Skocz do zawartości

Moj uniwersalny kij

grunwald1980

Rekomendowane odpowiedzi

Pewien refren juz mozna wychwycic :

260-270-280 cm

wyrzut do 20-30 g (realny)

Czyli chyba nic odkrywczego, jak chodzi o "uniwersal"...

Ja najwiecej lowie srednio lekko i srednio. Na ciezko to malo albo prawie wogole.

W ostatnich latach najwiecej lowie na G.Loomis GL3 260 12 lb. W tym roku pojawil mu sie konkurent w postaci St Croix SC V 260 12 lb.

O tyle maja dobrze obie wedki ze jedna lowi tu a druga tam ;)

Pierwszy był Cormoran Power Grim CM 2,70 do 15g z drugą szczytówką w komplecie chyba do 40, maaaasa wyb wyjechała z wody na tym kiju, później dobry był Konger World Champion Kobalt jeszcze na starym zielonym blanku, świetny koj na rzekę, póżniej długo długo nic ... co można było nazwać uniwersalnym kijem, a teraz TD 2,75 2-14g z którego jestem mega zadowolony

Przez ostatnie dwadzieścia lat, aż do ubiegłego roku, moim uniwersałem był Shimano Diaflash Zander 2,7 10 - 40, bardzo mocno przeszacowany. Kij Anno Domini 1991 lub dwa. Wędka wg. mnie niesamowita: bardzo wysoko modułowy grafit więc leciutka, dość sztywna ale delikatna, jak na masówkę przepięknie uzbrojona w dziesięć sicków Fudżi od góry do dołu, przesuwane pierścienie takoż Fudżi do mocowania kołowrotka, na pierwszy rzut oka ręcznie naniesione oznaczenia na blanku... heh... Jak dla mnie w dalszym ciągu cudo i podwójne dożywocie. A nawet potrójne, bo syn nie łowi więc dam wnukowi na łożu Kostuchy. Wędka do tańca i do różańca, od okonków po zanderki i esoxy. Ktoś to jeszcze pamięta???

Edytowane przez skippi66

Konger equs Maxim od biedy ogarnial wobki jaziowo kleniowe, szczupak sandacz glowki max do 20 gram, bolek caly zakres :) uniwersal rzeczny :)

Mam to samo. Ten Konger to pierwsza wędka, której zakup polecił mi Kolega, gdy po latach nastąpił u mnie "nawrót choroby". Powiedział mi - mam 9 spinningów ale tego Equusa najczęściej zabieram nad wodę. Miał rację. Uwielbiam to czucie na blanku. Przynęty poniżej 6 gramów już raczej nie "latają" ale na ogół łowię cięższymi. Super kijek.

Robert.

Savagear buschwacker 3-18 230cm

super kijek,od pstragow okonie,szczupaki na lekko z tym ze szcupłe padały takie lekko ponad miarę

nie próbowałem nim łowić tylko sandaczy,ale myslę ze w tym przypadku mógłby by być już za

miękki żeby pożądnie dać w zęby.

Mój podstawowy kij na wyprawy w nieznane z brzegu i łodki łowienie nim to sama przyjemnosć

ma u mnie dożywocie polecam.

Przez ostatnie dwadzieścia lat, aż do ubiegłego roku, moim uniwersałem był Shimano Diaflash Zander 2,7 10 - 40, bardzo mocno przeszacowany. Kij Anno Domini 1991 lub dwa. Wędka wg. mnie niesamowita: bardzo wysoko modułowy grafit więc leciutka, dość sztywna ale delikatna, jak na masówkę przepięknie uzbrojona w dziesięć sicków Fudżi od góry do dołu, przesuwane pierścienie takoż Fudżi do mocowania kołowrotka, na pierwszy rzut oka ręcznie naniesione oznaczenia na blanku... heh... Jak dla mnie w dalszym ciągu cudo i podwójne dożywocie. A nawet potrójne, bo syn nie łowi więc dam wnukowi na łożu Kostuchy. Wędka do tańca i do różańca, od okonków po zanderki i esoxy. Ktoś to jeszcze pamięta???

Pamięta,pamięta!

Blank bardzo zacny.Uzbrojenie typowo nie spinningowe.Produkowany do 1990roku(produkcja zakończona ze względu na koszty)

W roku 2000 - remake, ( w postaci Diaflasha EX.tym razem w wersji spinningiwej, odrobinę mniej udany )

Blank znacznie wyprzedzał epokę. Przy dzisiejszym uzbrojeniu np w minimy - REWELACJA- nowsze konstrukcje "wymiękają"