Skocz do zawartości

Wody w okolicach Krakowa

dawid_

Rekomendowane odpowiedzi

Będkowska jest słabiutka, nie ten klimat co kiedyś. Teraz nastała tam era betonozy i karpiozy. Dużo fajniejszym łowiskiem jest Dubie. Idealne na wypad z dziećmi. Zasada podstawowa co złowisz to zabierasz. Jest staw tylko ze pstrągami i drugi większy ze pstrągiem, szczupakiem itd. Woda kryształ widać wszystko jak w akwarium. Pstrągarnia Rózin się to nazywa.

Edytowane przez GBP

Najbardziej durna zasada, która mnie m.in. zniechęca do tych burdeli. Co zlowisz to zabierasz...

Czyli jedziesz pobawić się z tęczakami i po godzinie musisz się zwijać bo na ch... ci tyle ryb (nie mówiąc o finansach).

Wysłane z mojego POCO F1 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez zeralda

Najbardziej durna zasada, która mnie m.in. zniechęca do tych burdeli. Co zlowisz to zabierasz...

Jakieś 100 lat temu, pojechałem do Alwerni złowić kilka pstrągów - żeby były świeże.

Na meppsa nr 1 uczepił się szczupak - taki metrowy. Nie przypadkiem - miał błystkę głęboko w pysku.

Żyłka pewnie 0,16-18, ani się nie urwał, ani nie przeciął żyłki..

I musiałem go zabrać.....

• Like 1

Z jednej strony macie racje ale z drugiej...

Wiem że np tęczaki łowione i wypuszczane często albo padają albo chorują

Mamy tu taki "burdel" z dużymi tęczakami

Jak się woda zrobi cieplejsza a wędkarze niezbyt umiejętnie się obchodzą z rybami to potem pływają albo trupy albo chore ryby

Więc może lepiej niech na tego typu łowiskach gdzie ryby są kłute dość często będzie nakaz zabierania.

Cześć. 
Idąc za radą Kolegi PePe… zmieniłem miejscówkę. Kilka km w inną stronę rzeki. Rekonesans rowerem za potencjalnymi metami, a wczoraj z wieczora, wymacłem małą zatopioną ostrogę z przemiałem wychodzącym w małe, płytkie odsypisko z idącą zaraz obok główną rynną nurtową. Od 19.00 dwa małe klonki, potem podczepiona (za nos) certa. A około 21.00, kleń 45 cm wyszedł z nurtu za bezsterową boleniową uklejką :)

pół godziny później - drugie klenisko - 54 cm, na tą samą przynętę. A o 22, już po zmroku - Bolek 70 cm na osłodę. 
Tak, że ten…. Ryby są. Trzeba jednak kombinować ;)

Pozdrawiam, Andrzej

post-49197-0-57579000-1688218098_thumb.jpeg

post-49197-0-67085200-1688218114_thumb.jpeg

post-49197-0-42686700-1688218142_thumb.jpeg

post-49197-0-94116800-1688218155_thumb.jpeg

• Like 3

Jakieś 100 lat temu, pojechałem do Alwerni złowić kilka pstrągów - żeby były świeże.

Na meppsa nr 1 uczepił się szczupak - taki metrowy. Nie przypadkiem - miał błystkę głęboko w pysku.

Żyłka pewnie 0,16-18, ani się nie urwał, ani nie przeciął żyłki..

I musiałem go zabrać.....

Coś Ci się miejscowości po..liły chyba...

Cześć!

wczoraj, z wieczora - szybki wyskok na Wisłę po kilku dniach przerwy. Nad wodą byłem około 20.00. 
Aż do 21.30 zero brań, ani nawet oznak obecności ryb… Dopiero niemal o zmroku, na słuch zlokalizowałem chlapiącego bolka, i posłana tam bezsterowa uklejka w trzecim rzucie przyniosła rybę około 60 cm. 
Później, już po ciemku - bolki się zrobiły nieśmiałe, przestały chlapać... ale jak się okazało - całe ich stado żarło ukleję w najlepsze :)

Od około 22.00 do równej 23.00 kiedy to skończyłem wędkowanie - przywaliło mi w wobler jeszcze 6!!! Z czego jeden się spiął, a jeden się urwał z woblerem (mógł to być też sumiasty - branie było „tępe”, a ryba poszła jak traktor po zagonie kapusty - nie do zatrzymania). W podbieraku zameldowało się jeszcze 4 sztuki w okolicach 70 cm :)

Piękny wieczór !

post-49197-0-81627000-1688837351_thumb.jpg

post-49197-0-95870700-1688837362_thumb.jpg

post-49197-0-61335400-1688837372_thumb.jpg

post-49197-0-71649900-1688837380_thumb.jpg

post-49197-0-28116400-1688837390_thumb.jpg

• Like 14

Nie wiem co Ci powiedziec :)

Czasem na Wisle pojawiaja sie takie miejsca gdzie nie wiadomo skad jest jakies dziwne zgrupowanie ryby.

3-4 takie znalazlem za cala moja kariere. Niektore daja rok niekotre 2 lata. Ciesz sie ze je masz.

Sa takie co do dzis jakos ryba sie tam trzyma. Ja wciaz jezdze i szukam lepszych miejsc.

Nic w tym roku nie znalazlem ciekawego. To Twoje miejsce znam , ale wychodze z zslozenia ze musze szukac dalej.

Odwiedzilem w tym roku kawal wody. W wiekszosci martwica , lub pojedyncze jakies ryby ktorych nawet nie udalo mi sie zlowic.

Lowie ryby na tej Wisle juz kope lat. I dla mnie to jest dramat to co sie dzieje.

Ale trafic dzis takie branie to i tak wyczyn !

Ja zlowilem ostatnio bolenia na 16 cm gume ???? szedlem za sumem i porwal sie z motyka na slonce. Potych deszczsch w czwartek. Mial z 50 pare centymetrow moze 60 w porywach.

Z piatku na sobote nie bylem. Znajomy byl nad Wisla cos tam zlapal. Ryba byla aktywna. Byl w starej naszej mecie gdzies jesscze zyja jakies ryby. Kilometr przed i kilomter za ttm miejscem nie ma nawet klenika na 20 cm . Pustynia. 20 metrow brzrgu z rybami i pozniej pustynia.

Pięknie połowione. Wiślane bolki jeszcze idzie oszukać ale jeziorkowe to już inna sprawa. Robie jutro i w sobotę kolejne podejście do tych Bagrowych. Ostatnio kilka razy wyzerowałem a biją jak na Rożnowie. Widziały już wszstko co mam na bolka łącznie z oczkującą sieczką i nic. Jak ktoś ma doświadczenie z Rożnowa to słucham.