jerzy Opublikowano 31 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2008 Klasa lustrzanki w średnim formacie mniej się liczy... ????? Czyli lepiej kupić niższy model,a różnicę cen zainwestować w szkła,a będzie różnica w uzyskanym obrazie.Chyba że znasz się na fotografii,wiesz czego chcesz i stać cię od razu na zakup wypasionego body i dobrej optyki. nie zrozumiałem tego stwuerdzenia o średnim formacie. każdy nikon, canon i inny aparat cyfrowy na format matrycy 24x36 i mniejszy to aparaty małoobrazkowe a nie średnioformatowe. Średnie formaty w wersji Digital robi Mamiya tam matryca ma wielkosc 6x4,5 cm. Mozena też zamiast kasety z filmem zaczepić do modelu RZ67 tzw cyfro-dupę i wówczas mas matrycę formatu rawie 6x7 cm.. tylko koszt tego jest astronomiczny. pozd JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FISH Opublikowano 31 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2008 Jako średni format przyjąłem ten typu APS-C a większy jako FF czyli pełna klatka.Takie znam w syfrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Herman Opublikowano 31 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2008 Była mowa o wyborze filtrów do naszych zastosowań. Ponieważ też jestem akurat na etapie ich wyboru podaję link do strony z testami różnych sprzętów fot. Jest tam też i test filtów polaryzacyjnych. I wiele innych rzeczy- obiektywy itp. Może kogoś zainteresuje. http://www.optyczne.pl/index.php?test=teleskopu&test_tel =5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 17 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2010 Jako, ze poprzednio mialem jakis niezbyt udany fitr wolalem nie ryzyowac i wzialem Hoya 72 mm Pro1 Digital. Jak kupowalem nie przypominam, zeby byla az taka roznica w cenie...Natomiast liczy sie, ze on mi dziala i nie zabiera zbyt wiele swiatla... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi