mayou Opublikowano 26 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2022 Owszem robią. Ale to się nikomu nie opłaca....pz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 26 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2022 Jak to nie Tomku ? Przecież przy takiej rozbiórce też by można było sporo $ przytulić...Za ekspertyzę, za projekt, za wyburzenie, za doprowadzenie do stanu jak najbliższego naturze... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruki Opublikowano 26 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2022 Jest to niezgodne z polityką hydrotechniczną prezentowaną przez władze(i te na samej górze i te na samym dole, samorządy) oraz instytucje. Sowiecka myśl techniczna rządzi, zawracanie rzeki kijem czy liczenie na głosy lokalnych społeczności.Bo jak im wytłumaczysz "upadek" lokalnej turystyki z powodu wyburzenia Czorsztyna? Jak uargumentujesz wydanie publicznych pieniędzy na wykupienie gruntów "by żabki miały mokro"? Rozbiórka stopni krakowskich? A co żeglugą i barkami? Przecież droga wodna ma być do wożenia węgla. Dodatkowo rzeki trzeba czyścić z gałęzi, mułu, a stopnie betonowe upiększają krajobraz rzek tworząc namiastki wodospadów. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanz Opublikowano 26 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2022 Usłyszane w radio ze przekop mierzei mial kosztowac 800mln, do tej pory pochłoną 2mld zł a wg mynystra prace zakonczono w 60%. Gdyby ktoś w prywatnej firmie przygotowujac inwestycje walna sie o te 200% to by go wyebali z roboty. W panstwowych spólkach robi sie za czyjeś wiec sie nie dba żeby sie spinało... wazne ze mynyster przyjedzie i przetnie z hukiem wstege nie wspominajac o tym ile kasy poszlo w "eter". Zepsute to od samej glowy po ogon ... bo nie nalezy tu zapominac o kombinatorach wykonawcach ktorzy swoje tez chca przykleić. Zwykle jest tez tak ze nachapia sie wszyscy a ci co wlasnymi rekami zapierdzielali przy takich inwestycjach zostaja z dlugami bo nie doszacowano dodatkowych 100% na lapowki i zabraklo na wyplaty. Czytam te wpisy, zgadzam sie w wiekszosci z kolegą pezet - w szczegolnosci z tym, ze lepiej by bylo gdyby sie tym nikt specjalnie nie zajmował, a juz w szczegolnosci nic co ma w nazwie zwiazek czy panstwowe .... az mi cisnienie skoczylo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 26 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2022 Nie wiem po co te wypociny nie lepiej iść na ryby Nie ważne kto rządzi albo rządził zawsze było tak samo że inwestycje były obsadzone swoimi i ja i Wy też tak byście zrobili gdybyśmy byli przy korycie obsadzalibyście stanowiska swoimi i dawali zarobić swoim i to jest chyba normalne bo czemu mam dać zarabiać obcemu jak lepiej żeby zostało w "rodzinie" a to że wydaje się kasę najlepiej nie swoją to też na 100% byście tak chcieli oczywiście wszystko przed Wami bo są wybory za rok i możecie kandydować a może któryś z Was zostanie ministrem a ja przyjdę i powiem po starej znajomości z jerka daj przytulic jakąś bańkę i wymyśl coś że coś zrobiłem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayou Opublikowano 26 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2022 Nie wiem po co te wypociny nie lepiej iść na ryby W punkt, w punkt! Tylko jak to dobru wszelakiemu wytłumaczyć że znowu, 4 dzień pod rząd;)pz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 26 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2022 Z tego co widzę, "sowiecka myśl techniczna" ma się najlepiej na tzw zachodzie - w Europie oraz USA, w całym bez wyjątku cywilizowanym świecie . Rozumiem, że nasi moralnie przodujący ekologiści - amatorzy, dla krajów skrajnie ubogich w wodę, takich jak Polska, mają lepsze, nigdzie dotąd nie wypróbowane pomysły. Moglibyśmy być pionierami.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 26 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2022 Taki cytat pierwszy z brzegu: "w Zarządzie Melioracji Urządzeń Wodnych ustawiono 105 przetargów za kwotę 600 mln zł.""...w wątku tzw. afery melioracyjnej, w której oskarżonym jest m.in. obecny senator Stanisław Gawłowski. Były sekretarz generalny Platformy Obywatelskiej" A to tylko w "prowincjonalnym" Szczecinie.Za taką kwotę to aż się chce meliorować!Cokolwiek i gdziekolwiek. JKM od zawsze powtarza, ze do polityki ludzie idą po to, żeby KRAŚĆ.A im wyżej - tym większe kwoty. Taki Szumowski dał bratu i gangsterowi z WSI pół miliarda zł - nawet nie wszczęto śledztwa.12 mln, które Ziobro dał bratu z kasy ministerstwa to już w ogóle gówniane grosze.Już o Sasinach, Suskich i innych przestępcach. Ci, co akurat są u władzy, rzucają się na państwo, jak stado piranii na krwisty kawał mięsa.I tak samo, w obgryzają amoku aż do kości. Najlepiej, gdyby tylko ukradli kasę i nie spełnili NICZEGO ze swych planów i "obietnic".Ale niestety - czasem coś robią i zawsze to "coś" zbliża nas do przepaści. Więc jest nadzieja, że będą tylko plany dewastacji, plany "że nie będzie niczego", że ukradną co ukradną i w finale NIC nie zrobią = nic nie zepsują. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 27 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2022 Jest to niezgodne z polityką hydrotechniczną prezentowaną przez władze(i te na samej górze i te na samym dole, samorządy) oraz instytucje. Sowiecka myśl techniczna rządzi, zawracanie rzeki kijem czy liczenie na głosy lokalnych społeczności. Bo jak im wytłumaczysz "upadek" lokalnej turystyki z powodu wyburzenia Czorsztyna? Jak uargumentujesz wydanie publicznych pieniędzy na wykupienie gruntów "by żabki miały mokro"? Rozbiórka stopni krakowskich? A co żeglugą i barkami? Przecież droga wodna ma być do wożenia węgla. Dodatkowo rzeki trzeba czyścić z gałęzi, mułu, a stopnie betonowe upiększają krajobraz rzek tworząc namiastki wodospadów. Ruki, 100 % racji. Żegluga i barki w Krakowie Obecnie to chyba tylko trasa do Tyńca oraz picie piwa na tych zacumowanych pod Wawelem. P.S. A tak z ciekawości, kiedy widziałeś barkę/statek na okołokrakowkiej/krakowskiej Wiśle przewożącą węgiel ? Mam juz trochę lat, do Wisły może z kilometr i takowej nie widziałem NIGDY ! Owszem, za dzieciaka widywało się barki wożące piasek, ale węgla nigdy. Teraz, od ok. 20 lat, barek nie ma w ogóle. A Czorsztyn zniszczył Dunajec chyba bezpowrotnie Powyżej zniknął białoryb, poniżej woda zaczęła kwitnąć. A co ciekawe, jak policzyli eksperci, po powodzi w 2010 roku, dzięki Czorsztynowi poziom wody w Nowym Sączu był niższy o .....2 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 27 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2022 Panowie, a tak z innej beczki... Wczoraj w RMF-ie o 15:30 mówiono o wycieku co najmniej 150 litrów oleju maszynowego do Skawinki. Czy ktoś ma jakieś konkretniejsze informacje na ten temat ? Podano jedynie, że wyciek nastąpił z " fabryki produkującej wyroby aluminiowe ", czyli pewnie z Vesuviusa :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 27 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2022 A Czorsztyn zniszczył Dunajec chyba bezpowrotnie Powyżej zniknął białoryb, poniżej woda zaczęła kwitnąć. A co ciekawe, jak policzyli eksperci, po powodzi w 2010 roku, dzięki Czorsztynowi poziom wody w Nowym Sączu był niższy o .....2 cm A w roku otwarcia i powodzi tysiąclecia - o 5-7 cm.Oczywiście - jak KAŻDA zapora, tak i czorsztyńska, to ZŁO w czystej postaci - ma tysiąc wad i może jedną wartość - rekreacyjną.Ale cóż - obecna władza zafascynowana stalinowskimi Wielkimi Budowami Socjalizmu - chciałaby takie pomniki stawiać w całej Polsce. Zawsze można sobie pooglądać filmy z USA i nacieszyć oko widokiem burzenia dużych i małych tam, bo myślę, że my tego w Polsce nie dożyjemy, ale może nasze wnuki... PSBardzo dawno nie byłem nad Rożnowem - aż spojrzałem w gugle - widzę że krzaki sięgają już do Znamirowic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 7 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2022 Pany ! Zamiast kupować nowe przynęty czy kołowrotki, zbierajcie kasę na opłaty ! Szykuje się spoooora podwyżka :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 7 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2022 Im mniej ryb, tym wyższe opłaty.Logiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 7 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2022 Jeśli faktycznie będzie spora podwyżka a nie jakieś tam 20zł to trzeba przestać wykupywać pozwolenie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bezi Opublikowano 7 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2022 "Spooora" tzn ile orientacyjnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bociekgc8 Opublikowano 7 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2022 Czy wiemy coś na temat rzeczki Wilga? Mieszkam nad tym tworem i nigdy nie badalem rybostanu. A poza tym ostatnie tydzień W2 i W3 przetrzepane. Woda wysoka, jakieś mizerne efekty były ale nic konkretnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 7 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2022 Jeśli faktycznie będzie spora podwyżka a nie jakieś tam 20zł to trzeba przestać wykupywać pozwolenie Czyli co Piotrze, przestaniesz nad Wisłę chodzić? Jakoś nie wierzę.... ???? A podwyżki to członkowska że 100 na 150 zł, a podstawowa okręgowa ze 160 na 230 zł. Te "wyższe" z 280 na 330 i z 310 na 370 zł. Do tego zniesienie ulg dla emerytów i rozdzielenie ulg dla odznak srebrnej i złotej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 7 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2022 Ja nawet będę łowił w Wiśle bez karty ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert.B Opublikowano 10 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2022 W przyszłym roku będzie trzeci raz jak składki nie opłacę . Kontroli w ogóle nie miałem. Ale ostatnio moje wypady to na palcach mogę liczyć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bociekgc8 Opublikowano 10 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2022 W przyszłym roku będzie trzeci raz jak składki nie opłacę . Kontroli w ogóle nie miałem. Ale ostatnio moje wypady to na palcach mogę liczyć.Też się nad tym zastanowię z początkiem roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 10 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2022 Ja składek nie płace już z 20 lat.Ale za to płacę dniówki.... Frajer..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 10 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2022 Ja łowię w takich dupach że sam się nie mogę odnaleźć a co dopiero kontrol ???? raz w tym roku miałem bo pojechałem na burdel zwany Przewozem ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayou Opublikowano 10 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2022 Przez te wszystkie lata nad Wisłą miałem raz kontrol PSR. I prawie mandat dostałem bo ze względu na brak czegoś do pisania nie uzupełniłem 2 kratek w papierku zwanym rejestrem. Średniowiecze. Czasem bywałem 6 dni w tygodniu na rybach( zazwyczaj krótko). Spotkałem nad wodą każdego lokalnego profi i nawet gwiazdy internetów. Spotkałem dziki, wydry, "lejenie" lisy, jenoty i inną gadzine ( np. myśliwych). PSR 2 razy (drugi raz mnie nie kontrolowali bo stałem z wędką na brzegu i gadałem z ziomalami). Jestem niepoprawnym legalistą, może dlatego że mam zawód jaki mam. Płace te składki, zwiększone też zapłacę. Tylko niech coś dostanę w zamian.... np. przypilnowaną i rybną rzekę pz ps. dalej mizeria.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 10 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2022 Przewóz to jest pierwsza zastawka dla ryb płynących od Włocławka - czyli Przewóz zbiera ryby z 500 kilometrów rzeki, dlatego jest tu ich taka straszliwa ilość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 10 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2022 Z tą straszliwą ilością ryb to Cię poniosło ???? może jesteś jeszcze pamięcią 10-20 lat wstecz to się zgodzę że ryby było sporo i było je widać jak żerują bolenie czy sumy. Teraz jest taka sama mizeria jak wszędzie, chłopy potrafią złowić tego samego bolka dwa albo trzy razy w przeciągu kilku miesięcy to o co chodzi 1 boleń się tam ostał ???? no dobra niech będzie że jest ich tam 10 sztuk to i tak nie jest to ilościowo co było kiedyś że 10 boleni w pianie potrafiło na raz atakować ukleje a człowiek nie wiedział gdzie rzucać bo były wszędzie. Teraz jest dużo więcej ryby niżej w stronę odcinka Tarnowskiego ale tam już trzeba kilimetry robić a i tak jak nie wiesz gdzie to można bez brania wrócić tak jak ja dzisiaj z wieczornych łowow, a nie przepraszam miałem jedno branie za 4 godziny łowienia sukces ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi