Skocz do zawartości

Wody w okolicach Krakowa

dawid_

Rekomendowane odpowiedzi

Ja rozumiem że od oczyszczalni w Ncach nic już w wodzie nie pływa, ale powyżej też taka mizeria?

Mam chyba jakieś zaburzenie psychiczne jeżeli chodzi o Wisłę. Niby wiem że nic niż złowię ale i tak poleze. Od kilku dni próbowałem na normalnie tj. 20-80gr przynęty. Bez efektów. Wczoraj zabrałem onchora, jakieś skubniecia były.To jakaś nadzieja odżyła. Po konsultacjach że znawcami tematu lowiacymi wyżej, dzisiaj padł wybór na 3 calowe kajtki plus 5gr. Sprzęt do tego dobrałem, miejsce to samo. Ni cholera się jednak w takiej drobnicy na W3 potrafię odnaleźć. Zrobiłem w końcu po swojemu. Owner yuki bug, jakieś 7.5gr do tego. W pierwszym rzucie wywalił w to ładny pasiasty, co na patyku 0.8 do 15gr(w kaście wiadomo) dało całkiem fajny efekt. Jeżeli to jest jedyna ryba która przeżyła, to bardzo się cieszę że wzięła dzisiaj akurat mi. Jak jej nikt nie zje to w przyszłym roku będzie 8 z przodu. A może się spotkamy... Pz

Od tamtego tygodnia trochę jeździem od przewozu po Nowe brzesko. Jak dla mnie kicha, kilka drobnych kleni sumek. Szczuplego poniżej przewozu nie widać nie słychać, jedno nie trafione branie na gumę 12cm że środka. Wczoraj w Nb rzucalem za kleniem i bolkiem I nic najwidoczniej się z tej mety sie wyprowadziły. Chyba trzeba będzie się na inne łowisko przerzucić.

Edytowane przez Esioslaw

• 2 tygodnie później...

Cud sie wydarzyl. Złapalem rybe :)do tego celowo. Wczesniej wzial mi taki 45 cm piatolet. Przezbroilem sie. Pojechalem na mete gdzie zdażalo mi się złowić szczupaka. 20 min i siadl . Calkiem grubiutki byl. Troche większy niz na zdjeciu ale niestety nie zmierzylem.

post-66348-0-91843900-1730197376_thumb.jpg

• Like 5

• 3 tygodnie później...

UWAGA !!

Dzis odbylo sie spotkanie w sprawie snięć ryb na Wiśle 10 wrzesnia.

Oficjalny raport STRAŻY POŻARNEJ i Wojewody 40 sztuk !!!! 40 sztuk !!!!

Wszyastkie osoby które były wtedy nad wodą i pozniej proszę o podesłanie zdjęc dokladnym opisem w nazwie zdjecia tytulem gdzie zrobione i jaka data :

tomasz.malectm@gmail.com

• Like 1

Widać że formacje społeczne Miasta Niepołomice są dobrze zorganizowane z zarządem by skutecznie utrudnić a najlepiej zatuszować lub zamieść pod dywan ostatnie zatrucie wisły.I jak można normalnie w tym niby cywilizowanym kraju patrzec w wędkarską przyszłość?Skoro jawnie państwowe organy lecą w kulki.

• 3 tygodnie później...

Dobre wieści!

Jak zawsze, zatrzymałem się na mostku nad rzeką.

Od 2-3 lat nie widziałem tam ani jednej ryby.

A wczoraj...

Patrzę w góre - a tam z 6-7 pstragów, z czego jeden ok. 30 i jeden ok. 40.

Patrzę w dół, a tam w nurcie dwa ładne pstrągi.

Jak sie za chwilę okazało - budowały gniazdo tarłowe!

• Like 4

Dobre wieści!

Jak zawsze, zatrzymałem się na mostku nad rzeką.

Od 2-3 lat nie widziałem tam ani jednej ryby.

A wczoraj...

Patrzę w góre - a tam z 6-7 pstragów, z czego jeden ok. 30 i jeden ok. 40.

Patrzę w dół, a tam w nurcie dwa ładne pstrągi.

Jak sie za chwilę okazało - budowały gniazdo tarłowe!

Klusole już jadą .
  • Like 3

Według mnie Panowie pretensje do @Pezet’a to nie jest właściwy kierunek.

Może i masz rację Darku ale takie ryby w naszych krakowskich prze-kłusowanych i zadeptanych wodach to rodzynki dla tego odpuściłem pstrągi i od kilkunastu lat już na nie nie jeżdżę a Ci którzy bez kropków nie wyobrażają sobie życia jeżdżą do innych okręgów bo tutaj naprawdę ciężko o fajną rybkę. Ludzie odbili się pewno dla tego rybka zaczęła się odradzać a teraz w dobie internetu itp czeka ją pewno kolejny najazd po takim wpisie i uwierz mi 90% jedzie po rybę nie na ryby.

• Like 1

Niestety tak to wyglada myślę że nazwa rzeczki była tutaj zbędna.Ale sam fakt bardzo cieszy że są.Niestety ludziska pomimo tego że niebrakuje im jedzenia pysznej rybce nieodpuszcza i dostaje w beret.Ciekaw jestem jak z tą liczebnością gdyby tak znalesc czas i pospacerować by poobserwować czy są w większej ilości.Czy raczej rzadkie widoki kilku ryb z wiekszego obszaru.Bo rybostan naszych rzeczułek niestety przeraża.

Dłubnia, Prądnik, Rudawa..

Wielkiego wyboru pstrągowych rzeczek nie ma.

Mógłbym usunąć nazwę - ale nie ma edycji postów - może to zrobić admin.

Ale rozemocjonowanych uspokoję - w tamtym miejscu żaden kłusownik się nie pojawi. Na 100% :)

śladowe ilości...

dla zapaleńców

cały dzień za jedną małą rybcią, której i tak szkoda - jak jej wbiją kotwicę w mały pyszczek...

to są realia 

Tak Piotrze tak robią ludzie nad wodą i nie nad wodą, wędkarze też, a co wyprawiają z rybami... 2 tygodnie temu widziałem jak po złowieniu sandacza na drugim brzegu, okrzyki radości, no fajnie . Wyciągnęli rybę ładną, na brzeg i ciekaw byłem co dalej.. kilkadziesiąt metrów poszli z nią w kierunku auta, nie wiem po co?  myślałem , ze rybkę zabili i zabrali.  Nie, okazali się szlachetniejsi, sesja zdjęciowa, po 8 minutach-patrzyłem trochę na czas, wypuszczali rybę z powrotem do wody, reanimacja kilkuminutowa... dla mnie to żenada, ale nie jestem modny na te czasy, trendy jest chwalenie się i zdjęcia za wszelką cenę. Podobne sceny widziałem już parę razy :D  Jestem chyba już za stary i według niektórych niemądry. No cóż, ale jest mi przykro. Jak sam złowię rybkę to czasami zwł. jak sandacz to trzęsę się z nerwów , jak zrobić aby go jak najszybciej puścić. 

Przyroda upada , trucie wód, wahania na zaporach,  i mentalność niektórych wędkarzy też słaba, trzeba żyć nadzieją, że coś się poprawi.

Nie wiadomo już jak apelować do wszystkich , aby coś zmienić, aby nie było obrażania się , a pozytywny efekt?

Wierzę, że ludzi dobrej woli jest więcej.. jak śpiewał Czesław Niemen ;)

Ostatnie tarło pstrągów to widziałem na Uszwicy ok.1989 roku :)  :D . Widziałem też prawie co roku w latachh 80-tych, ale zawsze to był październik. Nigdy nie widziałem w listopadzie , nie mówiąc o grudniu. 

Jakieś dziwne zmiany nastąpiły ;)  :D

Jakieś inne te ryby teraz są? zmiany genetyczne przez te z hodowli?

Ciekawe jaka temp. wody, no ale cudów nie ma, pewnie tylko z kilka stopni.