Skocz do zawartości

Dylemat w wyborze wielkości młynka do 1000zł

zorak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam do was pytanie ponieważ mam dylemat. Chciałbym wymienić kołowrotek na nowy i mam do dyspozycji max. 1000zł. Mam również dylemat z wyborem wielkości kołowrotka. Upatrzyłem sobie cztery kołowrotki:

Daiwa Caldia 2500

Daiwa Ballistic SH 2500

Shimano Biomaster FB 2500

Shimano Stradic 2500 FD

Czy faktycznie napęd X-SHIP niweluje luzy na koszu i korbie w Shimano?

Czy patent Daiwa Mag Seald faktycznie poprawia pracę kołowrotka?

Chciałbym żeby kołowrotek faktycznie bardzo ładnie pracował był bez luzów na koszu.

Przeznaczenie to głównie szczupak, sandacz, boleń, a łowiska to jeziora i wisła. Natomiast przynęty to głównie gumy i woblery max. 10 gr (również salmo thrill na bolenia) . Nie ukrywam że ważna jest dla mnie również waga młynka.

Który byście wybrali?

Młynek będzie współpracował ze spinningiem 2,70m i CW 10-35gr.

W sumie to też zastanawiałem się nad shimano 4000, ale myślałem że będzie za wielki. Choć z drugiej strony 2500 to pasuje mi bardziej do lekkiego spinningu. A model który byście wybrali

Edytowane przez zorak

Kup Spro RedArca 10400,kręci bardzo fajnie,cena w granicach 330zł,waga ok 315g.Obskoczysz wszystkie rybki i nie powinno sie nic złego stać 

Kręciłeś wczoraj Milleną,jestdo dyspozycji 1000pln i proponujesz redarca ;) ?W tej kwocie można kupić już nowego TP3000-4000 albo lataną stelkę.Ja bym uderzył do @godski w sprawie TP4000H

Edytowane przez havy

Ja to chyba jestem inny, bo do takiej wędki przykręciłbym Shimano 4000 albo Daiwę 3000. A 2500 zostawił do kija poniżej 9'.

Wg mnie jeżeli rozmiar kołowrotka uzależniasz od długości kija to jest to błędne założenie - dla mnie jedno z drugim nie ma aż tyle wspólnego jakbyś chciał. Gdyby tak było to bolonką łowiłoby się kołowrotkami rozmiaru 15 000, albo większymi, a  w podlodówkach żyłkę nawijało na gwoździk. Na wybór wielkości składa się wiele więcej czynników. Co więcej, kijami 213cm łowię z połączeniu z Shimano 4000 :), a do 3m kija podpinam 3000, a jakbym miał 2500 to też by się nadawał zgadnij dlaczego :)?

:) Tomku, na rynku są też inne kołowrotki oprócz Stelli, uwierz mi :).

ad zorak

jeżeli waga kołowrotka jest dla Ciebie istotna to weź pod uwagę ten młynek:

http://www.ravenfishing.pl/pl/products/kolowrotki/2920_kolowrotki_przedni_hamulec/shimano/rarenium_ci4_fa/

z tym, że ja celowałbym w rozmiar 4000. Kijem do 35g na paprochy łowić nie będziesz. W 4000 masz większą przekładnię, większą korbę, wszystko jest większe łącznie z tym, że za jednym obrotem korbki więcej linki zwija.

Co do luzów na korbie i kosztu to one są niezależne od rodzaju napędu :) jak powstaną (bo zakładamy, że w nowym kołowrotku mieć ich nie będziesz) to zajrzysz do działu naprawczego i się dowiesz co zrobić, żeby ich nie było :).

Pozdrawiam i życzę udanych zakupów.

Edytowane przez Jack__Daniels

@Jack, tak jak napisałem, ja jestem inny :D

Oczywiście masz rację, kij kijowi nierówny. 

Sam mam kilka 4000, dwa 3000 i jeden 2500/C3000. Ten ostatni przypinam do 8,6'. Jak w końcu wrócę do kraju i sprawię sobie kij na sandacze w granicach 2 m też podepnę 4000.

Ten link podałem, bo też sporo tam jest m.in. o Rarenium, nie tyko o Stelli.

• 2 tygodnie później...

Zorak, podane przez Ciebie modele shimano w rozmiarach 2500 są za male do wędki o cw. 10-35 , tutaj najmniejsza wielkość kołowrotka shimano to rozmiar 3000 lub 4000, co wybierzesz będzie dobrze. Przerzuciłem trochę sprzętu FJ czy FD to Malezja i niech nikogo to nie myli, to  bardzo mocne i nowoczesne kołowrotki które nie ustępują  Japońcom z czasów FH, FG  czy X gtm.

Pozdrawiam.