PePe. Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 Ale chodzi mi o łowienie z brzegu na bani poniżej Łączan. "Na rzece Wiśle poniżej stopni wodnych Łączanyi Kościuszko oraz na rzece Krzeszówce w Parkuw Krzeszowicach zostały ustanowione obrębyochronne na których zabroniony jest połów rybi inne czynności szkodliwe, niestosowanie się dotego zakazu jest przestępstwem." Łączany i Kościuszko od stycznia do końca kwietnia jest zakaz czyli 400m od maja normalnie 200m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spy Opublikowano 24 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2014 A kij z nimi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emson Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Część i czołem!Jestem nowy na forum chociaż już swoje nad wodą wysiedziałem. Wędkarstwo w Krakowie to dla mnie wciąż zagadka, albowiem pierwszy raz opłaciłem tu kartę. Dzisiaj rozdziewiczyłem nowy kleniowy spinning nad rzeką Dłubnią. Mimo że kijek zakupiony z myślą o kluchach to liczyłem na pstrążka, niestety tym razem okazały się sprytniejsze... Łowiłem w na wysokości ul. Królowej Marysieńki (to chyba Bieńczyce). Rzeczka urokliwa, lekko podniesiona woda w miarę klarowna, niestety brak kontaktu z rybą. Straszył już ktoś kropki w Krakowie w tym sezonie? Z przyjemnością przyjmę jakieś porady gdzie warto wyskoczyć czy za kleniem czy pstrągiem.Pod nosem mam Rudawę (odcinek przy błoniach) ale nie wzbudza mojego zaufania, pływa tam coś poza butelkami? Pozdrawiam!zmarznięty Emson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip14 Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Co do Rudawy to godny polecanie jest odcinek C&R.Wszystkie informacje znajdziesz na stronie Przyjaciele Rudawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flajsik Opublikowano 5 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Witam kolegów po kiju ! Od jakiegoś czasu przyglądałem się forum i postanowiłem założyć konto ponieważ chciałem sie podpiąć do wątku. Wędkuje już ponad 10 lat z czego ostatni rok ucze się spinningu. Mam zamiar wybrać się na wyprawę z kijem w ręku w sobote o poranku na wisłe na główki poniżej stopnia kościuszko, czy ktoś chętny potowarzyszyć ? Posiadam transport Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodzio k Opublikowano 5 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Witam.W samym Krakowie z pstrągiem jest marnie. Mogę Ci polecić Szreniawę,to kilkanaście kilometrów od Krakowa. Na rozpoczęcie sezonu kilka ryb wyjechało z wody.Bogdan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin P. Opublikowano 5 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 No to i ja podłączę się do tematu Krakowa Przenoszę się tam od 1 marca na przynajmniej 1,5 roku więc trzeba zabrać cały swój sprzęt. Powiedzcie proszę jak wygląda kwestia łowisk. Niestety nie mam teraz czasu przyjrzeć się mapom i wykazom wód, jednak chciałbym dowiedzieć się gdzie w najbliższych okolicach powinienem się rozglądać za łowiskami. Nie pytam tutaj od bezpośrednie wskazanie miejsc czy odcinków rzek, ale o doradzenie po prostu gdzie szukać żebym nie jeździł na darmo i marnował sezon dopiero poznając okolice.Za ok 2 tygodnie znajdę więcej czasu i poświęcę go na przestudiowanie tematów waszych rzek ale miło by było gdyby ktoś mógł doradzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodzio k Opublikowano 5 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 No to i ja podłączę się do tematu Krakowa Przenoszę się tam od 1 marca na przynajmniej 1,5 roku więc trzeba zabrać cały swój sprzęt. Powiedzcie proszę jak wygląda kwestia łowisk. Niestety nie mam teraz czasu przyjrzeć się mapom i wykazom wód, jednak chciałbym dowiedzieć się gdzie w najbliższych okolicach powinienem się rozglądać za łowiskami. Nie pytam tutaj od bezpośrednie wskazanie miejsc czy odcinków rzek, ale o doradzenie po prostu gdzie szukać żebym nie jeździł na darmo i marnował sezon dopiero poznając okolice.Za ok 2 tygodnie znajdę więcej czasu i poświęcę go na przestudiowanie tematów waszych rzek ale miło by było gdyby ktoś mógł doradzić Witam.Napisz jaką wodę preferujesz (woda stojąca czy rzeki ) i na jakie ryby chciałbyś się wybrać.Bogdan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin P. Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Preferuję rzeki ale stojącą też nie pogardzę Co do gatunków to okoń, kleń, jaź, szczupak. Ewentualnie od czasu do czasu jakaś biała ryba na spławik lub gruncik ale to bardzo rzadko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bluzer Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Najlepszym wyborem będzie Wisła. Najlepsza opcja do łowienia...i kibicowania;P 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobHimself10 Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Marcin, jeśli chodzi o moje doświadczenia to: okoń, szczupak - zbiorniki na Przylasku Rusieckim, Kryspinów, Brzegi, Bagry - ogólnie jeśli chodzi o te dwa gatunki to raczej nie ma szału w naszym okręgujaź, kleń - Wisła, Skawinka, Raba - z tymi rybkami już jest lepiejbiała ryba spławik/gruncik - na gruncik przede wszystkim Wisła, na spławik Przylasek Rusiecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
al_neri Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Czołem,w 100% zgadzam się z Bluzerem - Wisła to jedyna rozsądna opcja w naszym mieście pod każdym względem. Na tej drugiej Wiśle sezon zaczyna się już za tydzień :-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flajsik Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Al neri a gdzie ta druga wisla ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emson Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Widzę, że jest parę osób z Krakowa Co do sobotniego wypadu nad Wisełkę chyba na razie odpuszczę.Byłem wczoraj poniżej stopnia wodnego Dąbie i rzeka spała. Przez 2h kuszenia kleniowymi woblerkami i paproszkami ani jednego brania.Nic się nie spławiało, ogólnie cisza.Chociaż odcinek wygląda obiecująco i z pewnością będę tam zaglądał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARCIN FILIPOWICZ Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Al neri a gdzie ta druga wisla ? przy Reymonta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spy Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Pamiętaj że poniżej progów jest wydłużona strefa ochronna do maja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin P. Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Marcin, jeśli chodzi o moje doświadczenia to: okoń, szczupak - zbiorniki na Przylasku Rusieckim, Kryspinów, Brzegi, Bagry - ogólnie jeśli chodzi o te dwa gatunki to raczej nie ma szału w naszym okręgujaź, kleń - Wisła, Skawinka, Raba - z tymi rybkami już jest lepiejbiała ryba spławik/gruncik - na gruncik przede wszystkim Wisła, na spławik Przylasek Rusiecki O taką odpowiedź mi chodziło Dziękuję bardzo i postaram się przyjrzeć tym okolicom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
newrom Opublikowano 7 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 jak lubisz rzeki to w Krakowie są ciurki. Wisła w mieście to kanał. Fajna się robi poniżej Łączan i poniżej Przewozu. Obydwie miejscówki dają szanse na sandacze i sumy. Klenie i jazie są dość powszechne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emson Opublikowano 20 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 Wybieram się jutro pogonić za kleniem albo pstrągiem w Krakowie.Jeśli ktoś ma podobny pomysł to zapraszam na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeks Opublikowano 20 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 Daj znać ...będę wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emson Opublikowano 21 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2015 (edytowane) Byłem dzisiaj poszukać pstrągów w Rudawie na odcinku powyżej mostu kolejowego w Zabierzowie.Pogoda piękna, rzeka również, woda czysta ale w przeciągu 3 godzin tylko dwa niezacięte skubnięcia ;(Zdziwiony byłem że mimo słonecznej pogody i wysokiej przejrzystości nie było widać życia w wodzie. Wrzucam fotki z wypadu co by bardziej kolorowo było Edytowane 21 Lutego 2015 przez Emson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GPB Opublikowano 21 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2015 Mieszkam blisko tego odcinka i znam ten teren. Jeśli coś tam dorośnie do 30 cm to jest legalnie zjadane przez wędkarzy. Wiem to bo kontroluję tam ludzi i patrzę w rejestry. W poprzednim roku było też kilku złapanych z robakami (pytanie ilu nie złapanych?) a i sznury zdejmowaliśmy. Można do tego dołożyć wydry (w zimie było bardzo dużo śladów wzdłuż brzegów), kormorany (pojedyncze sztuki pojawiają się w zimie na głębszych miejscówkach). Przez ostatnie lata uczestniczyłem w większości zarybień na Rudawie i naprawdę gdyby te rybki dalej były w wodzie to było by eldorado. Jeśli nie zrobią zakazu zabierania na całej Rudawie to dalej będzie taka kicha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARCIN FILIPOWICZ Opublikowano 21 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2015 Gdyby wprowadzic zakaz zabierania zlapanych ryb na wszystkich wodach PZW Krakow (gorskie oraz nizinne) to dopiero bylo by eldorado. ????????????????Niestety za duzo mamy lesnych dziadkow w zarzadzie???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Gdyby wprowadzic zakaz zabierania zlapanych ryb na wszystkich wodach PZW Krakow (gorskie oraz nizinne) to dopiero bylo by eldoradoPodpisuję się obiema rękami.Po mięsko chodźmy do sklepów. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slav Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Większość z nas podpisałaby się pod zakazem zabierania ryb, np z rzek. Pozostawić te bajorka z tęczakami i karpiami. Ale wszyscy doskonale wiemy, że nie ma na to szans. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi