Skocz do zawartości

Wody w okolicach Krakowa

dawid_

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry i łowny :D

A poważnie to na większe kleksy z Wisły polecam uklejkowate i wąskie, wręcz sandaczowe, 6-7cm. Krakusek nr1, Hegemon Zandi, Salmo sting, kleń to nie bolek i nie jest super wybredny, a zakąsi i 8cm jak ma te 40cm. Ale jak chcesz połowić w ogóle i dużo to hornet 4cm.

drogi kolego wiem na jakie woblery i inne sztuczne bierze kleń, gdyż na spining łowię 35lat, chociaż daleko mi do specjalistów od tej ryby :)  natomiast tu tylko zapytałem się z ciekawości jaki w tym wypadku był wobler.

ja swojego największego złowiłem na Bandziorka Widły, a niewiele mniejsze na Krakuski, na obrotówki itp.łowiłem na mikro jak i na 9-10cm Widły!

myślę ,że jeśli by było tyle ryb co 15-20 lat temu, to dopiero można by sumiennie testować wszystkie przynęty

Ogólnie rzecz biorąc przynęta musi spodobać się kleniowi, najlepiej podobna do naturalnego pokarmu, ale musi też chcieć ją w danym momencie pożreć, bo inaczej będziemy mieli same odprowadzenia nawet choćby okazów, które na zawsze pozostają w pamięci :)

napiszcie lepiej jak tam dzisiaj, sam jadę dzisiaj w okolice Szczurowej , ale duszno strasznie...

połamania kija wszystkim!

Edytowane przez jerzy6

Panowie, uwaga na kleszcze na odcinku W2 ( poniżej stopnia Kościuszki )na brzegu od strony masywu Lasu Wolskiego i Przegorzał !!!  Przy dojściu do wody unikać trawy powyżej kolan i ścieżek używanych  przez zwierzaki.

2 lata temu tam właśnie złapałem kleszcza. Miałem mała dziurkę w spodniach nad kolanem co kleszcz sprytnie wykorzystał i się wgryzł. Było to akurat 2 dni po opadnieciu wody na terenie zalewowym w wysokiej trawie. Tych małych gnojków nawet powódź nie zabije.

Koledzy powiedzcie mi gdzie mogę połowic bolenie w okolicach Krakowa fajne miejsca jakieś mnie by interesowały, oczywiście 100% C&R i jeśli kto ma coś godnego polecenia a nie che publicznie z danych powodów to może na pw , może zaliczy się jakiś wspólny wywiadzik :D to moje pierwsze kroki boleniowe że tak powiem :)

Pozdrawiam

W sumie jak bardziej zlozonej składni nie rozumiesz to Ci to przeloze na Twój poziom. Najprawdopodobniej z uwagi na bliskość centrum oraz dużą ilość spacerujacych nie miały w okolicach krolewskiego zamku na wzgórzu Wawelskim akty klusownictwa z użyciem agregatu prądotwórczego.

• Like 1

@jerzy6 , ja tak żartem napisalem - w sensie że malo kto zdradza najlepsze przynęty. Zresztą jak sam piszesz to już nie te lata żeby miało to znaczenie. U mnie na klenie w sensie tych grubszych : krakusek, kenart, hornet, thrill. Przy czym dwa pierwsze w sandaczowych rozmiarach.

Ciekawe że w kontekście Wisły przewija się w temacie wielu ryb raptem kilka woblerów o dużej skuteczności - krakusek, wideł, rapala - konstrukcje bardzo tradycyjne, stare i proste, okazują się niezmiennie skuteczne.

• Like 1

Dzisiaj byłem nad Wisłą po miesięcznej rozłące. Niestety kontaktu z rybą brak tylko kilka zaobserwowanych spławów. Woda mętna i podniesiona w kolorze kawy z mlekiem. Jedyna dobra rzecz jaka mnie spotkała to kontrola PSR :) Pierwsza odkąd łowię na krakowskiej Wiśle. Oby cześciej Panowie kontrolowali :)

Pewnie, że skuteczność rośnie, ale ilość ryb spada, w pewnym sensie to jakby jeden z objawów "chorób cywilizacyjnych" dotyczących także środowiska naturalnego człowieka.

Ludzie teraz częściej chorują na nowotwory, cukrzycę pomimo wyższego standardu życia, ale życia nakrapianego chemią w wodzie , powietrzu ,pożywieniu.

A inne prymitywniejsze organizmy, łatwiej obumierają i nie rozmnażają się prawidłowo...

Przepraszam za pesymistyczne wywody, ale jak widzę te pustki we wodzie Wisły i Dunajca w porównaniu z poprzednimi latami...

Trochę chodzę po drobnych dopływach Wisły i Dunajca i widzę co ludzie rurami odprowadzają z domostw i jakie śmieci wyrzucają to aż strach, a to wszystko spływa do Wisły.

Dawniej wizualnie woda była brudniejsza we Wiśle, w dopływach była znacznie czystsza zwł. górskich, ale nie niosła tyle chemii (chociaż pewnie dla niektórych to dyskusyjne)

Najgorsze w/g mnie są w tej chwili dopływy gdzie po wioskach nieraz 20-30% mieszkańców ma kanalizację lub mniej, a reszta...

Następna rzecz to zmiany klimatyczne i powodzie , ale za dużo bym zanudzał.

Napiszę tylko jeszcze ze PZW też prawie nic nie zrobił dla poprawy stanu, wiem z własnego doświadczenia...

Ten Pan wie o czym mówię

nie zwalałbym tylko wszystkiego na sieci :) Edytowane przez jerzy6

Kolego Jerzy z racji wyksztalcenia powiem Ci ze ludzie nie chorują na te choroby częściej ludzie poprostu dozywaja wieku w którym te choroby sie pojawiają. Druga sprawa to przeżywanie osobników ktore dawniej zmarłyby w wieku dziecięcym np. Astmatykow.w wieku dorosłym ludzie Ci mają dzieci i choroba idzie dalej(sam mam astmę), jeszcze 60 lat temu nie dozylbym podstawówki i zmarł na duchoty jak sie wtedy mówiło.

Pontonns z racji mojego zawodu powiem Ci , że chorób cywilizacyjnych jest znacznie więcej i nowotworów(niektóre z nich powstają pod wpływem czynników środowikowych lub ryzyko powstania i rozwoju wzrasta) i to w coraz młodszym wieku!, natomiast postępy medycyny sprawia, że często żyją znacznie dłużej z tymi chorobami.

Niektórzy mieszkancy Indii prowadzący zdrowy tryb życia i dietę witarianską żyją grubo ponad 100lat i na nic nie chorują...

Na Kamczatce są wody pełne łososi chociaż całe tony wyławiają kłusownicy ,ludzie i mafia, a my mamy w Polsce wody...i powietrze w niektórych miastach...

Porównanie bardzo dalekie , ale porównaj nawet kraje sąsiednie to już jest różnica.

Przepraszam za offtop.

Edytowane przez jerzy6
  • Like 1