admin Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 Z tego co się orenituję - czytałem gdzieś ..., że D40x ma być już wycofany. Będzie jeszcze sprzedawany D40 ale z x ten wychodzi. D200 to już maszynka semi profi. Szybka, sprawna ... jedyna wada moim zdaniem to mocny filtr dolnoprzepustowy, który stosuje się w cyfrówkach do usunięcia mory. Ponoć w D200 jest najmocniejszy ze wszystkich nikonów. Objawia się to lekkim rozmydleniem obrazu ale ... to nie problem bo w obróbce można sobie to poprawić. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sith Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 Dzięki @remek , trochę się rozjaśniło. Cześć, Zostawiłbym 60mm. To historia nikona jeśli chodzi o obiektywy Mikro. Tego Micro Nikkorka na pewno nie sprzedam szczególnie, że przy cyfrówce robi się z niego ładne 90 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 Z tego co się orenituję - czytałem gdzieś ..., że D40x ma być już wycofany. Będzie jeszcze sprzedawany D40 ale z x ten wychodzi.niby dlaczego? to praktycznie D80, bez dwoch lozysk z krasnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 Jurku tak ... ale to obiektyw dla Ciebie a w wędkarstwie na łodzi lepiej mieć chyba coś uniwersalnego. 24 mm na D200 36 mm to ... na łodzi niekiedy trudno zrobić zdjęcie - chyba, że Sith wyskoczy z niej. Na Twoim Fxxx (pełnej klacie) 24 to szeroki kąt a na D200 PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zewu Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 zewu a co powiesz na filtr za 99 do aparatu ktory teraz mozna kupic pewnie za jakies 600 pln Jeśli masz na myśli Olympusa OM1n + Zuiko 28/2,0 to jest wart przykręcenia Rodenstocka za 150 zł! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 Pitt, w dzisiejszym Foto Kurierze przeczytałem. D40x wycofują, D40 zostaje. Mają wprowadzić D60. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 a to zostawiaja D40 i 6 mln pix, bo sie D80 nie sprzedaje? marketing sie sam na sobie przejechal? ciekawe http://www.kenrockwell.com/nikon/d60.htmhttp://www.photographybay.com/2007/12/28/nikon-d60/ http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1034&me ssage=26185755 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sith Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 Jurku tak ... ale to obiektyw dla Ciebie a w wędkarstwie na łodzi lepiej mieć chyba coś uniwersalnego. 24 mm na D200 36 mm to ... na łodzi niekiedy trudno zrobić zdjęcie - chyba, że Sith wyskoczy z niej. Na Twoim Fxxx (pełnej klacie) 24 to szeroki kąt a na D200 PozdrawiamRemek No to sobie zafunduję D3 bo ma pełną klatę (a później dieta paszteciana przez 50 lat) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sith Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 Jeszcze myślałem nad takim szkiełkiem: Nikkor AF-S DX VR 18-200 f/3.5-5.6G IF-ED (różnie o nim mówią) Taki super uniwersalny (1 korpus + 1 obiektyw, ja rozumiem,że co jest do wszystkiego to jest do niczego ) dla zmniejszenia wagi zestawu. Jakieś opinie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 Z tego co wiem to dobry obiektyw. Fakt jest taki, że uniwersalny i to bardzo. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paskud pomorski Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 Nikkor AF-S DX VR 18-200 f/3.5-5.6G IF-ED (różnie o nim mówią) - kiedyś mówiono ze te z G to gó..no <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 Hmmmm .... no tak .... wszystkie co mają G to gó..o ... a ten? Nikkor AF-S 14-24 mm f/2.8G ED? Wszytko zależy do czego potrzebujesz. Chcesz mieć uniwersalny i nie kręcić obiektywami nad wodą ... bierz 18-200. Chcesz lepszej jakości do większych wydruków ... kup sobie dwa 17-55 oraz 70-200 f/2.8 będziesz pewnie zadowolony PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paskud pomorski Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 mówie ze kiedyś tak mówiono jak G miały szajs kitowe złumy dla tych za których przysłone ustawiał automat. Dziś komu potrzebny pierscień przysłon jak prawie wszystko z korpusu ustawiane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sith Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2008 Hmmmm Chcesz lepszej jakości do większych wydruków ... kup sobie dwa 17-55 oraz 70-200 f/2.8 będziesz pewnie zadowolony PozdrawiamRemek Remku zejdźmy na ziemię do ja nie potrzebuję szkiełek za 5-6 tys zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2008 mówie ze kiedyś tak mówiono jak G miały szajs kitowe złumy dla tych za których przysłone ustawiał automat. Dziś komu potrzebny pierscień przysłon jak prawie wszystko z korpusu ustawiane No właśnie nie do końca - wielu skarży się na jego brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2008 Remku zejdźmy na ziemię do ja nie potrzebuję szkiełek za 5-6 tys zł Sith, to była taka miła riposta w stronę naszego forumowego Paskuda Uniwersalizm? Patrz by mieć lekki zestaw, przy którym nie musisz za dużo majstrować. Idziesz na całość to ... podziel sobie zestaw na przedziały ogniskowych. