Tommy100 Opublikowano 29 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2024 Poczekaj mają 2 tyg na odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-O-K-E-R Opublikowano 30 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2024 Jeszcze tylko dwa dni i ukaże się nowa porcja narzekania na pzw. Rozdział pt. "Pstrąg".???? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartix92 Opublikowano 31 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2024 A propos pism do urzędów i wód w okolicach Krakowa, napisałem do osoby "kontaktowej" ze strony/inwestycji http://wisla-sola-skawa.pl/, żeby sprawdzić czy są dostępne jakiekolwiek dane z "urządzeń monitorujących przepławki". Jak tylko dostanę odpowiedź, dam znać. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EdekDeBeściak Opublikowano 31 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2024 Raba miała w przeszłości swój epizod zarybieniowy głowacicą !W tamtym okresie baza pokarmowa tj. świnki, klenie, jelce, ukleje, występowały powszechnie i licznie. Pomimo optymalnych warunków pokarmowych nasze nadzieje i marzenia związane z wprowadzeniem tej ryby do ekosystemu zakończyły się klapą.. (Podobnie jak to miało miejsce z trocią w zbiorniku Czorsztyńskim). Tak więc "papu" to nie wszystko. Ważniejsze są fizyko - chemiczne właściwości danej wody.https://namuche.pl/images/PL/PL02.pdf P&L 2/93 strona 19 o głowacicy w Rabie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruki Opublikowano 31 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2024 Jeszcze tylko dwa dni i ukaże się nowa porcja narzekania na pzw. Rozdział pt. "Pstrąg". Narzekania już są, na zakaz zabierania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 1 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2024 Zakaz zabierania bardzo dobrze bo juz niektórzy i tak niemieli juz by czego zabrać.Ale co to zmieni skoro zaden pan niebedzie miał ochoty raz na jakiś czas pokazać swoja obecnosć ze jest nad woda by skontrolować.A kłusownikom to bardzo pasuje.Ale oby było lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 2 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2024 Ja pierdziele ale tu żałoba był ktoś na Szreniawie, Dłubni, Rabie ? okonie na Kryspinowie czy Bagrach też nie biorą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Esioslaw Opublikowano 2 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2024 Siema. Wczoraj byłem na Szreniawie, ku mojemu zaskoczeniu na zero ale woda jeszcze nie ta, po tych deszczach i roztopach tydzień temu jak zerklem była wysoka, teraz się czyści i Ryba w ten dzień byla nie aktywna Dziś mnie poniosło na Dunajec na nową wode o której się tyłe mówi że można połowić wiec mówię trzeba explorowac. Od samej Góry poniżej jeziora wbijam na metę a tam chyba z 10 osób biczuje wode jak na zawodach, myślę sobie szukam dalej spokojnych miejsc. Byłem na kilku metach ale nic. Woda lodowata i niewłaściwe ubranie szybko mnie przegoniły trzeba będzie kupić porządne spiochy i buty do brdzenia."Pepe " tobie się udało połowić. Gratulacje Z czasem poznam rewiry to wyniki też będą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 2 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2024 Raba jeszcze pewnie spi a od znajomego mam info ze na jednej podkrakowskiej rzeczce padło kilka kropków w tym3sztuki powyzej 30cm.Wiec wyniki niesa spektakularne ale cos tam jeszcze zostało.Tymbardziej ze nasze wody niesa zbytnio rybne w wieksze sztuki nieliczac raby ,która pewnie tez mocno ucierpiała przez zime i naloty kormoranów których coraz wiecej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 2 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2024 Esioslaw meta pod jeziorem jest mega popularna bo wygodna, jest wygodny parking sklep pod nosem a jak pada to drewniana wiata też się znajdzie na przeczekanie, ja omijam to miejsce szerokim łukiem i jeżdżę w mniej komfortowe miejsca ale jak wychodzisz sobie mety to będziesz częściej tam zaglądał, tak było ze mną a co do ciuchów to nie ma zmiłuj bo wieszkosc czasu stoisz w wodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EdekDeBeściak Opublikowano 2 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2024 Siema. Wczoraj byłem na Szreniawie, Jest cos takiego w tej rzece, że mimo iż z roku na rok jest gorzej to ciągnie nad nią. Ja jeszcze "załapałem się " na rybne lata kończące się powoli około 20 lat temu. Mimo kilkunastometrowych butelkowych zatorów, pustych opakowaniach po "glizdach" na każdej lepszej miejscówce , to właściwie jeździło się po pewna rybę. Głębokie miejsca , tajemnicza mętna woda, mnóstwo zatopionych drzew, młyny powodowały , że w każdy następny poniedziałek planowało się weekendowy wypad na ryby. Zawsze łowiłem na woblery, zwykle Krakuski. Pstrągi obżarte kiełżami, które oblepiały dno i zatopione gałęzie. Nie były pięknie wybarwione, takie "srebrniaki", z krótkimi pyskami, ale duuuże. I ta rzeka mimo iż bez naturalnego tarła, trochę na siłę, zrobiona pstrągową woda jakoś broniła się mimo okresowych zatruć wczesnowiosennych najazdów pstragarzy, szczególnie na wolniejszych odcinkach np. powyżej młyna w Niedźwiedziu. Niestety przegrała tą walkę i obawiam się, że juz nie odrodzi się. Kiełża nie ma. Pstragi nie maja co jeść. Woda stanie się jaziowo - szczupakowym ciekiem, a pstragi pazostaną tylko w naszej pamięci. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-O-K-E-R Opublikowano 2 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2024 A niechby tam! Dawać te jazony po 2 kilo i opasłe - szczupłe! Byle w ilości tych pstrągów.Szreniawa naturalnie pstragowa nie była i obecność łososiowatych wynika z dawnej, powszechnej wśród ziemiaństwa, mody na ten gatunek.Coś jak pawie na podwórku.Tylko niech COŚ będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 3 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2024 Brat kupił dwa młyny - nad Dłubnią i nad Szreniawą.Z wędkarstwem nie ma nic wspólnego.Wymyślił, że kupi małe pstrągi (potokowe) - kilkaset palczaków, żeby "ożywić" rzekę Teoretycznie jest to nielegalne, ale ja mu w tych zamiarach kibicuję 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 3 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2024 I dobrze zrobi tylko niech wie że to pójdzie na konto PZW a co do legalności to legalnie możemy tylko opłacać kartę i nic nie łowić bo rzeki prawie puste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommy100 Opublikowano 4 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2024 Bylem na rozpoczęciu sezonu pstragowego z Pawlem Fischaserem. Trafiłem na małego perłowego Ripperka 3,5 cm Minimaster przepięknego dzikusa. 100% natural pięknie wybarwionego. Polowa Krakowa dałaby się za takiego pokroić. Chyba największy jaki pływa w tych ciurkach. Brania były dość słabe. Rano intensywne później znikome. Coś tam jeszcze dolowilismy ale bez szału. Kiedyś dużo uganialem się po tych ciurkach. Wczoraj też wyskoczyłem na półtorej godzinki. Pare branek i też całkiem niezłego zaciąłem ale nie dał się wyholować. Wszystko u nas co ma 30 cm to bydlę . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommy100 Opublikowano 4 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2024 Tutaj fota. Nie jakis kolos ale na nasze realia pstrązkow po 15 cm to byk ???? 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 4 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2024 Piękny! Potfur! Ciekawe, czy dziurka na grzbiecie to od kormoraniego dzioba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 4 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2024 Natknąłem się na taki apel i opis pstrągowych rzek: https://wedkarskiewakacje.pl/2018/09/12/apel-2/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolpol123 Opublikowano 4 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2024 (edytowane) Kurde ja na Wiśle jeszcze nie złapałem w tym sezonie chyba kormorany zrobiły robotę . 1 lutego z 10 osób było i wiem tylko o takim 33 cm , jak na tyle osób to mega słabo ale może jeszcze odpalą Wysłane z mojego motorola edge 40 przy użyciu Tapatal Edytowane 4 Lutego 2024 przez lolpol123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommy100 Opublikowano 4 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2024 Hehe Pezet to dawny apel Adama Kozlowskiego...same mądre rzeczy pisał. Gdyby to wtedy wprowadzili dzis bylyby może jakies sensowne ryby. No ale w tym roku jest calkowity no kill na psztronga; bo pare osob sie wkurzylo i Pawel Chodkiewicz chodzil po kolach i to zalatwil. Nie wolno zabierać pstrąga w ogole. Przejrzeli na oczy że to jest mus niestety a nie jakieś fanaberie. Ta dziurka na grzbiecie wygladala jak od jakiegos dzioba. Moze to wydra ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-O-K-E-R Opublikowano 4 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2024 2018 rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 5 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2024 Tak, zauważyłem dopiero po datach komentarzy.Opisany obraz jest katastroficzny, a od 5 lat ZNACZNIE sie pogorszyło... Jest tam ważne spostrzeżenie, że w rzekach brakuje BAZY pokarmowej.Domyślam się, że zarybianie kiełbiem, strzeblą czy ciernikiem nie wchodzi w grę, ale zasobnikiem tych ryb jest WISŁA.Gdyby usunąć na każdej rzece blokady (tamy, jazy), to z Wisły drobnica poszłaby w górę. Najprościej i najszybciej można usunąc jaz na Prądniku - bo nikomu nie jest potrzebny, ale zwyczajnie KTOŚ musiałby się tym zająć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayou Opublikowano 5 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2024 Ciekawe czy by się nie dało zarybić pstrągiem Puszczy Niepołomickiej, wody tam wszak dostatek i pare ciurków połączonych np. z Drwinką jest. Żarcia tam nie brakuje bo robali sporo. Żabiniec też tam jest spory. Jak miętusy dają rade to pstrąg też powinien. A mniałbym niedaleko.. Na razie to wody jest wszędzie jakby za dużo. Wędki w kąt wp..... bo łowić się nie da.Chociaż Tadek jakimś sobie tylko znanym sposobem zrobił swoje w sobotę. Dupa ze mnie bo myślałem że nic mniej jak 40gr nie ma co zabierać. A z 3m trociówką to tak trochę obciach o tej porze. To nie poszedłęm a trza było iść z takim patykiem i mieć w ... zagospodarowaniu konwenanse. Ponoć trocie też u nas są. Teraz to se poczekam... do końca ferii. Przejeżdżałem przez mosty na Wiśle w Nceach i Krakowie. U nas syf i armagedon. Za oknem mam jeziora na polach, szybko to nie zejdzie tym razem( chyba że mrozem przy.....).Na 2024 mam taki projekt coby sumy łowić ( mogę nawet na muchę tylko jeszcze nie umiem) i pogonić trochę po tych ciurkach koło mojej wsi. Na lekko mam przynęt sporo, jakiś kij w kascie się też pewnie znajdzie. Wszyscy piszą że sandałaczy w Wiśle już nie ma, to będzie akurat jakieś zajęcie. pz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 5 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2024 Ja tam czekam na nową rzekę w Krk Przywrócą Rudawę na ulicy Retoryka? Pomysł nowej rzeki w centrum Krakowa zgłoszony do budżetu obywatelskiego 2024 | Gazeta Krakowska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 5 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2024 A nie ma przypadkiem projektu na Zawracanie Kijem Wisły? ======================== A o tym słyszeliście? https://www.youtube.com/playlist?list=PL4-2OBloHVcorSUoHPELW1Sl6z5Te1ACm To jakaś MASSSAKRA jest!!!Ledwo zipiący Dunajec i chcą go dobić kolejną zaporą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi