Skocz do zawartości

Uchwyt typu "Tennessee" / na przesuwnych pierścieniach

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

@Friko

Miałem kiedyś wędkę z taką tubą , i nie specjalnie mi pasowała , nie zanotowałem też aby była czulsza. Jeżeli wykonasz taki typ rękojeści z korka jest on poprostu bardzo wygodny . Blank na okonia nawet jak będzie o ugięciu fast -co przekłada się na czułość, pod rybą musi pracować głębiej .Szkoda by było usztywniać dodatkowo blank tubą . W zależności od twojego temperamentu i stylu łowienia(tego jak prowadzisz przynętę)

możesz wybrać różne blanki : delikatny spinjig , popping czy freshwater. Okoń przedewszystkim musi dobrze usiąść na przynętę. Aby podnieść czułość zestawu w swoich okoniówkach rezygnuje na ogół z przedniego korka i trzymam palec na blanku.

Pozdrawiam Łukasz

Łowiłem wędziskiem, z uchwytem pierścieniowym. Było to Daiwa Samurai Vario 2,7m/10-40g.

Kijek przeznaczony był, zdaje się, do połowu na martwą rybkę ale znakomicie spisywał się w spinningu.

Zalety już wymieniono. Wady też się zdarzają.

Mój kolega do dziś łowi wędziskiem Shimano Twin Power Zander, z takimi właśnie pierścieniami. Narzeka, że korek, w miejscu mocowania stopki kołowrotka, ulega deformacji i w efekcie powstaje luz.

Ale takie rzeczy zdarzają się również w śrubowych mocowaniach. Nawet pierścienie Fuji lubią się odkręcić w trakcie łowów.

• 6 lat później...

Mam pytanie to Kolegów którzy praktykowali tego typu rozwiązanie, chodzi mi o budowę rękojeści z wykorzystaniem pierścieni zaciskowych takie jak pokazane tu na dole strony:

http://www.pstragman.pl/1_7_uchwyty-spiningowe.html

Otóż Pacific Bay wykonuje takie pierścienie w trzech rozmiarach: 22, 24 i 26. Moje pytanie jest takie, który rozmiar takiego pierścienia będzie najwłaściwszy do wykorzystania w kiju okoniowym ?

Dodam że rozmiar 26 ma średnicę wewnętrzną ok 25mm  a rozmiar 24 ma średnicę wewnętrzną ok 23.4 mm.

Zapytam jeszcze które z tych pierścieni polecacie bardziej - grafitowe czy aluminiowe?

Pozdrawiam

zwróć jeszcze uwagę na to jaką grubość ma blank, bo przy szklaczkach dolnik może być już poważnych rozmiarów i do tego trzeba będzie dobrać średnicę pierśceni. Poza tym grubość będzie też zależała od długości całej rękojeści. Długa i cienka będzie wyglądała trochę śmiesznie, to samo się tyczy grubej i króciutkiej.

Z rysowaniem stopki można sobie poradzić. Przeszlifować ranty. Grafitowe PBay trzymają młynek dobrze i to wiem. O innych się nie wypowiem, bo bywa z tym różnie. Mam coś takiego teraz na rozkładzie np.

post-48201-0-91103200-1399751917_thumb.jpg

Trzyma tak sobie, ale za to wygląda przekozacko i jest bardzo lekkie. Pacyfiki są miłe w dotyku i ciepłe. Średnice to bym zwyczajnie dobrał pod Twój chwyt. Jaki preferujesz. 

• Like 1

Dziekuje za podpowiedzi. Chyba zdecyduje sie na rozmiar 24 bo faktycznie raczej do lekkiej wedeczki to bedzie wiec powinno wygladac proporcjonalnie a 24 jako rozmiar posredni da najwieksze mozliwosci dopasowania sie

@Krzysiek_W

ciekawy pomysl, tego jeszcze nie widzialem.

Czy oba pierscienie sa przesuwne czy tez pierwszy wklejony jest na korek a drugi z dolu dociskowy?

Z rysowaniem stopki można sobie poradzić. Przeszlifować ranty. Grafitowe PBay trzymają młynek dobrze i to wiem. O innych się nie wypowiem, bo bywa z tym różnie. Mam coś takiego teraz na rozkładzie np.

attachicon.gifalr1.jpg

Trzyma tak sobie, ale za to wygląda przekozacko i jest bardzo lekkie. Pacyfiki są miłe w dotyku i ciepłe. Średnice to bym zwyczajnie dobrał pod Twój chwyt. Jaki preferujesz. 

Czego to ludzie nie wymyślą.Krzychu to Twój pomysł czy podpatrzony?

Dziekuje za podpowiedzi. Chyba zdecyduje sie na rozmiar 24 bo faktycznie raczej do lekkiej wedeczki to bedzie wiec powinno wygladac proporcjonalnie a 24 jako rozmiar posredni da najwieksze mozliwosci dopasowania sie

@Krzysiek_W

ciekawy pomysl, tego jeszcze nie widzialem.

Czy oba pierscienie sa przesuwne czy tez pierwszy wklejony jest na korek a drugi z dolu dociskowy?

Friko ja polecam dopasować kołowrotek do kijka, ustawić pierścienie tak aby było idealne wyważenie, następnie dolny pierścień przykleić.Wówczas nie ma problemu z przesuwaniem, montaż jest bardzo szybki-wkładasz kołowrotek od góry dosuwasz pierścień i masz :) .

Ten z przodu ma być na stałe, tylni jest ruchomy. Przesuwa się 2mm więcej o tyle ile trzeba, aby zmieścić stopkę. EVA za pierścieniem, ma wytoczony delikatny stożek zwrócony w kierunku pierścienia, po to aby się lepiej blokował na stopce. Projekt nie jest skończony. Chciałem sprawdzić czy jest możliwe pobić pewną granicę wagową w kiju 200cm. Skompletowałem poważyłem, da się. Tylko nie wiem, czy chce aby tak było, bo wygląd tego uchwytu wynika właśnie z ograniczania wagi. 

EVA za pierścieniem, ma wytoczony delikatny stożek zwrócony w kierunku pierścienia, po to aby się lepiej blokował na stopce. 

Zwróciłem na to uwagę na zdjęciu - bardzo sprytne rozwiązanie moim zdaniem !  

Można powiedzieć że takie zastosowanie pierścieni niweluje jedną z ich podstawowych zalet jaką jest "przesuwność" - ale jak piszesz w tym przypadku chodziło o redukcję wagi zasadniczo. I to jest bardzo ciekawie pomyślane muszę powiedzieć.

Ponieważ ja nie lubię dzielonych uchwytów (dziura pod dłonią mi przeszkadza) zastanawiam się zainspirowany tym pomysłem nad czymś takim:

a gdyby zamontować takie pierścienie na kawałku rurki z woven graphite, pierwszy pierścien (od czola) wkleic na rurkę a drugi zostawić ruchomy i zaraz za rurka dac taki stożek lekki z bardzo dobrej jakości pianki EVA ?  Oczywiście rurka z woven byłaby wklejona na jakieś dwa lekkie arbory.  Może to by było to - lekki sztywny uchwyt dobrze przenoszący drgania?

Jedyny problem jaki widzę to dopasowanie srednicy pierścieni do rury z woven graphite

tutaj widać że są dwa wymiary takich rur dostępne:

http://www.mudhole.com/Rod-Building/Handle-Tubing-Tube-Grips

- ale podana jest tylko średnica wewnętrzna ( 0.920 i 0.980 ID) a nie zewnętrzna

Rury Woven Batsona mają 26.67mm średnicy zewnętrznej a więc dużo

Zakombinowane, ale mogłoby zadziałać. Jakby jeszcze dać z przodu odpowiednio dotoczoną zaślepkę z EVA, mogłoby się ładnie komponować. Co do wymiarów wewnętrznych pierścieni, to właśnie zmierzyłem dwa w rozmiarze 24 i oba mają wewnątrz 23mm. Więc pasowanie to raczej tylko na żywca. Rurek to bym szukał na ebayu. np.

http://www.ebay.com/itm/25mm-23mm-500mm-Matt-Carbon-Fiber-Tube-for-RC-Multicopter-Hexacopter-DIY-Twill-/221416990360?pt=Radio_Control_Parts_Accessories&hash=item338d7b2698

attachicon.gifalr1.jpg

A kiedyś myślałem, że czeski Tap, przyklejony przylepcem do bambusa to obciach  ;)

Ciekawy pomysł, tylko widze że najdłuższa taka rurka ma 4.6 cm długości - a to chyba mniej niż stopka kołowrotka

A podejrzewam że długość takiej rurki powinna równać się długości stopki kołowrotka + 4 mm (po 2mm na strone zapasu) - ale moze tu Krzysiek_W jakieś światło rzuci skoro ma pierścienie nr 24 pod ręką

No ale jak pierścienie sa grafitowe to moga być lekko jajowate , to ściśnie lekko i się zrobią okrągłe.  Jak w jedną stronę średnica jest 23.2 a w drugą stronę na krzyż 23.0 po ściśnięciu , powinna być w obu kierunkach 23.1 .  Wg opisu producenta ID pierścieni to 23.3

Ale ja nie o to pytałem, bardziej chodziło mi o Twoją opinię nt długości (nie średnicy) tego odcinka rurki z woven carbon która ma posłużyć za podstawę do budowy reel seat'u.  Czy to powinna być, uwzględniając pierścienie, rurka = długości stopki kołowrotka czy może nieco dłuższa albo nieco krótsza?

Zakładając że z obydwu stron będa "beczułki" z pianki EVA