pablom Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 Co sądzicie o tym obiektywie Sigma 10-20 f/4.0-5.6 EX DC HSM czy lepiej Nikon AF 28 f/2.8D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Logistyk Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 Pablom, może Ci się przyda http://www.photozone.de/8Reviews/lenses/nikkor_28_28/index.h tm http://www.photozone.de/8Reviews/lenses/sigma_1020_456/index .htm o sigmie po polsku jest na www.optyczne.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 Co sądzicie o tym obiektywie Sigma 10-20 f/4.0-5.6 EX DC HSM czy lepiej Nikon AF 28 f/2.8D Tych dwóch obiektywów ni jak nie można porównywać. Jeden to szeroki kąt do DX a drugi ... w DX to zwykły standardowy obiektyw. Jeśli chcesz porównać do czegoś tą sigmę to: - Tokina 12-24- Nowa Tokina 11-16- Nikkor 12-24 Generalnie pod body miałem podpiętą Tokinę 12-24, Nikkora 12-24 i Sigmę 10-20. Najbardziej podobał mi się Nikkor ale jego cena mnie lekko ostudziła. Wybrałem Tokinę 12-24. Sigma mnie się najmniej podobała ale ... wielu ją chwali. Co ważniejsze ta Sigma wygrywa większość porównań z pozostałymi. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 Dzięki @all, ogólnie to przymierzam się do jakiegoś szerokokątnego obiektwu. Poszperam jszcze troche Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 No to masz wybór w tych co podałem. To szerokie kąty do DX. Zapytaj jeszcze Trouta. On robi bardzo ładne zdjęcia Tokiną. Tomek_w na naszym forum publikował też mnóstwo zdjęć robionych tym obiektywem. Jak pamiętasz na zlocie ja też tym robiłem. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Logistyk Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 Ja mam Sigmę 17-70dc bardzo uniwersalny obiektyw i też nie mogę narzekać. Ma bardzo dobre makro dodatkowo i te 17mm to juz fajna beczkowata perspektywa potrafi wyjść. Teraz mam zamiar kupić sobię jakąś stałkę np. Nikkora 50mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brati Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 Wspomnieliscie o szkłach tokiny, w zwiazku z tym mam pytanie: czy te nowe Tokiny tez tak głośno pracuja przy AF? Kiedys przy systemie KM miałem Tokina 28-70/2.6-2.8 ATX PRO i była bardzo glosna choć bardzo solidnie wykonana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trout Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 Nie nie są az tak glośne.Do tej pory Tokina niedorobila się napędu SWM,USM czy HSM czyli silnika bezrdzeniowego.Do tej pory napęd przekazywany jest poprzez sprzeglo z body aparatu,jedynie w wersji do Canona obiektyw wyposazony jest w silnik.Posiadam trzy obiektywy Tokiny w tym jeden starszy obiektyw Tokiny 28-80 f2.8 AT-X i wszystkie wydają dzwięki na podobnym poziomie i wedlug mnie sa dość ciche. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinesz Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 Sprowadzenie lustrzanki z US to:(...)- brak gwarancji !!!! obowiązuje tylko na terenie US(...)PozdrawiamRemekRemku - w kwestii formalnej - w niektórych firmach, przy zakupie za Wielką Wodą, jest, za dopłatą, opcja otrzymania dłuższej międzynarodowej gwarancji - np. w Pentax za taką 3-letnią dopłaciłem 99 USD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2007 Cześć,Ja wspomniałem o Nikonie. Takiej opcji niestety nie ma. A właśnie .. Marcinesz kupiłeś Pentaxa K10D. Z jakimi obiektywami? Wrzuć jakieś fotki PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Butch69 Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2007 Taki sprzęt chyba zadowoliłby wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abarth7 Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2007 eeeee...slaby,brakuje mu wedki z boku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2007 Ale się uśmiałem Niezły ten Canon PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzymusS Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2007 Taki sprzęt chyba zadowoliłby wszystkich Hehe - mnie zaciekawił ten przycisk z parasolką na górze po prawej stronie Ciekawe co z tego kombajnu wyskoczy po jego naciśnięciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abarth7 Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2007 Spadochron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abarth7 Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2007 Remek,pewnie niedlugo bedziesz mial do sprzedania Nikona d300 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2007 Windows Vista Reset jest też dobry PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2007 Remek,pewnie niedlugo bedziesz mial do sprzedania Nikona d300 . Nie, nie będę miał PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abarth7 Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2007 Mnie eMule,tv i radio rozbilo.Ciekwe czy odbiera radio Maryja,bo jak nie to nie kupuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinesz Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2007 A właśnie .. Marcinesz kupiłeś Pentaxa K10D. Z jakimi obiektywami? Wrzuć jakieś fotki Ano kupiłem - na razie ze stabdardowym 18-55mm f/3.5-5.6. Na razie musimy dorosnąć do tego aparatu i objąć przynajmniej część jego możliwości , zanim zaczniemy kupować dodatkowe szkła. Fotek / pejzaży wędkarskich na razie nim nie robiłem - jak tylko takie będą, oczywiście się pochwalę i poddam pod krytyczny osąd bardziej fotograficznie uświadomionych kolegów. A na razie wrzucam fotkę, którą kiedyś wrześniowym świtem popełniłem Olympusem C-720 (małpka cyfrowa z 10 x zoom -> i właśnie to zdjęcie było robione na dużym zoomie) nad Wisłą k/Góry Kalwarii. Zdjęcie skadrowałem z góry i z dołu o mniej więcej tyle samo (tam nic ciekawego fotograficznie się nie działo , ale z kolorami nie manipulowałem - tak to wtedy wyglądało). Technicznie zdjęcie pewnie pozostawia wiele do życzenia, ale to taki mój krajobraz księzycowy - Rzeka nie składa się tylko z tych wszystkich zielonych i uroczych klimatów, jakie widzimy nad Wodą, ale i również z takiego industrializmu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Butch69 Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2007 Czy ktoś z was robił fotki obiektywem Tokina 12-24mm f/4 w pomieszczeniach lub przy słabym świetle bez użycia lampy błyskowej. Ciekawy jestem jak sobie radzi to szkło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2007 Akurat w tych warunkach szkło to radzi sobie dobrze. Wiadomo jak będziesz chciał zarejestrować coś na długich czasach to istnieje możliwość poruszenia ale ... to normalne. Ja w tym obiektywie zaważyłem inne tendencje ale to chyba normalny objaw przy wszystkich szerokich kątach na cyfrze. Mianowicie przy kiepskim oświetleniu na zewnątrz, jak jeszcze częścią kadru jest niebo to cienie mają zabarwienie brunatne. Tak jak wspominał Trout ta Tokina uwielbia światło, jak jego brak to ... różnie bywa z efektem. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Butch69 Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2007 Chcę kupić jakiś szeroki kąt o stałym świetle i Tokina chyba najbardziej mi pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2007 To super wybór. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trout Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2007 Dobrze Remek prawi Tak to jest z Tokinką ale i tak ją uwielbiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi