LFF Opublikowano 7 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2018 Cześć wszystkim. Szukam budżetowej wędki pod centerpina. Znalazłem taką która mi odpowiada parametrami ale ma mocowanie kreciolka na dwa osobne pierścienie, które można swobodnie przesuwać po rękojeści. Zaletą jest to że można wtedy umocować kręciołek w dogodnym dla nas miejscu. Ale zastanawiam sie jakie to rozwiązanie ma wady. Czy kołowrotek nie rusza sie w tym na boki lub nie poluzowuje się?Może ktoś ma z tym jakieś doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 7 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2018 http://jerkbait.pl/topic/2014-uchwyt-typu-tennessee-na-przes%C3%B3wnych-pier%C5%9Bcieniach/?hl=tennessee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LFF Opublikowano 7 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2018 dzięki. wszystko jasne czyli tak jak myślałem kijek można wyważyc więc to na plus, a z resztą to już różnie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 7 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2018 Ja używam przy lekkim kołowrotku (Shimano c2000) na ultralajcie i nie narzekam. Przy cięższym kiju którym rzucałbym bardziej dynamicznie - myślę że mogłoby być różnie. Przy centerpinie powinno być idealnie bo z tego co się orientują to nie jest to metoda rzutowa. Dodatkowo stopka centerpina jest cieńsza od stopki kołowrotka spinningowego skutkiem czego powinna głębiej wchodzić pod pierścienie i być jeszcze lepiej trzymana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 7 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2018 Centerpina pewnie i dobre pierścienie gumowe by obsłużyły tylko wygląd taki sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieczysławS Opublikowano 7 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2018 Problem ten rozwiązała kiedyś firma Fuji.Opracowane przez nich pierścienie trzymały kołowrotek lepiej niż uchwyt śrubowy.Każdy z tych pierścieni, po założeniu na stopkę kołowrotka obracało się nieco co powodowało jego zaciśnięcie, gdyż każdy z tych pierścieni składał się z dwóch części połączonych mimośrodowo. Były produkowane do wędzisk typu Match o średnicy wewnętrznej 24mm i do wędzisk karpiowych o średnicy 27mm.Montowano je na wędziskach wysokiej klasy.Nie wiem czy jeszcze są produkowane. Pozdrawiam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LFF Opublikowano 7 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2018 Centerpin który mam zamiar nabyć to produkt z Alli i ma on stopkę taką jak w większości kołowrotków muchowych,czyli grubszą, taką ze skosa. Kijek to Mitchell Epic ML R TOC. nie jest to match jak wszędzie piszą ale kijek do łowienia salmonidów o parabolocznej akcji.Przynajmniej taki opis znalazlem na zagranicznych stronach. Ja będę próbował go na kleniach i innym białorybie pospolitym. Pasuje mi w nim długość, waga i akcja. przynajmniej z opisu bo w teku go nie mialem. Myślę że jak będzie się dobrze spisywał a mocowanie będzie sprawiać problemy to unieruchomię wszystko jakimś klejem z kolowtkiem na stale albo zapodam jakis inny patent. Choć wolałbym uniknąć takich kombinacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 9 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 Centerpin który mam zamiar nabyć to produkt z Alli i ma on stopkę taką jak w większości kołowrotków muchowych,czyli grubszą, taką ze skosa. Kijek to Mitchell Epic ML R TOC. nie jest to match jak wszędzie piszą ale kijek do łowienia salmonidów o parabolocznej akcji.Przynajmniej taki opis znalazlem na zagranicznych stronach. Ja będę próbował go na kleniach i innym białorybie pospolitym. Pasuje mi w nim długość, waga i akcja. przynajmniej z opisu bo w teku go nie mialem. Myślę że jak będzie się dobrze spisywał a mocowanie będzie sprawiać problemy to unieruchomię wszystko jakimś klejem z kolowtkiem na stale albo zapodam jakis inny patent. Choć wolałbym uniknąć takich kombinacji.Podpowiem Ci jak się robiło przy podlodówkach. Aby nie komplikować życia "ustawiało" się kołowrotek na rękojeści i sprawę załatwiała izolacja elektryczna.W każdej chwili można było zdemontować zestaw, mocowanie lekkie i szybkie, pozostaje tylko kwestia estetyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fox mulder Opublikowano 9 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 Niech jakiś moderator poprawi wreszcie tytuł wątku z ,,przesównych,, na prawidłowy czyli przesuwnych - aż kłuje w oczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 9 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 Niech jakiś moderator poprawi wreszcie tytuł wątku z ,,przesównych,, na prawidłowy czyli przesuwnych - aż kłuje w oczy Zrobione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fox mulder Opublikowano 9 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 Oki,dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LFF Opublikowano 9 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 przyznam się że pamiętam swój pierwszy bambus z jakimś chyba czeskim kołowrotkiem, przmocowanym za pomocą plastra opatrunkowego i pomazanego lakierem do paznokci dla zabezpieczenia. Dawał radę ale wtedy nie bylo takiego wyboru jak dziś wiec nie bylo takich dylematów. Z tego co widzę to spora część wedzisk typowo pod centerpina ma takie mocowanie. U nas ciężko dostać coś dedykowanego a jako że ma być to zestaw na próbę to nie chcę się szarpać na sprzęt z GB lub stanów. Kwestia wyglądu to tak 50/50 trochę klasyczny, tak jak sama metoda, więc jeszcze sobie beret w kratkę dokupię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszz Opublikowano 9 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 Podpowiem Ci jak się robiło przy podlodówkach. Aby nie komplikować życia "ustawiało" się kołowrotek na rękojeści i sprawę załatwiała izolacja elektryczna.W każdej chwili można było zdemontować zestaw, mocowanie lekkie i szybkie, pozostaje tylko kwestia estetyki.Tylko i aż Józeczku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eginnori Opublikowano 9 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 witamproponuje zadzwonić do pracowni pana Zbyszka Kawalca w lublinie , ostanio byłem u niego i taki właśnie uchwyt mi buduje na zamówionym u niego kijaszku , widziałem i testowałem kijek z nanoflexu z tym uchwytem na pierścieniach trzyma kołowrotek jak beton i nie ma prawa się nawet przesunąć o milimetr , polecam również zobaczyć filmik na YT gdy olin gutowski odwiedził pracownie własnie tam jest pokazany ten uchwyt mam nadzieję że pomogłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi