bociekgc8 Opublikowano 30 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2023 Ostatnie dni przetrzepałem W2 i W3. W sumie jakieś 30h samego wędkowania.Piękna ta Wisła, ptaszki śpiewają, pokrzywy po pas i to na tyle. Jedno porządne branie na wobka boleniowego. Nad wodą cisza, nie widać ryb, nie słychać pluskania czy ataków boleni. I dzisiaj wracając z W3 pojechałem na starą miejscówkę kleniową zobaczyć co w wodzie piszczy. A żeby dojść do stanowiska musiałem przejść ze 20 metrów po pokrzywach po szyję. Będę teraz zdrowy na wieki bo byłem w krótkich spodenkach. Ale opłaciło się, stało stado że 20-25 sztuk po ok. 50 cm. Tyle że nie wejdzie się z wedką. Plan na weekend to kosa spalinowa i czyszczenie stanowiska. Skoro Wisła ma focha to może Raba ucieszy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blacky24 Opublikowano 2 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2023 Panowie jaka temperatura wody na Wisełce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 2 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2023 Koło 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milczacy Opublikowano 3 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2023 Wczoraj 3h do zmroku, dziś 3h od brzasku… samo kleniowe przedszkole. Wpadło kilka sztuk, ale ogólnie słabizna. Woda czysta, ale spada tak szybko, że kiełże nie nadążają spitalać spod kamieni Zero życia widocznego na wodzie! Ot, uklejki oczkują sporadycznie po płyciznach. Boleń chyba wyginął… w maju byłem ok 10 x nad wodą, po kilka godzin. Nie widziałem ataku bolka ani raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 3 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2023 W maju byłem z 20 razy nad wodą i wyniki podobne do Twoich z tym że ja złowiłem kilka boleni największy miał może 58cm , aktywne 20-30 minut i po ptokach ???? klenie maks 35cm. Większych ryb nie widziałem i nie słyszałem , ale kolega złowił 65cm to już mega sukces na naszej Wiśle he he Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roseth Opublikowano 7 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2023 Stało się! Łamałem się długo, ale ostatecznie wsparłem O/Tarnów marnymi stu trzydziestoma złotymi za możliwość spacerów z wędka świętokrzyskimi brzegami Wisły. Może w weekend atak na W 5 będzie.PS U mnie w kole (około 150 członków) byłem 16 na liście, a pewnie jeszcze kilka osób do wakacji zrobi opłatę, tylko ze względu na Wisłę (tak jak większość kieleckich wędkarzy). Miły grosz co roku trafia do...??? Do zobaczenia nad wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert91 Opublikowano 7 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2023 Ja to bym chciał, żeby Kraków porozumiał się Kielcami na zasadzie W3 za nizinną Nidę czy coś w ten deseń Mieszkając na styku trzech okręgów co rusz to inny gospodarz i opłaty, smutne to. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 7 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2023 A ja bym chciał żeby było tyle ryby co nie tak dawno się jeszcze działo 4-5 lat temu i nie musiałem nigdzie jeździć i szukać bo ryby były pod domem ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 7 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2023 PePe to se raczej ne vrati... A jak Ci jeszcze WP pierdzielną stopnie na Wiśle pod chałupą, to, chcąc cokolwiek złowić, będziesz musiał jeździć aż za Niepołomice.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayou Opublikowano 7 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2023 Za Niepołomicami też nic nie bierze. Za to w porcie (ZB) trup suma, leży konkretny. pz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 7 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2023 Grzesiek zanim ten stopień powstanie to mi się znudzi mieszkanie na wiosce i wrócę do Krakowa ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek Opublikowano 10 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2023 Cześć, nigdy nie łowiłem w Waszych okolicach, a chciałbym sie wybrać na na krotki biwak z rodzina, namiotem, ogniskiem i przy okazji zwiedzić trochę wody. Miałby ktoś może namiar na jakieś spikojne miejsce z fajnym dojazdem, łąką na namiot i widokiem na wodę? Jednorazowa akcja krajoznawcza;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 10 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2023 No jest tego sporo ale musisz wypowiedzieć się mniej więcej jaki rejon by Ci odpowiadał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek Opublikowano 10 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2023 No jest tego sporo ale musisz wypowiedzieć się mniej więcej jaki rejon by Ci odpowiadał Dowolny:) Zazwyczaj nad Odrę jeździłem latem i pora na zmianę Ważne żeby miło i w spokoju posiedzieć rybki drugorzędne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZanderPunk87 Opublikowano 10 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2023 Poleciłbym Przewóz, ale od 4-5 lat mnie tam nie było, to nie wiem, jak teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 11 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2023 Poleciłbym Przewóz, ale od 4-5 lat mnie tam nie było, to nie wiem, jak teraz to żeś pojechał syf i brak wody i ryb to tak w skrócie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 11 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2023 Ogólnie ciężki temat, jeśli nie zależy Ci na rybach to okolice Niepołomic są ok bo infrastruktura jest na miejscu taka jak trzeba, a