Rheinangler Opublikowano 16 Lipca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca (edytowane) Troche poszukalem w zasobach forum i niewiele znalazlem... Byc moze dlatego, ze to malo wazny albo zaledwie designerski element, albo tak oczywisty aspekt, ze tylko dla mnie poczatkujacego adepta castingu ciekawy...To co mnie interesuje to poznanie zaleznosci/korelacji miedzy przelozeniem a dlugoscia korbki we wszelakich wariantach i wynikajacych z tego konsekwencji.Potrafie sobie wyobrazic, ze istnieje jakas zaleznosc, szczegolnie wobec przelozenia, ze firmy standardowo w przelozeniu "x" stosuja dlugoc "y" jako jakies tam optimum..Zastanawia mnie jednak, co sie stanie gdy do multika majacego fabrycznie 70mm korbe zakladamy wygodniejsza w kreceniu 90-tke. Czy to tylko wygoda, czy cos jednak implikuje?Na przyklad szybsze zuzycie jakiegos tam mechanizmu.Druga sprawa jest waga korbki,- czy warto kruszyc o to kopie, bo te kilka gram roznicy miedzy tuningowymi korbami carbonowymi a "seryjnymi" jest warte zachodu czy jednak poprawia lub pogarsza cos z funkcjonalnego aspektu dzialania multiplikatora? Edytowane 16 Lipca przez Rheinangler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RBTS Opublikowano 16 Lipca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca Na początek moje, pewnie subiektywne spojrzenie. Nie powinniśmy zakładać, że korba 90mm jest wygodniejsza "w kręceniu"od krótszej 75mm. W moim wypadku jest inaczej i preferuję możliwie krótkie (75-80), gdyż krótsza korba nie wymusza, dużych ruchów nadgarstka (tak jak przesadnie długa). Krótsza pozwala także na szybsze wybieranie linki, tam gdzie ma to znaczenie (np. podbijanie, jerkowanie, czy rzuty z dużym jałowym przebiegiem). Owszem, dla dłuższej też znajduję zastosowanie, ale głównie w przypadku ciąganych, stawiających duży opór przynęt. Ale i to nie jest regułą, gdyż zależy też od konkretnego multiplikatora, a ściślej mówiąc od ilości wybieranej na jeden obrót linki. Używam do dziś maszynki z minionej epoki o przełożeniu 4,3 i 4,7:1. Tak więc, zależność odnosi się zarówno do, do przełożenia (w uproszczeniu), rodzaju i sposobu i prędkości prezentacji przynęty, a zapewne także od wielkości i budowy dłoni wędkującego. Nie sądzę, że podczas normalnego użytkowania zwiększona ponad fabryczną długość może przyczynić się do szybszego zużycia mechanizmów, przynajmniej w rozsądnych rękach. Co zaś się tyczy wymiany na lżejsze korby "tunningowe", to zależy czy podczas łowienia odczuwamy siły przewracające układ - ja takich nie odczuwam, przynajmniej nie na tyle bym szukał korb lżejszych. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 16 Lipca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca Wsprząc w dyskusje o korbkach należy również power handle, które znajdują zastosowanie w większych ( mocniejszych) konstrukcjach multików. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 16 Lipca Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca Z cala pewnoscia Piotrze, bo sa z powodzeniem stosowane od dawna i chocby to, ze niektore modele maja tylko taka opcje jest zapewne czyms istotnym podyktowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayou Opublikowano 17 Lipca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca Wszystkie mondre internety i producenci piszą że dłuższa korbka= more lewrydż. A z drugiej strony po coś takie krótkie korby producent zamontował. Ja do tego podchodzę po chłopsku. Kupuje multik, który już ma korbkę, jak jest ok to zostawiam, jak nie jest ok to wymieniam na inną. Mam tych multików chyba 28, połowa ma seryjne korby, połowa wymienione, bo albo były badziewiaste albo mnie wq....... Jakoś nie widzę aby multik sie paścił po wymianie. Jak dla mnie to element który w droższych multikach za zwyczaj jest ok, w chińszczyżnie tak 50/50. Bardzo lubie np. korby piscifuna bo długie i fajnie w łapach leżą. Ale z drugiej strony korba w tatuli CTTR tak mnie denerwowała że poleciała z hukiem. Dodatkowo, hol dużej ryby spowodował że oskalpowałem palca do tego stopnia że mam tam teraz fajną bliznę. Dla mnie knob jest za blisko nakrętki przy krótkich korbach. Szinano ma fajne nakładki na nakrętę to jakoś to ujdzie i łap nie obcieram. a reszta jak się trafi. ps. wiekszość korb wymieniłem bo chciałem mieć ładniejsze. Ryb więcej przez to nie łowie. Ot taki wiejski tuning, coś jak naklejka pionier na szybie dełu tico. pz 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 31 Lipca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca Jest sporo dyskusji w kolarstwie dotyczących długości korby, np 175 / 170 / 165?https://road.shimano.com/pl/stories/short-crank-curiousObecnie jest trend na krótsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi