Skocz do zawartości

Fotografia wedkarska -ciag dalszy

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 428
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

• 1 miesiąc temu...

IF to tak jak napisal Ci Remek.A co do pierwszej części pytania to Nikon ma tylko jeden obiektyw 18-135 f3.5-5.6 ED-IF AF-S DX,ten pierwszy co go podaleś nie jest wpelni opisany,bląd opisu. :D

Czasami widzę w necie jak przeglądam oferty sklepów opisy obiektywów z blędami albo tylko częściowo opisane.

Ja mam pytanie z innej beczki :

co może być przyczyną złego ustawiania ostrości w Canonie 400D z kit'em 18-55 lub ze stałką Canona 28/2.8, objawia się to mniej więcej w sposób następujący :

ostrość nie jest bezpośrednio w aktywnym punkcie AF tylko ciut za nim, czasami nawet wygląda to tak jakby aparat losowo wybrał sobie punkt gdzie ustawia ostrość.

np.

punkt na 58cm

http://zanderix.epwik.com.pl/tmp/400d/img_1478m.jpg

punkt na 30cm

http://zanderix.epwik.com.pl/tmp/400d/img_1538m.jpg

Nie wiem czy dobrze łapię ale chyba chodzi o ustawienie AF. Może jest ustawione na AUTOMATIC SELECTION a powinno być na MANUAL i wtedy ty wybierasz jeden z 9 punktów. Ale znając życie chyba nie mam racji :lol: Zresztą widziałem foty w twojej galerii i na pewno się mylę Embarassed

Może coś z polami AF coś musisz ustawić,ale mnie się wydaje co innego :( Zanderix zrób tak:ustawiasz ostrość ręcznie lub autofokusem na danym celu wybierająć poprzednio centralne pole AF i robisz zdjęcie.Po wgraniu wykonanego zdjęcia na kompa widzisz że ostrość mimo poprawnego ustawienia wypada przed lub za miejscem ostrzenia to masz problem FF/BF czyli Front Fokusa/Back Fokusa.Jedyny sposób wyeliminowania tego to serwis.

I tu następy problem czy to wina szkla czy wina aparatu bo może mieć to jedno i drugie.Widze że posiadasz tylko szkla canonowskie więc mniejszy problem.

Zrób test ustaw z 5/7 bateri paluszków kolo siebie cofając każdy jeden o 0,5cm ,następnie ustaw na najjaśniejszą przeslone (F3,5 w kitowym szkle i 2.8 w stalce)i zrób zdjęcie z bliskej odleglości ustawiając ostrość na srodkowym paluszku,jeżeli wyszedl ostry środkowy to wszytko OK natomoiast jeśli ostrzejszy jest ten bliżej lub dalej to wlaśnie masz FF/BF.

@Przemek

Kompaktem przy takich kontrastach to se nie powalczysz raczej,

a i dla lustra to nieliche wyzwanie. Jeśli mocno Ci zależy to pozostaje skladanie 3 różnie naświetlonych fot w jakimś programie graficznym. Jeśłi zależy Ci mniej poczekaj aż słonko schowa się za jakiś obłoczek lub zejdzie trochę niżej.

PZDR

Zanderix

Chrzęszcząca plastikiem, głośna konstrukcja, ale z doskonałej jakości optyką. Jeśli używałeś do tej pory jedynie zoomów innych niż L-ki, to obiektyw ten zachwyci Cię jakością zarejestrowanego obrazu (nie odstaje od manualnych konstrukcji z tego segmentu cenowego Canonów, Nikkorów czy Zuiko). Dawniej, za analogowych czasów był to obowiązkowy obiektyw w torbie każdego canoniera, odwzorowywał dokładnie taki zakres jaki widzi ludzkie oko. Przy 'cyfrowych' cropach 1,6 robi się już z niego prawie portretówka Mimo wszystko nadal warto mieć takie jaśniutkie szkiełko w torbie.

Mam do Was pytanie , bo nie mogę rozwiązać sam tego problemu.

Jak zniwelować odbicie słoneczne występujące w takim dniu jak ostatni.

Przyznaję nie jestem specjalistą jeśli chodzi o fotografię, ale wydaje mi się że zastosowanie filtra polaryzacjnego zniweluje taki efekt odbicia.

Witam,co do kompaktów i filtrów to nie zawsze mozna przyczepić filtr do aparatu,czasami potrzebna jest tulejka którą przykręcasz do obiektywu i na to zakładasz filtr.

Co do twojego aparatu radziłbym sprawdzic w jakimś sklepie interenetowym czy da rade coś przykręcic czy nie.

Pozdrawiam

Ramka to ... od czasu do czasów i musi być uzasadniona.. Tutaj trochę przywaliła to zdjęcie ale to kwestia subiektywnych odczuć.

Co do nieba - po prostu go nie ma :D - biała plama. Więc albo pozostaje Tobie jakiś program do obróbki zdjęć albo takie robienie zdjęć by niebo było - choć jednorodne, niebieskie ale by było.

Pozdrawiam

Remek