Skocz do zawartości

Wody w okolicach Krakowa

dawid_

Rekomendowane odpowiedzi

W tamtym roku Odra, potem Dzierżno, jez. Łańskie, Barycz, Dunajec, teraz Wisła...Nie wiem, może potrzeba zatrucia ludzi wodą z kranu, żeby odpowiednie służby się obudziły i zaczęły naprawdę działać...

A, no i zapomniałbym jeszcze o 2 zatruciach Podgórek...

Edytowane przez Grzesiek

Mamy od tego w ..... służb i urzędników. Sprzęt za nasze podatki się im z samochodów wysypuje. Zrobienie automatycznej stacji pomiarowej z monitoringem wszystkiego nie stanowi problemu. Wystarczy chcieć. Celowo nie wrzucam swoich zdjęć z wczoraj. ( przeszedłem ok 1km w ZB). Za bardzo się wq.... To było celowe działanie, albo totalny brak zdrowego rozsądku na zasadzie popadało to się rozpuści i będzie ok. Sprawa oczywiście się zamiecie pod dywan, a urzędnika stać i ma czas na wakacje wędkarskie za granicą to co się będzie Wisłą przejmował..... 

Tymbardziej że nic na sąsiadujących bajorach niezglaszali poza podgorkami ale tam to sprawca niebyła przyducha.A pod zapora przewóz nic narazie niema .Jest to niestety przykre ,ale też zero zaangażowania i reakcji służb które rzekomo miały badać i sprawdzać stan czystości wody. Nadal śpią.

Policja była wczoraj na miejscu,  razem z PSP. Kolega powiadomił ich natychmiast, potem napisał do mnie. Przez wieś przetoczyła się kolumna sprzętu na sygnale. Zanim ja się nad wodę dowlekłem to już się wszystko zwinęło.  Wcześniej czy później się dowiem.( techniczni różnych branż często rozmiawiają do mnie z racji faktu że ogarniam tematy związane z elektrotechniką ).  Tylko co mi po tym. Ale wq, jestem solidnie. 

Wczoraj jazda wzdłuż Wisły dwoma brzegami na kilka aut do godziny 1.30 osatanie padnięte ryby znaleźliśmy poniżej zrzutu oczyszcalni Niepołomice i tyle w temacie :( straż, policja, wioś na miejscu pobrali próbki do badań ale zapachem i wyglądem powalało na kolana ! powyżej tego ścieku nie znaleziono martwych ryb

• Like 1

Teraz też się nie przejmą. Zwalą na złośliwość urządzeń, napiszą że robili co się dało ale wyszło jak wyszło. Mieszkam w tej gminie, widzę jak to się wszystko ogarnia. Czasem muszę coś naprawić co zepsuli. Wszystko dzieje się w myśl zasady-"Andrzej to jebnie".... Resztę już znacie.....

Ktoś dzisiaj był nad wodą? Jak sytuacja? Ja dopiero wracam we wtorek...

Byłem po 15. Truchła płyną powoli.  ( 5szt. na 10sek). Zaczyna być już cuchnąco. Cześć tego co zdechło opadło na dno. Płynie też sporo śmieci i trawy. Nie wygląda aby ryby padały dalej, Drobnica pływa omc normalnie.  Dobrze już było w tym roku. ...

Tak, będzie padało . Genueńczyk się zbliża..

Musimy zrobić wszystko aby zainstalowano system monitoringu parametrów wody. Jeszcze nie wiem jak ale pazurami wydrę ;jak będę musiał tych fajansiarzy zza biurek. Trzeba będzie w niejedne drzwi z butem na klamce wejść .

Przykro mi . Naprawdę łudziłem się że Wisełkę to ominie. Niestety ...

• Like 1

Nie zgadzam się na słowo ,,my" .

Ja nic nie truję, nie szkodzę, nie robię biznesu. Wypuszczam

Ja nie jestem.,,my"

Ja też nie truje, nie śmiecę, ani u siebie, ani w gościach.

Dzieci zabierałem na sprzątanie śmieci na warszawskim odcinku Wisły. Ostatnio w Dolomitach zrobiłem kilkanaście kilometrów z wymiocinami w reklamówce, aż dojechałem do jakiegoś kosza.

Jak mi pod Matternhornem najmłodszy nawalił kupę w pieluchę, to ją sobie doczepiłem do plecaka i zniosłem do schroniska. Normalne.

Ale mamy w naszej zbiorowości na tyle dużo czarnych owiec, że rzeki wyglądają jak ściek. Wybieramy też jako zbiorowość takich przedstawicieli lokalnych i centralnych, którzy ich czystość i modną ostatnio bioróżnorodność mają w poważaniu. Kto może zatruć Wisłę, Odrę? Przecież nie Kowalski, na bank lokalny przedsiębiorca kumplujący się z lokalnymi politykami bez różnicy z której opcji. Najprawdopodobniej kilkanaście do spółki, systemowo, cały czas cyklicznie trują i podobnie wygląda w różnych regionach.

W moim rodzinnym mieście na przykład bardzo długo jedna z ulic była podłączona bezpośrednio do zalewu.

Inny przykład, ze 3 lata temu chciałem zabrać dzieci na Przełom Białki. Już na parkingu taki syf, że się w pale nie mieści. Nawet dzwoniłem w tej sprawie do znajomej z Tarnowa z poprzedniego układu władzy. Obiecała interweniować, nie wiem jak jest dziś, już tam nie wróciłem.

Ostatni z zeszłego piątku. Spływ firmowy kajakami Pilicą. Przez całą drogę przy brzegach pojawiały się worki i reklamówki ze śmieciami.

Czyli co by nie pisać, w społeczeństwie mamy na tyle wysoki współczynnik czarnych owiec, a może po prostu brudasów, że tego efekty widzimy wszyscy. Czym się dłużej zastanawiam, tym bardziej skłaniam się do szwajcarskiego, obywatelskiego podejścia. Czyli, jak sąsiad wiezie śmieci do lasu, a szambo do rzeki to dzwonisz.

• Like 4

korol:

Czyli co by nie pisać, w społeczeństwie mamy na tyle wysoki współczynnik czarnych owiec, a może po prostu brudasów, że tego efekty widzimy wszyscy. Czym się dłużej zastanawiam, tym bardziej skłaniam się do szwajcarskiego, obywatelskiego podejścia. Czyli, jak sąsiad wiezie śmieci do lasu, a szambo do rzeki to dzwonisz.

Szwajcaria to inny świat, inna historia inna świadomość i sposób życia. Państwo jest przygotowane do segregacji , ochrony środowiska itd. a obywatele posiadają odpowiednie możliwości, inną mentalność i korzystają z nich . To ich wspólne dobro. Niestety jesteśmy daleko za nimi między innymi dlatego , że różni nas poziom życia i świadomość. Tutaj szybki zysk , a tam perspektywy daleko posunięte do przodu i przyszłościowe myślenie. Trochę tam bywam. Widzę co jest, mam porównanie jako takie .

Edytowane przez kacperek993
  • Like 1

Jak u Marksa, byt kształtuje świadomość.

Dałem ich za przykład, bo po prostu bardzo mi się tam podobało i szczerze chciałbym, aby poziom ogólnego zorganizowania i społeczeństwa obywatelskiego dbającego o dobro wspólne był u nas podobny. Zobacz, nawet po drogach jeżdżą spokojnie, a samochody przeciętnie dużo lepsze. Wracając z wakacji, pierwszego drogowego wariata spotkałem na niemieckiej autostradzie na polskich numerach.
Trzeba równać do góry, do najlepszych. Austriacy też mają porządek...

Wracając do biednej Wisły, mam nadzieję, że ktoś kiedyś w końcu odpowie. Zakładając, że doniesienia medialne są prawdziwe, myślicie, że Niepołomice coś zapłacą?

• Like 1

Wracając do biednej Wisły, mam nadzieję, że ktoś kiedyś w końcu odpowie. Zakładając, że doniesienia medialne są prawdziwe, myślicie, że Niepołomice coś zapłacą?

Na razie pokornie patrzą w podłogę i czekają aż sprawa przeminie...... W pracy mam dużo interakcji z ich pracownikami. Nikt nic nie mówi. Głowy pochowane w piach. Mnie dziwi tylko że dopiero teraz to pierd... na taką skalę. Gmina rozwija się prężnie, infrastruktura rozwija się tak jak się rozwija. Ludzi do ogarnięcia jest tyle ile jest, a kolejne zawirowania polityczne wytłukły kumatych. Do tego dochodzi zlepek różnych koncepcji  i pomysłów rozwoju które ze sobą nie gadają. Albo mają kiedyś zagadać. Bardzo się nie zdziwie jak "ryplej" będzie....  

• Like 1

Będę monotematyczny...

Był ktoś nad Wisełką? Ryby martwe widać czy już nie ma co wypływać?

Edit.

Ze strony Bochnianin.

Oświadczenie

W związku z pojawieniem się śniętych ryb w Wiśle, pragniemy przedstawić stanowisko spółki Infrastruktura Niepołomice sp. z o.o.

11 września Wojewódzki Inspektorat Ochrony Środowiska w Krakowie przeprowadził kontrolę interwencyjną na Oczyszczalni Ścieków w Niepołomicach. Inspektorzy dokonali wizji lokalnej oczyszczalni oraz kolektora zrzutowego ścieków do Wisły, pobierając próbki ścieków z oczyszczalni, jak również próbki wody z Wisły powyżej i poniżej wylotu ścieków. Podobna kontrola miała miejsce w nocy z 10 na 11 września i dotyczyła ścieków odprowadzanych z oczyszczalni do Wisły.

Kontrole zostały przeprowadzone w związku ze zgłoszeniem dotyczącym śniętych ryb na rzece Wiśle w okolicach miejscowości Hebdów, znajdującej się ponad 20 km poniżej wylotu z oczyszczalni w Niepołomicach.

Spółka przeprowadza regularnie wszystkie wymagane badania jakości ścieków w akredytowanym, zewnętrznym laboratorium. Ostatnia próbka została pobrana 4 września i obecnie oczekujemy na oficjalne, pełne wyniki jej badań. Wstępne, niepotwierdzone wyniki wskazują na spełnienie wszelkich norm i brak jakichkolwiek przekroczeń.

Warto wspomnieć, że oczyszczalnia ścieków w Niepołomicach – podobnie jak wiele innych oczyszczalni w Polsce – podczas opadów deszczu odbiera znacznie większą ilość ścieków, co może generować zwiększony przepływ na wylocie. Dodatkowo, obecny niski poziom wody w Wiśle oraz jej wysoka temperatura mogą wpływać na stężenie tlenu rozpuszczonego w wodzie, co jest kluczowe dla ryb oraz innych organizmów żyjących w rzece.

W odległości między Niepołomicami, a miejscem zgłoszenia śniętych ryb znajdują się liczne inne dopływy, takie jak potoki, rowy oraz spływy powierzchniowe. Nie posiadamy informacji, czy z tych źródeł pobrano próbki do analizy.

Dlatego na chwilę obecną nie można jednoznacznie stwierdzić, co jest przyczyną śnięcia ryb, gdyż może być ono spowodowane wieloma różnymi czynnikami.

Warto również podkreślić, że od kilku lat pracujemy nad rozbudową istniejącej oczyszczalni ścieków w Niepołomicach i połączeniem jej z oczyszczalnią ścieków w Podłężu, a część niezbędnej dokumentacji jest obecnie na etapie uzyskiwania decyzji środowiskowej. Nasze działania mają na celu jeszcze lepsze zabezpieczenie ekosystemu rzeki Wisły.

W pełni współpracujemy ze wszystkimi organami, które zostały poinformowane o sytuacji – w tym z WIOŚ, Wodami Polskimi, Policją oraz gminnym Centrum Zarządzania Kryzysowego. Naszym celem jest pełne i przejrzyste wyjaśnienie sprawy.

Edytowane przez Paszczak007