Skocz do zawartości

Fotografia wedkarska -ciag dalszy

Rekomendowane odpowiedzi

Roznica miedzy Hoya i B+W jest w przypadku polara zauwazalna i kolosalna! Nie wiem Jurku czy uzywales obydwu firm ale dla mnie Hoya tak ale tylko w przypadku UV. W przypadku polara Hoya nie polaryzowala tak dobrze jak B+W ponadto byl zauwazalny wplyw filtrow na kolory.

Zapytaj Pitt jeszcze Tomka Wojde. On tez mial do czynienia z Hoya a teraz sam stosuje B+W.

Pozdrawiam

Remek

• Odpowiedzi 428
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Remek Hoya to jeden z japońskich potentatów specjalizujących się w produkcji szkła optycznego. Dostarcza soczewki róznycm producentom, takze obiektywó foto. :D

Filtry Hoya należą do czołówki. Stosuje filtry tej firmy ( takze UV, Skylight, szare) od 1994 roku. Nigdy zadnych problemów z ostrością czy balansem kolorystycznym... :unsure:

Moze wy macie na mysli filtry firmy HAMA... tu się zgadzam jest to klasa nizej i przedewszystkim filtry te cechuje nierówna jakosć. W obrębie serii sa dobre jaki i złe egzemplarze. B+W to takze jeden z liderów zgadza sie. Pioruńsko drogi. Zwałszcza jak ktoś potrzebuje cyrkularny polaryzator w srednicy 82mm. Polecam tez Rodenstocka. Mam filtry tej marki i są bardzo trwałe. :D

Różnice między filtrami (wysokiej klasy) można zobaczyć przy ogromnych powiększeniach z wielkoformatowej kamery, a nie z cyfrówki przy zdjeciach robionych nad wodą. Wybaczcie!! :unsure:

Panowie wiecej praktyki, mniej foto-forów internetowych, FotoKurierów czy fotokatalogów.. B)

pozdrawiam i obiecuję, ze to mój ostatni wpis w tym wątku... :D

JW :D

JW

Panowie wiecej praktyki, mniej foto-forów internetowych, FotoKurierów czy fotokatalogów.. B)

Jurku chyba to nie do mnie. Uzywam zarowno Hoya jak i B+W. Mialem hoye polara i z niej zrezygnowalem. Polar b+w jest dla mnie lepszy. Hoye uzywam jak napisales jako UV i uwazam, ze to najlepszy filtr w tej klasie. Polara wole B+W.

Pozdrawiam

Remek

Witaj @Jachu

Z tym wypchaniem, to trochę przesadziłeś, ale ok. Przyznaje zdjęcia robią naprawdę wrażenie, ale niestety kilka ujęć poobcinało np.skrzydła, nie wiem czy to zamiar autora czy nie. Ja przedstawiłem tylko swoje spostrzeżenia, co nie zmienia faktu że fotki są super i zazdroszczę autorom.

Przy niektórych zdjęciach z podlinkowanych stron koparka opada, niesamowite. Tematyka jednak nie dla zwykłych śmiertelników, na nic tu cyfrowe zoomy i marne teleobiektywy, tu musi być ostrość jak żyleta i piękny bokeh. Przy takiej fotograficznej specjalizacji uzasadniony jest zakup szkieł z wyższej półki (nie najwyższej, bo to koszt 10-25 tyś pln :D ).

Piekne zdjęcia.Takie zdjecia to nie tylko sprzęt który też jest oczywiście ważny,ale znajomość miejsc przebywania i żerowania takich drapiezników,znajomośc biologi oraz dziesiątki godzin przesiadywania w czatowniach i czekanie na to jedno czy dwa ujecia.

Chcialbym mieć tą wiedze,czas i sprzęt :D ech

Pablom - to są żywe stworzenia i czasami trudno je właściwie skadrować - trzeba je zrozumieć :unsure: .

Jak ja zacznę robić takie zdjęcia, to się będę na ich temat wypowiadał :D . Na razie gapię się na nie szeroko otwartymi oczami :huh: .

Marcine i all, napisze najprościej jak umiem. Te fotki są PIĘKNE, niestety na niektórych brakuje mi tych drobnostek (obcięta część obiektu), mimo to zdjęcia są PIĘKNE, a tak mogły by być (niektóre są) GENIALNE