zorak Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 WitamMam do was pytanie ponieważ mam dylemat. Chciałbym wymienić kołowrotek na nowy i mam do dyspozycji max. 1000zł. Mam również dylemat z wyborem wielkości kołowrotka. Upatrzyłem sobie cztery kołowrotki: Daiwa Caldia 2500Daiwa Ballistic SH 2500Shimano Biomaster FB 2500Shimano Stradic 2500 FD Czy faktycznie napęd X-SHIP niweluje luzy na koszu i korbie w Shimano?Czy patent Daiwa Mag Seald faktycznie poprawia pracę kołowrotka? Chciałbym żeby kołowrotek faktycznie bardzo ładnie pracował był bez luzów na koszu. Przeznaczenie to głównie szczupak, sandacz, boleń, a łowiska to jeziora i wisła. Natomiast przynęty to głównie gumy i woblery max. 10 gr (również salmo thrill na bolenia) . Nie ukrywam że ważna jest dla mnie również waga młynka. Który byście wybrali? Młynek będzie współpracował ze spinningiem 2,70m i CW 10-35gr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 Ja to chyba jestem inny, bo do takiej wędki przykręciłbym Shimano 4000 albo Daiwę 3000. A 2500 zostawił do kija poniżej 9'. Poszperaj w ogólnym, podobne tematy przewijały się ostatnimi czasy kilkukrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorak Opublikowano 28 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 (edytowane) W sumie to też zastanawiałem się nad shimano 4000, ale myślałem że będzie za wielki. Choć z drugiej strony 2500 to pasuje mi bardziej do lekkiego spinningu. A model który byście wybrali Edytowane 28 Grudnia 2012 przez zorak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 http://jerkbait.pl/topic/19957-stella-vs-vanquish-vs-tp-mo%C5%BCe-jaka%C5%9B-daiwa/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariano Italiano Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 Kup Spro RedArca 10400,kręci bardzo fajnie,cena w granicach 330zł,waga ok 315g.Obskoczysz wszystkie rybki i nie powinno sie nic złego stać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
havy Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 (edytowane) Kup Spro RedArca 10400,kręci bardzo fajnie,cena w granicach 330zł,waga ok 315g.Obskoczysz wszystkie rybki i nie powinno sie nic złego stać Kręciłeś wczoraj Milleną,jestdo dyspozycji 1000pln i proponujesz redarca ?W tej kwocie można kupić już nowego TP3000-4000 albo lataną stelkę.Ja bym uderzył do @godski w sprawie TP4000H Edytowane 28 Grudnia 2012 przez havy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 29 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 Wkrótce na sprzedaż na 95%. Ale drogi będzie. Nówka sztuka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 29 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 (edytowane) Ja to chyba jestem inny, bo do takiej wędki przykręciłbym Shimano 4000 albo Daiwę 3000. A 2500 zostawił do kija poniżej 9'.Wg mnie jeżeli rozmiar kołowrotka uzależniasz od długości kija to jest to błędne założenie - dla mnie jedno z drugim nie ma aż tyle wspólnego jakbyś chciał. Gdyby tak było to bolonką łowiłoby się kołowrotkami rozmiaru 15 000, albo większymi, a w podlodówkach żyłkę nawijało na gwoździk. Na wybór wielkości składa się wiele więcej czynników. Co więcej, kijami 213cm łowię z połączeniu z Shimano 4000 , a do 3m kija podpinam 3000, a jakbym miał 2500 to też by się nadawał zgadnij dlaczego ? http://jerkbait.pl/topic/19957-stella-vs-vanquish-vs-tp-mo%C5%BCe-jaka%C5%9B-daiwa/ Tomku, na rynku są też inne kołowrotki oprócz Stelli, uwierz mi . ad zorakjeżeli waga kołowrotka jest dla Ciebie istotna to weź pod uwagę ten młynek:http://www.ravenfishing.pl/pl/products/kolowrotki/2920_kolowrotki_przedni_hamulec/shimano/rarenium_ci4_fa/z tym, że ja celowałbym w rozmiar 4000. Kijem do 35g na paprochy łowić nie będziesz. W 4000 masz większą przekładnię, większą korbę, wszystko jest większe łącznie z tym, że za jednym obrotem korbki więcej linki zwija. Co do luzów na korbie i kosztu to one są niezależne od rodzaju napędu jak powstaną (bo zakładamy, że w nowym kołowrotku mieć ich nie będziesz) to zajrzysz do działu naprawczego i się dowiesz co zrobić, żeby ich nie było . Pozdrawiam i życzę udanych zakupów. Edytowane 29 Grudnia 2012 przez Jack__Daniels Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 29 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 @Jack, tak jak napisałem, ja jestem inny Oczywiście masz rację, kij kijowi nierówny. Sam mam kilka 4000, dwa 3000 i jeden 2500/C3000. Ten ostatni przypinam do 8,6'. Jak w końcu wrócę do kraju i sprawię sobie kij na sandacze w granicach 2 m też podepnę 4000.Ten link podałem, bo też sporo tam jest m.in. o Rarenium, nie tyko o Stelli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radzio Opublikowano 29 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 Też miałem podobny dylemat co nabyć do tej kwoty i wybór padł na Daiwa Caldia ale w rozmiarze 3000. Po pierwszych jesiennych testach jestem więcej niż zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 31 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 @Jack, tak jak napisałem, ja jestem inny Ten link podałem, bo też sporo tam jest m.in. o Rarenium, nie tyko o Stelli.to wychodzi, że ja też jestem inny i do tego ślepy bo nieuważnie czytałem tamten wątek .pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 31 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 (edytowane) Na aukcji jest TP4000 SFA w Twoim budżecie. Obejrzyj. Edytowane 31 Grudnia 2012 przez mdziam_78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thibar Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 witam,mogę koledze sprzedać stradica 3000 fj lub 4000 fd cena to 600 złotych, fj nowy i nie używany, świetna maszynka, mam 2 miałem sobie zostawic ale co tam.. stradic 4000 fd używany raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forecast Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 Stradic 4000 fh lub twin power 4000 h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 12 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Warto by jeszcze ustalić, czy ten kij, to prawdziwe 35 g i jakieś 15-20 lb, czy też jest to raczej 12 lb. Do kijów 12 lb zwykle najlepiej pasuje rozmiar Daiwy 2500. Do cięższych 3000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thibar Opublikowano 12 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Zorak, podane przez Ciebie modele shimano w rozmiarach 2500 są za male do wędki o cw. 10-35 , tutaj najmniejsza wielkość kołowrotka shimano to rozmiar 3000 lub 4000, co wybierzesz będzie dobrze. Przerzuciłem trochę sprzętu FJ czy FD to Malezja i niech nikogo to nie myli, to bardzo mocne i nowoczesne kołowrotki które nie ustępują Japońcom z czasów FH, FG czy X gtm.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorak Opublikowano 12 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Zdecydowałem się na Biomastera 4000 FB bo faktycznie 2500 jest za mały. Jest lekki, bardzo ładnie kręci, miękko i zero luzu na koszu. Zobaczymy jak będzie sprawował się nad wodą. Wszystkim dzięki za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi