Skocz do zawartości

Wody w okolicach Krakowa

dawid_

Rekomendowane odpowiedzi

Ponoć nasze zasoby wodne są jednymi z najskromniejszych w ełropie. Jak do tego dodamy że w krajdołku pod nazwą Małopolska mamy ludzi dużo, sporo zakładów usłogowych, produkcyjnych które potrzebują wode w procesie technologicznym plus zrzucają ścieki do czegoś w czym już praktycznie nie ma wody to o zagładę nie trudno. Wszystko może być trujące, kwestia dawek i proporcji. Poziom antybiotyków i hormonów w wodzie dobija resztę. Nie ma co żreć, woda jest albo jej nie ma. Za to przynęt i sprzętu na teraz nie brakuje. Chyba bym wolał sytuację że jest co łowić ale nie bardzo jest czym, niż na odwrót. Kurde zdołowałam się. Chyba se kasta dokupię. Pz

• Like 2

Jak mówił prof. Mikołajczyk już z 10 lat temu, w wyniku regulacji tysięcy kilometrów cieków/rzek w Polsce, całkowita długość rzek zmniejszyła się nawet o 30%.

A od tego czasu w  wyniku przemiału kasy z tzw. "unijnych dotacji", zdewastowano znacznie więcej rzek.

Ciekawostka:

eurokołchoz taki straszliwie "zielony", żąda od nas likwidacji energetyki, transportu, przemysłu, rolnictwa w imię "ratowania planety", a z drugiej strony dofinansowuje projekty dewastacji środowiska.

Poniższe zdjęcie zrobiłem całkiem niedawno.

"Rzeka została WYREMONTOWANA"!!!

post-59692-0-37060200-1710883957_thumb.jpg

• Like 4

To ja dodam jeszcze coś od siebie -łowie na Podhalańskich rzekach od 90-tych i szczerze takiego zarastania rzek to ja nie pamiętam .Na większości odcinków strach jest chodzić tak śliskie robią się kamienie. Dodatkowo co rzut to przynęta cała w glonach .Pomijam kwestię temperatury wody. Jak byłem młody to nawet latem nie była ta woda zbyt ciepła a teraz niektórzy twierdzą ,ze cieplejsza od Bałtyku :D A przecież to są górskie rzeki. :D W tej wodzie nie ma tlenu , do tego stopnia ,ze w tamtym roku , ku mojemu podwójnemu niezadowoleniu zabrałem dosyć dużego pstrąga z powodu ,że po krótkim holu , zdechł mnie  w podbieraku. Dodam jeszcze ,ze wziął niby na szybkiej wodzie ale woda do kostek – to już pokazuje jak mocno jest niedotleniona woda w rzekach latem.

• Like 2

30 worków tylko z niewielkiego odcinka. Frekwencja dopisała, był też dziennikarz z RMF FM, może akcja stanie się cykliczna. Z pewnością będzie nagłośniona. Dzięki wszystkim, którzy poświęcili swój czas i siły ale także organizatorom :) Tomek dorzuci więcej fotek, chłopaki jeszcze pewnie przewożą worki.

post-56372-0-78140300-1711197006_thumb.jpeg

Edytowane przez coma
  • Like 12

No mi się udaje bardzo regularnie. Wszystkie mają wąsy (jak to karpiowate) i ok 1m długości. Żrą małe robale. Mikro gumki, bezsterowce po 6cm. Normalnie odpędzić się nie można. A i dzisiaj na dodatek przewalił kleń z takimi dużymi czarnymi płetwami. Dawno nie widziałem tak dużego klenia....pz

Już kiedyś wstawiałem filmy Mikołajczyka w tym temacie

https://youtu.be/UfxLM3nwnsg?si=aE0ZGacKs9R7VddG

https://youtu.be/-YPN5GkHpys?si=uB5G41LeFMiAg1b3

https://youtu.be/rOhiUvOOP6Q?si=j3jCHtgxeQBEIwYu

Mielenie narybku to jedno, a ogrzewanie rzeki to drugie...

Ale już przecież podjęto działania:

Morawiecki z Tuskiem podpisali cyrografy, że niedługo zlikwidują w Polsce WSZYSTKIE elektrownie - więc jakaś szansa na powrót ryb jest :)

• Like 1

Dziś Wisleka dala ryby. Pstragi obrażone w tym roku to trzeba inaczej próbować.

Zajrzałem na chwilę za paszokiem w brzegi 3 ale lipa, nie podoba mi się takie łowienie, uciekłem na stare rewiry. Siadły dwa kleniska w ciągu 10 min jeden dopasiony 55 cm pewnie ikra. Druga 50

post-59506-0-53263000-1711814006_thumb.jpg

post-59506-0-69677800-1711814017_thumb.jpg

Edytowane przez Esioslaw
  • Like 9

Panowie doradzicie jakąś miejscówkę na białą kartę w Krakowie /okolicach Krakowa a jak nie to jakąś miejscówkę w miarę tanią , gdzie łatwo można kupić dniówkę . Wysypał mnie się wyjazd a ja bez wyjścia ryb nie wytrzymie już .Może być nawet grunt /spławik byle wyjść na ryby bo w sumie ostatni raz to ze 3 miesiące temu byłem. 

Ręczne sterowanie działa to widać że chłop potrafi podzielić przepływ wody na klapie no i jest stabilnie bo byłem dzisiaj dwa razy nad wodą i stan był taki sam o 12 w południe i pod wieczór. A to drugie zdjęcie to taka informacja jak by komuś się spodobały druty do pieczenia kiełbachy, to prezent od kolegi Zdzicha i tam mają leżeć aż do końca sezonu tzn używać można ale nie zapierd...ć :) słupek z opisem od którego miejsca można łowić wytrzymał zaledwie dwa tygodnie bo już ktoś go wyrwał...

post-51847-0-45930700-1712004377_thumb.jpg

post-51847-0-68489800-1712004445_thumb.jpg