Skocz do zawartości

Moj uniwersalny kij

grunwald1980

Rekomendowane odpowiedzi

Pamięta,pamięta!

Blank bardzo zacny.Uzbrojenie typowo nie spinningowe.Produkowany do 1990roku(produkcja zakończona ze względu na koszty)

W roku 2000 - remake, ( w postaci Diaflasha EX.tym razem w wersji spinningiwej, odrobinę mniej udany )

Blank znacznie wyprzedzał epokę. Przy dzisiejszym uzbrojeniu np w minimy - REWELACJA- nowsze konstrukcje "wymiękają"

Uzbrojenie nie spinningowe??? Matkobosko, chyba zupełnie się na tym nie znam, bo według mnie uzbrojenie jak najbardziej pasuje do spinningu a co najistotniejsze do blanku. Chodzi Ci o to że ma dwie przelotki na wędzisku? Wytłumacz, bardzo proszę. Natomiast pełna zgoda, że młodsze konstrukcje wymiękają. Znaczy to zresztą tylko tyle że już 20 a nawet 30 lat wstecz, doskonale opanowano technologię włókna węglowego ( zresztą nie tylko w wędkach ) i że od tamtej pory postępu w zasadzie nie ma.

Skipp 66 - Diaflash Zander 270 był z założenia przeznaczony do połowu na martwą rybkę.

Stąd "dużo" małych przelotek,które nie mogą utworzyć poprawnego stożka.

Cw. 10 - 40g  był poprawnie opisany - warunek,niezbyt dynamiczny wymach.

Przy spinningowaniu, realny i komfortowy cw. to 5 - 15g.(dziś rano pomachałem

porzucałem i spowrotem odstawiłem do gabloty). 

Najbardziej w tym blanku cenię doskonałą transmisję drgań(czułość),niską wagę i akcję. 

Stąd pomysł aby Go przezbroić.

• Like 1

Skipp 66 - Diaflash Zander 270 był z założenia przeznaczony do połowu na martwą rybkę.

Stąd "dużo" małych przelotek,które nie mogą utworzyć poprawnego stożka.

Cw. 10 - 40g  był poprawnie opisany - warunek,niezbyt dynamiczny wymach.

Przy spinningowaniu, realny i komfortowy cw. to 5 - 15g.(dziś rano pomachałem

porzucałem i spowrotem odstawiłem do gabloty). 

Najbardziej w tym blanku cenię doskonałą transmisję drgań(czułość),niską wagę i akcję. 

Stąd pomysł aby Go przezbroić.

Aha. Faktycznie możesz mieć rację. Dzięki za naukę.

Tak sobie to czytam i fajnie się wspomina zapomniane już wędki zarówno te które po wzięciu do ręki były przeze mnie zaraz odstawiane na stojak jak i te którymi dłużej łowiłem,- jedne wspominając lepiej drugie gorzej ale jedna myśl przeważa, że takie tematy będą wieczne tylko odtwórcy głównych ról się będą zmieniać ;)

Mój pierwszy uniwersalek to Konger Champin Turbo,275cm c.w 7-21g z zielonej serii.Teraz stoi za szafą,skrócony  ok 3cm z góry bo się wymsknął spod kontroli w czasie wyginania w domu :)

Zastąpil go BLR 2,75m do 28g.Odpukać,radzi sobie calkiem dobrze jak narazie :)

Witam. Moje uniwersały nie są wyszukane, dotychczas był nim Robinson DiaFlex Light Spin 6-20g 2,45m, obecnie jest Savagear Buschwacker 3-18g 2,28m (od okonika, szczupaka, sandacza, bolenia po ostatnio suma 121cm na obrotówkę 2), łowię głównie z łódki na zbiornikach.

Shimano vengeance sea bass 210cm, c.w. 10-50g kupiony do średnio ciężkiego spinningu okazał się fajnym uniwersałem na łódkę, bez problemu można nim łowić niemal wszystkie drapieżniki (z wyłączeniem kleni i jazi). Jego uniwersalność polega też na tm, że umożliwia on stosowanie niemal wszystkich rodzajów przynęt spinningowych (gumy, woblery, wahadłówki, obrotówki, lżejsze jerki). Naprawdę jestem mile zaskoczony tym kijem szczególnie jeśli weźmie się pod uwagę to, że kosztuje grosze a jest całkiem przyzwoicie wykonany (za swój dałem 105zł).

Qźwa. Co jest ze mną nie tak. Mój BR najczęściej stoi w kącie lub śmiga nim wnuczek. Jak dotąd, wciąż stając przed wyborem, wybieram Daiwę Cima :ph34r: 

Waldku,skoro stoi tak niechcianie za szafą może pogadamy na prv  ;)

Edytowane przez Mariano Italiano