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paskud pomorski Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2008 No właśnie nie do końca - wielu skarży się na jego brak heh, a juz myslalem ze tylko ja uwielbiam pierscienie, only manual do tego analog :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tornado Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2008 Ze wzgłędu na mode i wygodę chciałbym dokupić do swojego Canona EOSa-50E, body digital tak aby pozostać przy swoich obiektywach- Canon ultrasonik zom EF 28-80 1;3,5-5,6 IV canon ultrasonik zom EF 75-300 1;4-5.6 IIZastanawim się czy warto w to się bawić i uda się sparować body do tych obiektywów tak aby to działało.bo jakieś informacje miałem że to raczej chodzić nie będzie.Co sądzicie na temat jakości tych szkieł.Tak myślę zę miałbym fajny zestaw jak na swoje potrzeby.Po latach pogubiłem się z filtrami i nie mam pojęcia co za filtr posiadam B+W 58ES 010 1xMG Rozpatruje zakup canona EOS 20D lub 30D tylko czy warto same body czy już czas zakupić w całości proszę o jakieś wskazówki na ten temat. Aparat używany jest w takich samych celach jak kolegów na forum i całkowicie amatorsko.Tornado. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 27 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2008 nie moge nigdzie znalezc, do jakich body nikona pasuja te objektywy i czy wogole pasuja?Sigma 18-200mm F3.5-6.3 DC OSTamron AF18-250mm F/3.5-6.3 Di II LD Aspherical [iF] Macro poza tym, czy to dobre objektywy i jak wypadaja w porownaniu z Nikon Nikkor AF-S 18-200mm f/3.5-5.6 VR ED DX? znacie moze jakies linki z testami? sorry, za poswiateczne lenistwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thymallus Opublikowano 27 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2008 Witaj PiotrzeAdres www do testu ostatniego obiektywu masz tutaj http://www.optyczne.pl/index.html?test=obiektywu&test_ob =69tam też znajdziesz do pozostałych. są to wybitnie amatorskie szkiełka z plastiku z zewnątrz i w środku.Jak ju coś na taniego i dobrego optycznie na łódkę do Nikona to 18-105 AF VR. To co prawda też cały plastik ale cholernie ostry czyli to o co nam chodzi. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 27 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2008 dzieki andrzej ja w zasadzie szukam czegos od 18 do 200, a nawet 250 (obecnie mam do 135) moze przy okazji ktos mi powie co oznacza APS-C-Format? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thymallus Opublikowano 27 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2008 APS-C to typ, rozmiar matrycytesty obiektyw(w masz tutaj:http://www.optyczne.pl/obiektywy.htmlwybieraj, który ci pasuje. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 27 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2008 APS-C to typ, rozmiar matrycy to znaczy, jakie sa jeszcze rozmiary oprocz APS-C? pytam, poniewaz w opisie objektywu sigma wyczytalem cos takiego:Nat?rlich ist dieses Objektiv digital optimiert (DC-Serie von Sigma) und daher nur f?r DSLRs mit Sensoren im APS-C-Format zu verwenden. Wenn Objektive der DC-Serie an 35mm-SLR-Kameras oder Digital-Kameras eingesetzt werden, deren Bildsensoren gr??er als das APS-C Format sind, treten Vignettierungen im Bild auf. co w skrocie oznacza, ze zamontowanie takiego objektywu na kamere z matryca wieksza niz APS-C skutkuje winietowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thymallus Opublikowano 27 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2008 jest kilka formatów.Nikon to x1,5 czyli DXCanon to x1,6Leica to x1,33Panasonic,Olympus to 2,0Nikon D3, D3x to x1,0 czyli FXja mam nikona i inne formaty i nazwy mnie nie interesują. Po prostu nie wiem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 27 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2008 dzieki andrzeju, troche mi rozjasnilo ... ale tylko troche ja tez mam nikona, wiec kolejne pytanie jest proste: czy sensor w formacie DX jest wielkosciowo porownywalny z APS-C? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi