admin Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2007 Jak Ciebie ciagnie to jakbyś już to kupił Znam to z autopsji. Mnie też do czegoś ciągnie ale ... skarbonka na razie zapełniona jest na dnie, a prosiak do którego wrzucam pieniądze rozmiarów sporego tucznika Pozostaje tylko życzyć Tobie udanych zdjęć i nie zapomnij o PhotoShopie. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TERMOS Opublikowano 11 Lipca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2007 Remku-u mnie tez PZU i szkolna ksiazeczka a lista dloga oj dloga.Tymczasem -wczorajsze-i prosze o troche krytyki .Sam uwazam ze wyszlo troszeczke zaciemne te drzewka. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/38aff6cf91c70308.h tml Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2007 Cześć,He, he ... ktoś powie, że się mądruję ale co mi tam ... Chyba każdy komentarz jest cenny, nawet laika Trudne zdjęcie jak na początek. Mocne źródło światła więc wszystko jest ciemne. Aparat sobie tak sprytnie wyliczył, że zobaczył dużo światła, trochę ciemnego uśrednił, dodał, pomnożył i wyszło, że trzeba krócej doświetlać ze względu na mocne źródło światła (słońce). Wyszło właśnie tak, że zginęły Tobie kompletne szczegóły w cieniach (zobacz na histogram bo jest pewnie mocno przesunięty w lewo z pikiem po prawej stronie). By troszeczkę pomóc aparatowi musiałbyś zainwestować w filtr połówkowy szary. Wtedy zastopowałbyś słońce i niebo a uzyskałbyś szczegóły w cieniach. Poza tym włączyłeś chyba lampę błyskową To chyba niepotrzebnie zużyłes trochę energii elektrycznej bo tego pleneru nie jesteś w stanie doświetlić lampą. Jeśli chodzi o kompozycję i inne szczegóły to zapraszam do dyskusji starych wyjadaczy PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2007 I ja mało się znam, ale... Lampa błyskowa w plenerze nie jest moim ulubionym dodatkiem. Ale jak bym w tym przypadku zrobił tak. Po pierwsze statyw, by zdjęcia przypadkiem nie poruszyć. Następnie postarałbym się trochę oszukać automat. Ustawić ostrość (aparat niech sobie liczy) na coś mniej oświetlonego, aby automat doświetlił bardziej zdjęcie. Wtedy wybieram kadr i pstrykam na ustawieniu z innego miejsca. Oczywiście ostrość ustawiam na jakimś przedmiocie w podobnej odległości od aparatu.Nie zawasze jednak potrzeba cienie doświetlać. Na Twoim zdjęciu gdyby nie było tejże prześwietlonej skały (kamienia) można by było uznać, że autor tak chciał. PS Przepraszam znawców za język i nieprofesjonalizm, ale chybami wybaczycie (jak trzeba to poprawiajcie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek_w Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2007 Na zdjeciu nic sie nie dzieje ... co do naswietlenia nie ma chyba aparatu cyfrowego który poradzi sobie w takich warunkach , jak naswietlisz skaly wypali Ci niebo , wiec i tak bedzie zle , to jest wada matryc mala rozpietosc tonalna, martwi mnie co innego , uzywalem kilku 350 , i Twoja jest kolejna która potwierdza moja opinie o tym aparacie , niestety ... Tego typu zdjecie mozesz zrobic na statywie , robisz 3 klatki jedna po drugiej z korekcja ekspozycji o powiedzmy 0,5 stopnia , pozniej wszystkie 3 w PSie nakladasz na siebie i odkrywasz miejsca dobrze naswietlone , ale czy to jeszcze jest fotografia? ekspert powie ,ze nie, a ja powiem , ze liczy sie efekt , a jak zostal osiagniety jest nieistotne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2007 Tomku,Dlatego jak użyjesz ND0.9 (czyli mocną szarą połówkę - stop o 3 EV) to uzyskasz poprawny efekt i ... będzie to nadal fotografia. Poza tym myślę, że cyfrowa fotografia baaaardzo różni się od tradycyjnej. Ze względu na ograniczenia matrycy uważam, że jest z jedenej strony trudniejsza a z drugiej łatwiejsza (kombinacje w PS'ie). Podam taką historię. 9 lat temu będąc w Łagowie zrobiłem zdjęcie pomostu z pewnymi osobami. Sprzęt to Nikon F90X obiektyw 50mm 1.8 i Fuji Velvia 50. Do dzisiaj podziwiam to co jest na slajdzie: biay to biały, a czarny to czarny (mimo, że nasz rząd zaproponowął inną koncepcję). Rozpiętość tonalna pieklielna jak nie wiem co. W tym roku byłem w tym samym miejscu. Tym razem o 10 lat nowszy aparat też Nikon ale D200. Założyłem ten sam obiektyw 50mm 1.8 by nie być posądzony o jakieś przekłamania. Zrobiłem zdjęcia i ...... brak słów. Niebo ... hmmm ... co tu ukrywać trzeba by dosztukować w PS'ie. Czarny? Hmmm ... szczegóły w cieniach po prostu marne. Biały ....podobnie. Między zdjęciami jest kosmiczna przepaść na korzyść N F90X i tradycyjnego filmu na rolce a to 10 lat różnicy pozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek_w Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2007 Remku szara połowka ma mocne ograniczenia , bo w przypadku gdy chce zaszalec z kadrem nie zawsze mi sie sprawdzi , w tym konretnym przypadku odbicie w wodzie wyjdzie wypalone ... Co do rozpietosci tonalnej , na razie mamy to co mamy w cyfrze , czekamy na lepsze ... a najlepsze jest to , ze kiedys uzywalem kitowego szkla i bylo w miare dobrze , dzis obiektywy za tysiace , aparaty tez i caly czas staramy sie gonic analoga .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2007 Tomku,Być może masz rację, jesteś bardziej doświadczony w te klocki. Moim zdaniem połówka podnosi szansę na zrobienie takiego zdjęcia. Wrzucam jedno przykładowe zrobione szarą ND0.6. Bez żadnych zabiegów w PS po prostu naturalne zdjęcie, które zrobiłem będąc nad morzem. Żadnego artyzmu no i można 100x lepsze zrobić ale akurat to przykład szarej połowki. Daję jako przykład. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2007 A gdzie Syrenka ładniutkie przynajmniej jak dla laika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek_w Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2007 Remku a probowales , z pelnym szarym+szara polowka + statyw + F22... , rzeczywiscie w tym konkretnym przypadku szara polowka jest ok , natomiast na zdjeciu wczesniej mamy zbyt duze odbicie w wodzie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2007 o jaka fajny dialog, pierwszy raz nie wiem o co chodzi w dyskusji o fotografii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2007 Jerzy biorąc pod uwagę co Cię niedługo czeka - to zrozumiałe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2007 ale tam Sławku to chyba nie to co myślisz poprostu jak czytam takie posty ja te wyżej to mysle sobie czas umierać Bo dzisiejsza fotografia pojachała w zupełnie inne obszary niż ta na której ja sie wychowałem. pozd JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2007 o jaka fajny dialog, pierwszy raz nie wiem o co chodzi w dyskusji o fotografii. Primo - to już drugi raz Secundo - nie wie to się uczy PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek_w Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2007 Czy to źle? czy dobrze? bo inne nie zawsze znaczy gorsze lub lepsze , a zwyczajnie inne ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2007 Tomek nie napisałem gordze czy lepsze obszary tylko inne. Czytaj inne niż moje. To wszystko. Remek ja się już odnalazlem w tej dziedzinie i raczej to się już nie zmienii. Cale szczeście nasz pluralistyczny świat dopuszcza możliwość istnienia równolegle z głównym nurtem tez takich gości jak ja.pozd JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2007 Jurku, Ja mam w oczach chińskie zupki z Radomia i tekst nie rozumi, nie rozumie niech się uczy .... pozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2007 o jaka fajny dialog, pierwszy raz nie wiem o co chodzi w dyskusji o fotografii. jurek mowilem Ci ze musisz sie jeszcze wiele nauczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TERMOS Opublikowano 12 Lipca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2007 Dzis kolejny dzien spedzilem na wtlaczaniu sie w tajniki fotografi.Faktycznie wszystkie zrobione przezemnie zdjecia wychodza podobnie .Co wskazuje na to ze filtr o jakim remek wspominal -nabede .Inaczej jest tego swiatla albo zadozo albo zamalo.Kolejne fotki wkleje niebawem bo wyszly zdecydowanie lepiej (odnosnie naswietlenia).Za obiektywem rozgladam sie na aukcjach bo ceny sa -50 % sklepowej .Szkoda tylko ze w skarbonce jeszcze tak dozo miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek_w Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2007 Podaj mi link do tych aukcji prosze... ja jeszcze nigdzie nie znalazlem 50% cen sklepowych nawet na ebay... nawet uzywane obiektywy traca od kilku do kilkunastu procent w stosunku do ceny nowego ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2007 Podaj mi link do tych aukcji prosze... ja jeszcze nigdzie nie znalazlem 50% cen sklepowych nawet na ebay... nawet uzywane obiektywy traca od kilku do kilkunastu procent w stosunku do ceny nowego ... Tomku, W stosunku do cen w Szwecji Termos mieszka właśnie tam i to chyba tłumaczy to zaskakujące twierdzenie. pozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek_w Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2007 W takim razie wszystko jasne .... Termos czekamy w takim razie na szwedzkie klimaty... choc tych na forum wiecej niz krajowych ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TERMOS Opublikowano 16 Lipca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2007 W stosunku do cen w Szwecji Termos mieszka właśnie tam i to chyba tłumaczy to zaskakujące twierdzenie.A mowia ze tu tak drogo. Tomek W .-Masz racje z tymi szwedzkimi klimatami ,wszedzie tego pelno.Wklejam moje ostatnie antydzielo http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/19d1a0689924007b.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNeK Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2007 a ja jade na ryby! będemiał aparat! ale będzie massa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Butch69 Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Ja mam EOS 400D i Tamron 18-250 mm i też zastanawiam się na obiektywem Tokina AT-X 124 12-24 mm f/4.0 AF PRO lub Sigma 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG ASP HSM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi