Skocz do zawartości

Fotografia wedkarska -ciag dalszy

Rekomendowane odpowiedzi

@Remek

mam dwa pytania, jeśli można:

1. Dlaczego sprzedajesz ten aparat - pytam nie z powodu niezdrowej ciekawości, tylko dlatego, że taki sam już prawie zamówiłem,

2. Czy mógłbyś podać jakieś szczegóły umożliwiające bliższą identyfikację książki nt. kompozycji (wydawnictwo, nr indeksu, autor czy co tam jeszcze...)

PS. Kiedy Ty zdążyłeś zrobić ponad 12 mln zdjęć :huh: :mellow:

Pozdrawiam,

Mnie też nr2 interesuje B)

• Odpowiedzi 428
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

......tylko 160mln Mpx.

Co ??? Zatkało ???

:lol: :lol: :lol:

zapomniałes dodać że matryca ma format 6 x 17 cm....

jak se przeliczysz to już takim hiciorem moze nie być, Jak zaskanujesz na bębnie slajd tekiego formatu w rozdzielczosci 8000 dpi to ten tani cyfrak okarze się zdecydowanie kompaktowy..

pozd JW :D

@Remek

1. Dlaczego sprzedajesz ten aparat - pytam nie z powodu niezdrowej ciekawości, tylko dlatego, że taki sam już prawie zamówiłem,

2. Czy mógłbyś podać jakieś szczegóły umożliwiające bliższą identyfikację książki nt. kompozycji (wydawnictwo, nr indeksu, autor czy co tam jeszcze...)

Pozdrawiam,

Cześć,

Aparat już sprzedałem - dzisiaj.

ad.1 Kupuję inny :D

ad.2 Tutaj znajdziesz wszystkie informqacje http://www.kompozycja.com/

Ad. PS. Sam nie wiem :D

pozdrawiam

Remek

Grego! Remek to sprzętofil. Pojawił sie D3 a ostatnio D300. Byłem sam ciekawy kiedy Remas wpadnie na pomysł sprzedania D200... 3500 zł to dobra cena za sprzet tej klasy. Remek jak wejdzie D4 to ja zapisuję się pierwszy w kolejce

po ten jaki kupujesz teraz.... :mellow: :mellow:

pozd JW :D

Cośtam kupię :D

Ale ... ja Jurku biorę Twoje słowa jako zobowiązanie - czyli będzie łatwiej sprzedać nowy aparat niż stary :D

Pozdrawiam

Remek

@Remek

Pozdrawiam,

Cześć,

Aparat już sprzedałem - dzisiaj.

ad.1 Kupuję inny :D

ad.2 Tutaj znajdziesz wszystkie informqacje http://www.kompozycja.com/

Ad. PS. Sam nie wiem :D

pozdrawiam

Remek

Cześć,

ad.ad. 1 Aha

ad.ad. 2 Dzięki

ad. PS. Enigma jakaś :D

Pozdrawiam,

Ja ostatnio rozmyslam -jak to d350 zniesie minus 20 i czy to wplynie na jej prace ?Czy aby niezaszkodzi mroz i lepiej zostawic ja w domu?

Droga sprawa to w obiektywie gdy zerkam pod slonce widze drobinki korzu i co ztym zrobic .

Ja ostatnio rozmyslam -jak to d350 zniesie minus 20 i czy to wplynie na jej prace ?Czy aby niezaszkodzi mroz i lepiej zostawic ja w domu?

Droga sprawa to w obiektywie gdy zerkam pod slonce widze drobinki korzu i co ztym zrobic .

W mrozy aparat wyciągaj z torby tylko na czas robienia zdjęć (niektórzy trzymają za pazuchą, ale może zaparować :D ). Warto mieć zapasowe źródło zasilania, bo wszelkie akku w takich warunkach szybko się rozładowują. Po przyjściu z dworu zostawiasz aparat w torbie, żeby sobie spokojnie 'doszedł' do temperatury pokojowej, z dala od źródeł ciepła, bo zaparuje.

Z pyłkami wewnątrz obiektywu nic nie robisz (i tak nie ma to raczej wpływu na fotkę). To naturalne w szkłach poniżej L-ki (które poza doskonałą optyka są też świetnie uszczelnione).

BTW pyłki ze szkła na zewnątrz obiektywu usuwa się gruszką z pędzelkiem (pędzelka używa się wyłącznie w przypadku gdy samo powietrze go nie usunie, delikatnie muskając powierzchnię szkła). Ze sprężonym powietrzem bym nie próbował (w pierwszej fazie i pod koniec to całe 'powietrze' jest w stanie ciekłym, można bardziej zaszkodzić niż pomóc). Tak na serio pyłki, zabrudzenia niewielkie ryski na przedniej soczewce nie mają żadnego wpływu na zdjęcia, groźne są jedynie na tylnej soczewce.

No i przyda się też jakiś filtr żeby mieć na stałe na obiketywie, jako ochrona przed zachlapaniem, dotknięciem czy zadrapanie. Polecam Skylight'y. Lekko ociepli toancję zdjęcia, a jak ryba chlapnie po obiektywie, to lepiej ścierać z filtra niż z przedniej soczewki obiektywu. :D

A nic, tak pytam bo może ktoś juz ma i podzieli sie spostrzeżeniami. Swojego bede miał dopiero pod koniec przyszłego tygodnia.

D300 miałem okazję poznać dokładnie już we wrześniu. Zrobiłem nim ładnych kilka fotek na targach IFA w Berlinie. Fajna maszyna i bardzo dobrze wyposażona. Tak więc będziesz zadowolony. Jaki kupiłes do tego obiektyw?

Pozdrawiam

Remek

Sprawa obiektywu nadal otwarta, na poczatek jesli nie bedzie problemow ze wspolpraca z D300 Sigma 18-50 F2.8 EX DC macro lub bede rozmuślał zakup Nikkor'a 17-55mm f/2.8G ED-IF AF-S DX, ale w tym przypadku to bede musiał mocno przemyślec

Kup tą sigmę - bardzo dobry wybór. Albo Tamrona 17-50. Ja bym chyba za taką kasę 17-55 nie kupił. Dużo sampli widziałem ale ... porażającej różnicy akurat w tym przypadku nie widziałem.

Daj znać jak już otrzymasz D300. Kupiłeś w Polsce? W jakim sklepie jeśli można wiedzieć? Z tego co wiem sam Nikon nawet nie wie ile do Polski dojdzie aparatów i obiektywów.

Pozdrawiam

Remek

..... Dużo sampli widziałem ale ... porażającej różnicy akurat w tym przypadku nie widziałem.

no i nie zobaczysz, bo matryca cyfraków choćby niewiem jak dobra ma rozdzielczośc max 60 lini na milimetr (narazie). Jesli weźmiesz obiektyw o rozdzielczisci 70 lini/mm ( czyli totalną kiłę) i zrobisz zdjecie, to wyjdzie taksamo ostra jak z szkła o rozdzielczosci 150 lini/mm (czyli obiektyw wybitny). Bo i tak matyca widzi max 60 lini/mm. EOS 5D ma wrzuconego z automatu unsharpa i nawet zdjęcia z 17-40/4L są ostre choć ten objektyw to syf na maxa....To wsamo dotyczy nikkora 12-24/4 IF ED. Rozdzielczość w cyfrakach robi się zwiększajac ilość pixeli a także rozmiar samej matrycy.....