Skocz do zawartości

Uchwyt typu "Tennessee" / na przesuwnych pierścieniach

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co pamiętam to przeprowadzałeś wywiad z Mamoru

http://jerkbait.pl/page/index.php/index.html/_/wywiady/wywiad-z-mamoru-tsuruta-wlascicielem-matagi-f-r178

Może po znajomości sprezentuje Ci dłuższy kawałek rurki 23 mm , z czego przecież robią na 16-tki  ;)

Ale ja nie o to pytałem, bardziej chodziło mi o Twoją opinię nt długości (nie średnicy) tego odcinka rurki z woven carbon która ma posłużyć za podstawę do budowy reel seat'u.  Czy to powinna być, uwzględniając pierścienie, rurka = długości stopki kołowrotka czy może nieco dłuższa albo nieco krótsza?

Zakładając że z obydwu stron będa "beczułki" z pianki EVA

Nie wiem. Myślę, że to zależy co chcesz osiągnąć. Ja bym dał rurkę dłuższą o tyle, aby stopki opierały się na niej całkowicie, mimo że schowane. Czyli rurka= długość stopki + pierścień nieruchomy. Jeśli z tyłu ,miałoby powstać oparcie dla poduszki dłoni to rurką można wyjechać. Wtedy z kolei powstało by coś przypominającego tennessee grip. 

Uzywam kija z tymi pierscieniami alu do Pstrągman , mialem tez węde na grafitach i wygodniejsze sa te aluminiowe ,kołowrotek siedzi pewnie , trzeba tylko mocno zacisnać .

Sa na tyle cienkie ze od góry twoża praktycznie plaska linie z korkiem , jeden z najwygodniejszych systemów mocowania jakie mialem okazje trzymac w łapie .

A nie jest zimno w łape , alu jest cienkie i dobrze trzyma cieplo .

post-51248-0-44477600-1400271482_thumb.jpg

post-51248-0-48444300-1400271504_thumb.jpg

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Uzywam kija z tymi pierscieniami alu do Pstrągman , mialem tez węde na grafitach i wygodniejsze sa te aluminiowe ,kołowrotek siedzi pewnie , trzeba tylko mocno zacisnać .

Sa na tyle cienkie ze od góry twoża praktycznie plaska linie z korkiem , jeden z najwygodniejszych systemów mocowania jakie mialem okazje trzymac w łapie .

A nie jest zimno w łape , alu jest cienkie i dobrze trzyma cieplo .

System mocowania może i wygodny,ale co z transmisją impulsów do ręki?

• 6 miesięcy temu...

wczoraj zdemontowałem stary uchwyt wraz z korkiem w moim ulubionym kijku na klenio -,jazie , celem zmniejszenia dolnika w originale jest zbyt długi - wystaje sporo poza łokieć  ,

chciałem wstawić NPS fuji , ale po demontażu zonk :o  dolnik jest wklejony na 20cm w rurkę grafitowa   , nie wiem co mieli na celu aby coś takiego robić ? pozostaje mi zrobić dolnik na długim korku i przesuwnych pierścieniach , i teraz pytanko, chciałem zrobić całość  w burl, czy   na mocowaniu  kołowrotka dać korkogumę , jak będą zachowywać się te korki pod naciskiem stopki kołowrotka , czy z czasem nie dojdzie do wykruszenia  korka - burl ?

post-49782-0-41917100-1418554298_thumb.jpgpost-49782-0-32257300-1418554308_thumb.jpg

Edytowane przez robas

blank pewnie był nie symetryczny albo cos w tym stylu ,i w ten sposób go dopalono , zamontuj na to bezpośrednio korek , wyrównaj tasma papierowa i przykryj ozdobnym pierscionkiem i po problemie.

Co do pierscieni przesuwnych to  ja je kocham  , i generalnie przez wiekszą czesc sezonu mam na stałe przypiety kolowrotek do kija ,bo tylko od tego sie niszczy . tzn odciska sie stopka jak za mocno przycisniesz pierscienie (tzn na pałe).

Ale na to jest tez sposób ,wystarczy polac to miejsce  goraca woda i szybciutko wszystko wraca do pierwotnego stanu .

Napewno nie mozna wtedy oszczedzac na korku, bo wiadomo spachla itp , wszystkie burcle mielone , i tego typu wynalazki sa mocniejsze od nomalnego czystego korka wiec tylko na plus , ale waga na minus :D

post-51248-0-55287900-1419005543_thumb.jpg

post-51248-0-99908100-1419005555_thumb.jpg

Edytowane przez antilag

Jeżeli chciałeś zamontować uchwyt NPS fuji to w czym problem ? Ładnie przygotowałeś blank pod nowy ubiór więc jeżeli tylko ten NPS fuji ma średnicę równą lub większą niż tak sztukowana rurka to nie ma sprawy . Jeżeli wypada to w środku uchwytu to średnice wyrównasz taśmą tesa . Po co kombinować z pierścieniami , które są zdecydowanie gorszym rozwiązaniem ( dla mnie ! ) niż stabilny uchwyt . W ogóle określ problem , bo ja nie widzę żadnego. Piszesz że zonk ale trochę grubsza rurka to nie problem , po prostu trzeba dobrać taki uchwyt kołowrotka  który wejdzie na tą rurkę .Jaką średnice ma ta rurka ?

Jeżeli chciałeś zamontować uchwyt NPS fuji to w czym problem ? Ładnie przygotowałeś blank pod nowy ubiór więc jeżeli tylko ten NPS fuji ma średnicę równą lub większą niż tak sztukowana rurka to nie ma sprawy . Jeżeli wypada to w środku uchwytu to średnice wyrównasz taśmą tesa . Po co kombinować z pierścieniami , które są zdecydowanie gorszym rozwiązaniem ( dla mnie ! ) niż stabilny uchwyt . W ogóle określ problem , bo ja nie widzę żadnego. Piszesz że zonk ale trochę grubsza rurka to nie problem , po prostu trzeba dobrać taki uchwyt kołowrotka  który wejdzie na tą rurkę .Jaką średnice ma ta rurka ?

ta rurka ma 55cm i trochę zbyt długi fore wyjdzie na nps , od stopki chciałem długość na ok 31-33cm a z  pierścieniami aż tak bardzo nie będzie razić gdy zjadę w dół mocowanie kołowrotka , średnica rurki 12,7 - 13mm także z uchwytem bez problemu

Jakbym się uparł na Nps fuji to bym go zamontowal zrobił 2cm fore a na wystakaca rurkę naciągnął szlauch grafitowy pleciony i zalakierowal zabezpieczając omotkami. Gustowny napis i nikt nawet nie pomyśli że zostało to wymuszone. Jak za dużo pracy to zostaje dps czy inny uchwyt i dłuższy fore

Edytowane przez mrWhite7

• 3 miesiące temu...

uchwyt trzyma bardzo  dobrze , choć to kijek ok 10-12lb , korek burl + korkoguma na pierścionkach ,no i waga korka dobrze wyważa , długosć całego dolnika 45cm , jedyny problem nastąpił w toczeniu tej długości korka , więc zrobiłem z dwóch części , później kleiłem

post-49782-0-21584000-1427891383_thumb.jpg