 19 Września 2022 przez bartsiedlce 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 19 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2022 Panowie, czy znacie kogoś w Krakowie bądź okolicach kto naprawia kołowrotki Shimano i ma części do nich ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K-Pon Opublikowano 19 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2022 Panowie, czy znacie kogoś w Krakowie bądź okolicach kto naprawia kołowrotki Shimano i ma części do nich ?Uderz do Michcia, może pomoże choć magazynu części na pewno nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 19 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2022 A MegaRyba na Kobierzyńskiej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K-Pon Opublikowano 19 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2022 A MegaRyba na Kobierzyńskiej ?Nigdy tam nie dawałem, tylko Michcio i wysyłka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi