Skocz do zawartości

Wody w okolicach Krakowa

dawid_

Rekomendowane odpowiedzi

Kormorany pełnią ważną funkcję: polityczną.

Dzięki nim, funkcjonariusze PZW mogą z mniedzianem czołem mówić, że oni zarybiajo wody tysiącami ton ryb, ochraniają każdą rzekę przez 25 godzin na dobę, no ale wiecie rozumiecie towarzysze - TE KORMORANY...

Dlatego są największymi sojusznikami PZW i muszą być troskliwie ochraniane.

• Like 2

Dlatego warto ich zmuszac do dzialania. 10 grudnia ja i 40 moicj kolegow wyslalialmy im zapytanie co zoatalo zrobione na W2 i W3.

Odpisali mi. Kazdy z Was moze dzis za darmo , wyslac maila proszac o raporty z odstrzalow na W2 i W3.

Trzeba sie tylko podpisac pelnym imieniem i nazeiskiem , nazwa kola i numerem karty.

Podaje maila : okreg@pzwkrakow.hub.pl

Przsczytajcie sobie co mi odpisali i zadajcie im pytania wedlug wlasnego punktu widzenia.

Ja zadalem wtedy 3 pytania :

1. Na jaka ilosc maja zgode z RDOŚ

2. Kiedy bedzie odstrzal na W3

3. Kiedy odstrzal na W2

Narazie nie prosilem ich o przyblizenie wynikow. Pewnie nie kiwneli palcem. Zatem do dziela. Niech przedstawia wyniki. Zgode otrzymali na odstrzal.

post-66348-0-73884600-1705620546_thumb.jpg

Zwróćcie uwage. Ze po tym mailu ( i 40-stu podobnych) nagle odbyli rozmowe teleconiczna z RDOS. Zatem gdyby nie ten mail zapewne do dzis ku zadowoleniu wszyastkich , decyzja o odstrzale lezalaby niepodpisana.

Naciskac, tłamsic , zmuszac , atakowac . 500 zl karta kosztuje. No na cos te pieniadze ida. Operat to koszt 250 tys zl to są drobne.... klient wymaga.

Moze warto zadac pytanie kiedy tarlisko pstraga bedzie sypane. Bo w Krosnie Konieczny wysypal 50 tysiecy ton żwiru !!! Czujecie ? 50 tyś ton. U nas ziarenka nawet.

Wywalic ich. Mianowac mnie prezesem :) koniec zawodow o puchar Podpitego Ferdka. :)

Koniec sypania pomiotow pstraga do wody bez opamietania. Introdukcja gatunkow rodzimych do rzek psttagowych. Klenia , kielbia , sliza , strzebli, ukleji . Likwidacja tam. Karta dla no killowca za polowe ceny. Stypendia dla strażnimow SSR. Wyjazdy zagraniczne do krajow gdzie sa ryby aby przywozic wiedze. Podwojna pepperoni dla kazdego :)

• Like 6

W większości już popierają, bo też uważają kormorany za problem.

Tak myślę , że ktoś kto  ma zdolności do majsterkowania zmodyfikował by drona do celów:

- płoszenia

- i "modyfikacji " założonych gniazd  :)

tego króla pacyfikacji ryb .

Taki wyrób miałby na pewno zbyt.

• Like 1

Hehhehe trąbke i fujarke mi da do zaklinania czatkowickiego pstrąga zeby nie schodzil do Bałtyku tydzien po zarybieniu :)

Lepiej drona co wleci im przez okno na bulwarowej i zesra się na środku kac kupą i poprosi o papier.

Zieloni by chyba oszaleli jakby to uslyszeli. Za kormorana by sie przebrali. Ale ten odstrzal czapli to akurat durny jest. To nasz rodzimy gatunek nie smierdzacy czarnuch przybysz znad Wołgi co caly rok go nikt nie widzi bo tutaj nie stacjonuje.

Mniejsza o to. Już nie trolluje. Wstapmy do SSR za darmo , bez darmowej karty złapmy sie za rączki i zaśpiewajmy Kumbaya. Wrzuca nam w zamian 3 tony karpia na Przylaske 12

• Like 2

Wziąłem trąbkę i przejechałem wzdłuż brzegu gdzie siadają na noc, nie będzie mi tu czarna zaraza się hotelowała za darmoszkę :D

I cała ta zaraza plus kilkaset kaczek przyleciała do mnie na wieś..... No normalne... No, pz

Edytowane przez mayou

Ale i tak wolę łowić na dzikiej rzece niż w dołku pod lodem.

Ilościowo mało, te 2klenie w 5 minut tydzień temu, potem nic,dzisiaj niestety też nic,  tylko ja nie lubię łowić na paprochy , najczęściej gumy lusterkujące powyżej 8cm- nawet na klenie.

post-49044-0-33927700-1705784652_thumb.jpgpost-49044-0-10838100-1705784660_thumb.jpgpost-49044-0-51319500-1705784671_thumb.jpg

A sorry to temat koło Krakowa , koło Tarnowa to trochę dlalej, ale nie aż tak bardzo ;)

Edytowane przez jerzy6
  • Like 11

Ciekawe co się stało z rybami z naszych wód.

Może my nie potrafimy łowić?

Z rozmów z wędkarzami nad rzeką Wartą dowiaduję się, że jest coraz gorzej z roku na rok.

Zjedzone? Przez ludzi? Zwierzęta? Sumy wyjadły? Nie rozmnażają się? Wytrute?

Nie znam obrazu rzeki z okresu kilkunastu lat, tak jak oni...

Dlatego warto ich zmuszac do dzialania. 10 grudnia ja i 40 moicj kolegow wyslalialmy im zapytanie co zoatalo zrobione na W2 i W3.

Odpisali mi. Kazdy z Was moze dzis za darmo , wyslac maila proszac o raporty z odstrzalow na W2 i W3.

Trzeba sie tylko podpisac pelnym imieniem i nazeiskiem , nazwa kola i numerem karty.

Podaje maila : okreg@pzwkrakow.hub.pl

Przsczytajcie sobie co mi odpisali i zadajcie im pytania wedlug wlasnego punktu widzenia.

Ja zadalem wtedy 3 pytania :

1. Na jaka ilosc maja zgode z RDOŚ

2. Kiedy bedzie odstrzal na W3

3. Kiedy odstrzal na W2

Narazie nie prosilem ich o przyblizenie wynikow. Pewnie nie kiwneli palcem. Zatem do dziela. Niech przedstawia wyniki. Zgode otrzymali na odstrzal.

Tak czytam Tomku tą odpowiedź i pewne kwestie narzucają się same...

1) Dlaczego wniosek o zezwolenie został złożony dopiero 12. października, a nie np. w lipcu czy sierpniu ? To spóźnione działanie spowodowało, że mamy końcówkę stycznia, kormorany żrą w najlepsze, a odstrzału jak nie było, tak nie ma. Abstrahując już od faktu, że ta czarna zaraza pojawiła się u nas ok. 20 lat temu i już od wtedy powinna być zwalczana, a nie dopiero teraz.

2) Zachęcają Cię Tomku do wstąpienia w szeregi SSR. Dobrze, a co ze zwrotem kosztów ? Czy masz jeździć za swoje, a potem jeszcze na Twoje konto będzie jeździł i pobierał diety ktoś inny (co, według relacji 2 z naszych kolegów kiedyś miało miejsce, gdy oni działali jako SSR)

3) Po co im Twoja przynależność do koła i nr karty ? Czyżby po to, by w jakiś sposób ukarać Cię za działanie "na szkodę" związku ? Bo jak dobrze wiemy, piszesz mnóstwo pism do różnych instytucji.

4) Pisanie do różnych instytucji ma na celu poprawę sytuacji w naszych wodach płynących (choćby głośny przypadek Adama i odebranie PZW części dofinansowania), a nie działanie na szkodę wędkarzy. No, chyba, że przyjmiemy, że 100 % wędkarzy w okręgu to gumofilce łowiący na bajorkach i oczekujących od PZW ton tęczaka i karpia.

5) Działania w okręgu krośnieńskim, nowosądeckim czy kieleckim pokazują, że PZW potrafi działać i gdy są chęci, to można wiele dobrego dla wód płynących zrobić. Trzeba tylko chcieć.

Co jednak bardzo ważne, to nie należy zapominać, iż p. Robert jest jedynie pracownikiem biura okręgu i musi wykonywać polecenia swojego "szefa", czyli zarządu okręgu.I to zarząd okręgu jest w pełni odpowiedzialny za mizerię w naszych wodach płynących.

• Like 2