jeśli chcesz coś złowić to jedź niżej od ujścia Raby do Wisły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayou Opublikowano 11 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2023 Na razie na odcinku Niepołomice - N. Brzesko trawa/ zielsko ma 2h wysokości. Miejsca na biwakowanie jest sporo pod warunkiem że nie ma się ze sobą małych dzieci( bo takich zawodników nie idzie upilnować na stromym brzegu). Są na tym odcinku duże najczęściej kamieniste/ żwirowe plaże do których jest dojazd bo miejscowi żwir podbierają. Jak poleje mocno to tego odcinaka nie polecam, bo się można łatwo zagrzebać plus plaże są zalane od przyboru. Poniżej N. Brzeska trawa ma 2,5m ( sprawdzałem wczoraj) ale miejscowi zaczynają to kosić bo okolica bardziej rolnicza. Wszędzie jakieś ryby są, ale dobranie się do nich na krótkim wypadzie to będzie bardziej kwestia szczęścia, niż umiejętności łowiącego..... Czasem w danym miejscu ryby są przez tydzień czasem przez dzień itd. Wszystko zleży od poziomu wody, aktualnego przepływu i temperatury. pzPs. znalazłem gdzie są bolenie ale wczoraj jak nagle woda zaczęła przybierać niosąc tony różnego syfu musiałem odpuścić. Ale za to jaka wycieczka objazdowa potem była Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 11 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2023 No z tym zielskiem to masakra żeby dojść do zejścia nad wodę to ja z moim wzrostem znikam na jakiś czas po czym wyłaniam się nad zejściem a później też znikam i wyłaniam się dopiero na opasce w tym czasie mam kilka owadów w pysku i poparzony chwastami i pokrzywami więc Jarek zapraszamy w nasze okolice lepiej jedź pod Tyniec i tam sobie biwakuj Tyniec (Kraków) – Wikipedia, wolna encyklopedia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZanderPunk87 Opublikowano 11 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2023 to żeś pojechał syf i brak wody i ryb to tak w skrócieTak jak wspomniałem, daawno mnie tam nie było. Odkąd Cię tam widywałem, minęło parę ładnych lat. Kiedyś było tam całkiem przyjemnie... . A i ryby się trafiały ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bociekgc8 Opublikowano 11 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2023 Po niedzielnym rosołku postanowiłem znów odwiedzić W2 i W3. Pojechałem w okolice Nowego Brzeska i pierwsza miejscówka przyniosła efekty. Pierwsza sztuka chuda jak kabanos, druga spasiona. Obie sztuki po ok. 170cm. Nie mierzyłem. Ale mówiły po ukraińsku. Rozstawione 8 wędek, jakby skradzionych z muzeum. I panowie jeszcze machają spiningiem. Pie.... ony zasięg plusa nie pozwolił na telefon do PSR ale po krótkiej wymianie zdań panowie zwineli mandzur i zakończyli wędkowanie. Ot taki mały sukces. A ja dalej odwiedzam stare miejscówki. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 11 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2023 Tak trzymaj ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 11 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2023 Tak jak wspomniałem, daawno mnie tam nie było. Odkąd Cię tam widywałem, minęło parę ładnych lat. Kiedyś było tam całkiem przyjemnie... . A i ryby się trafiały Kiedyś tak było, wędkarze byli i każdy cos złowił, wody jak by też było więcej w rzece, a teraz nie wiem co jest na rzeczy ale drugi rok z rzędu jest pyta ! Łowię w tych rejonach od 95 roku wiec mogę powiedzieć że znam doorze mety i zwyczaje ryb przy każdym stanie wody i w każdym miesiącu roku ale od dwóch lat wszystko nie działa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 12 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2023 Piotrze, wszystko zaczęło się jakieś 3-4 lata temu. Często łowię na spławik i na W2 mam swoje ulubione miejsce. 5-6 lat temu nie dałem rady łowić na 2 wędki, bo tyle było brań. Łapałem klenie, jazie, karpie, karasie, liny, płocie, ukleje, wzdręgi, leszcze, krąpie, czyli niemalże pełen przekrój wiślanego białorybu. Z roku na rok było jednak coraz gorzej. W tamtym roku miałem średnio 1 branie na godzinę, a teraz w sobotę od 5:30 do 9:00 miałem....1 branie. Na pewno wpływ na taki stan rzeczy mają wahania wody, powodujące brak efektów naturalnego tarła. Swoje 3 grosze na 100 % dorzucają też kormorany (dość powiedzieć, że 2 lata temu od ujścia Skawinki do ujśca Kanału Łączańskiego naliczyłem ich ok. 150 szt., a w tym roku tylko ok. 30).Występują też na pewno inne czynniki, o których nie wiem, bo ryb drastycznie ubyło także na innych znanych mi wodach, gdzie kormoranów i wahań poziomów nie ma. Czy są to zanieczyszczenia przemysłowe, czy też jakieś inne dziadostwo spadające wraz z deszczami, tego nie wiem. Ale z pewnością jest coś na rzeczy, coś się w przyrodzie bardzo szybko zmienia. W moich rejonach zniknęły wróble, sikorki, kuropatwy, zające. W tym roku nawet i komarów prawie w ogóle nie ma. Pojawiły się za to dziki i lisy - a ich wcześniej nie było.W tym roku nie mam w ogóle owoców na czereśniach, a na wiśniach jest może 30 % tego, co było w zeszłym roku. Za to w kompostowniku po raz pierwszy odkąd pamiętam (czyli ze 35 lat) zamieszkały....szczury, z którymi obecnie toczę walkę 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 12 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2023 Ktoś musi się tym zająć bo to nie jest normalne żeby z roku na rok było coraz mniej ryb w rzekach i nie przyczynił się do tego na 100% wędkarz, mam na myśli jakieś tęgie głowy profesory, naukowcy a nie ekooszołomy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi