Skocz do zawartości

Wody w okolicach Krakowa

dawid_

Rekomendowane odpowiedzi

Ale chodzi mi o łowienie z brzegu na bani poniżej Łączan.

"

Na rzece Wiśle poniżej stopni wodnych Łączany
i Kościuszko oraz na rzece Krzeszówce w Parku
w Krzeszowicach zostały ustanowione obręby
ochronne na których zabroniony jest połów ryb
i inne czynności szkodliwe, niestosowanie się do
tego zakazu jest przestępstwem."

Łączany i Kościuszko od stycznia do końca kwietnia jest zakaz czyli 400m od maja normalnie 200m

• 1 miesiąc temu...

Część i czołem!
Jestem nowy na forum chociaż już swoje nad wodą wysiedziałem. Wędkarstwo w Krakowie to dla mnie wciąż zagadka, albowiem pierwszy raz opłaciłem tu kartę. Dzisiaj rozdziewiczyłem nowy kleniowy spinning nad rzeką Dłubnią. Mimo że kijek zakupiony z myślą o kluchach to liczyłem na pstrążka, niestety tym razem okazały się sprytniejsze... 
Łowiłem w na wysokości ul. Królowej Marysieńki (to chyba Bieńczyce). Rzeczka urokliwa, lekko podniesiona woda w miarę klarowna, niestety brak kontaktu z rybą. 

Straszył już ktoś kropki w Krakowie w tym sezonie? 
Z przyjemnością przyjmę jakieś porady gdzie warto wyskoczyć czy za kleniem czy pstrągiem.
Pod nosem mam Rudawę (odcinek przy błoniach) ale nie wzbudza mojego zaufania, pływa tam coś poza butelkami? ;)

Pozdrawiam!
zmarznięty Emson :)

Witam kolegów po kiju ! Od jakiegoś czasu przyglądałem się forum i postanowiłem założyć konto ponieważ chciałem sie podpiąć do wątku. Wędkuje już ponad 10 lat z czego ostatni rok ucze się spinningu. Mam zamiar wybrać się na wyprawę z kijem w ręku w sobote o poranku na wisłe na główki poniżej stopnia kościuszko, czy ktoś chętny potowarzyszyć ? Posiadam transport

No to i ja podłączę się do tematu Krakowa :)  Przenoszę się tam od 1 marca na przynajmniej 1,5 roku więc trzeba zabrać cały swój sprzęt. Powiedzcie proszę jak wygląda kwestia łowisk. Niestety nie mam teraz czasu przyjrzeć się mapom i wykazom wód, jednak chciałbym dowiedzieć się gdzie w najbliższych okolicach powinienem się rozglądać za łowiskami. Nie pytam tutaj od bezpośrednie wskazanie miejsc czy odcinków rzek, ale o doradzenie po prostu gdzie szukać żebym nie jeździł na darmo i marnował sezon dopiero poznając okolice.

Za ok 2 tygodnie znajdę więcej czasu i poświęcę go na przestudiowanie tematów waszych rzek ale miło by było gdyby ktoś mógł doradzić  ;)

No to i ja podłączę się do tematu Krakowa :)  Przenoszę się tam od 1 marca na przynajmniej 1,5 roku więc trzeba zabrać cały swój sprzęt. Powiedzcie proszę jak wygląda kwestia łowisk. Niestety nie mam teraz czasu przyjrzeć się mapom i wykazom wód, jednak chciałbym dowiedzieć się gdzie w najbliższych okolicach powinienem się rozglądać za łowiskami. Nie pytam tutaj od bezpośrednie wskazanie miejsc czy odcinków rzek, ale o doradzenie po prostu gdzie szukać żebym nie jeździł na darmo i marnował sezon dopiero poznając okolice.

Za ok 2 tygodnie znajdę więcej czasu i poświęcę go na przestudiowanie tematów waszych rzek ale miło by było gdyby ktoś mógł doradzić  ;)

Witam.

Napisz jaką wodę preferujesz (woda stojąca czy rzeki ) i na jakie ryby chciałbyś się wybrać.

Bogdan

Marcin, jeśli chodzi o moje doświadczenia to:

okoń, szczupak - zbiorniki na Przylasku Rusieckim, Kryspinów, Brzegi, Bagry - ogólnie jeśli chodzi o te dwa gatunki to raczej nie ma szału w naszym okręgu

jaź, kleń - Wisła, Skawinka, Raba - z tymi rybkami już jest lepiej

biała ryba spławik/gruncik - na gruncik przede wszystkim Wisła, na spławik Przylasek Rusiecki

Widzę, że jest parę osób z Krakowa ;) 

Co do sobotniego wypadu nad Wisełkę chyba na razie odpuszczę.
Byłem wczoraj poniżej stopnia wodnego Dąbie i rzeka spała. Przez 2h kuszenia kleniowymi woblerkami i paproszkami ani jednego brania.
Nic się nie spławiało, ogólnie cisza.
Chociaż odcinek wygląda obiecująco i z pewnością będę tam zaglądał ;) 

Marcin, jeśli chodzi o moje doświadczenia to:

okoń, szczupak - zbiorniki na Przylasku Rusieckim, Kryspinów, Brzegi, Bagry - ogólnie jeśli chodzi o te dwa gatunki to raczej nie ma szału w naszym okręgu

jaź, kleń - Wisła, Skawinka, Raba - z tymi rybkami już jest lepiej

biała ryba spławik/gruncik - na gruncik przede wszystkim Wisła, na spławik Przylasek Rusiecki

O taką odpowiedź mi chodziło  ;)

Dziękuję bardzo i postaram się przyjrzeć tym okolicom 

• 2 tygodnie później...

Byłem dzisiaj poszukać pstrągów w Rudawie na odcinku powyżej mostu kolejowego w Zabierzowie.
Pogoda piękna, rzeka również, woda czysta ale w przeciągu 3 godzin tylko dwa niezacięte skubnięcia ;(
Zdziwiony byłem że mimo słonecznej pogody i wysokiej przejrzystości nie było widać życia w wodzie. 

Wrzucam fotki z wypadu co by bardziej kolorowo było ;)

5b37eea9dc5ac.jpg

b1f5c96995658.jpg

Edytowane przez Emson

Mieszkam blisko tego odcinka i znam ten teren. Jeśli coś tam dorośnie do 30 cm to jest legalnie zjadane przez wędkarzy. Wiem to bo kontroluję tam ludzi i patrzę w rejestry. W poprzednim roku było też kilku złapanych z robakami (pytanie ilu nie złapanych?) a i sznury zdejmowaliśmy. Można do tego dołożyć wydry (w zimie było bardzo dużo śladów wzdłuż brzegów), kormorany (pojedyncze sztuki pojawiają się w zimie na głębszych miejscówkach). Przez ostatnie lata uczestniczyłem w większości zarybień na Rudawie i naprawdę gdyby te rybki dalej były w wodzie to było by eldorado. Jeśli nie zrobią zakazu zabierania na całej Rudawie to dalej będzie taka kicha.