Skocz do zawartości
  • 0

Łodzie Kontra - podpowiedzi użytkowników

Kusy88

Pytanie

Witam

Jestem przed zakupem łodzi Kontra 350. Myślę, że wtajemniczonym nie ma co tłumaczyć, ale dla tych co pierwszy raz słyszą to krótko - łódź polietylenowa :)

Z tego co wiem łódź ma trochę swoich bolączek (a przynajmniej miała) związanych z pawężami, a dokładniej z grubością pawęży.

Pytanie do użytkowników głownie - jaka jest grubość pawęży? Wiem, że firma ponoć na życzenie zwęża pawęż przez sfrezowanie, ale z racji, że to będzie moja pierwsza łódź i ten sezon będzie pływać na elektryku to nie wiem ile powinienem zwęzić pawęż jeśli z czasem będę montował silnik spalinowy 10-15 KM. Z YT od kolegi z forum wiem tylko tyle, że yamaha F15 nie wejdzie bez sfrezowania. Czy ktoś orientuję się i może podpowiedzieć jaką maksymalną grubość ma mocowanie silnika 10 KM (przykładowo yamaha, parsun, storm cokolwiek) żebym podczas zamawiania łodzi mógł w cenie poprosić o zwężenie od razu pod wymiar?

W pierwszym sezonie jak pisałem będę pływać na elektryku Jaxon 65 lbs i w tym silniku zakres mocowania jest między 26 a 68 mm. Jeśli poproszę o zwężenie do 60 mm to wystarczy z czasem też na spalinę 10 KM?

Może jakiś użytkownik coś jeszcze podpowie na co zwrócić uwagę? Planuje zakup ze stopą L.

Dzięki z góry za odzew i porady

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Zawsze sie zastanawiałem co daje ocynk w miejscu cybantów

Ocynk jest tzw. ochrona pasywna, dlatego ze utleniania sie znaczenie szybciej niż inne metale. Więc nie musi być nim pokryty cały element, jeżeli jest w pobliżu to on będzie korodował

• 0

Ja mam ale czy będziesz miał pewien wychył to zależy jak masz uciętą pawęż. Stara wersja czy nowa? Jest kilka wariacji cięcia i żadna stała. W starych Kontrach problemu nie było w nowych jest. Pływałem z tosią 25/30 EFI i nie było problemu, za to Yamaha F20 tylko na wprost... :D Dopiero jak sobie sam pochlastałem łódkę to teraz każdy silnik skręci bez problemu...

Edytowane przez Tresor

• 0

Ogarnąłem dxf z pdf KontryS400 ze strony producenta i wstawiłem silnik Tohatsu MFS20D 2016.

No i dupa. Nie ma możliwości pełnego wychyły w lewo przy pawęży "S".

Chyba, że ręcznie dociąć  jak Tresor, a i tak trzeba by podnosić rumpel przy pełnym skręcie.

Do posiadaczy Kontry 350/400. Możecie potwierdzić wymiary zaznaczone na dziobie?

kontra400 — kopia-Model.pdf

Edytowane przez AquariusP

• 0

Zgadza się jedynie te 105 to tak nie wiadomo do jakiego punktu mierzone tam są luźne przejścia więc różnie to wychodzi. Dodatkową mam tam przykręcony uchwyt kotwicy ale raczej wartość poprawna.

Kiedyś 400 wydawała mi sie bez sensu ale widz mojego kanału wyprowadził mnie z błędu. Dlaczego? Do 400 można legalnie zawiesić 40KM. Fajnie 40KM to już spoko no a że 40KM EFI merca na 4 garach mozna odblokować na 60KM... Co tez uczynił ten człowiek i mnie w tej chwili zaimponował, przekonał że w mylnym błędzie byłem co do bezsensowności 400 hihi.

Wysłane z mojego SM-S928B przy użyciu Tapatalka