Skocz do zawartości

Fotografia wedkarska -ciag dalszy

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 428
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

a bo ja wiem, czy rzeczywiscie az tak zaszalalem? ;)

teraz tylko na dobre swiatlo trzeba zaczekac, moze w weekend i sprobuje zrobic kilka wstepnych fotek

jeszcze kombinuje jaki filtr polaryzacyjny kupic ... zastanawiam sie ktory, a kilka mam do wyboru:

B+W K?semann circ. Polfilter MRC

B+W SLIM Polfilter Circular K?semann MRC

Hoya Pol-Cirkular Pro 1 Digital Filter HMC-Super

osiolkowi w zloby dano :mellow:

A ja z innej beczki :D Powiedzmy z 6-7 lat temu biwakowałem nad zalewem Chańcza 2 miesiące na karpiach i amurach. Złowiliśmy wówczas o ile pamietam ponad 500kg ryb,oczywiście prawie wzystkie wróciły z powrotem do wody, ale nie w tym sęk... Ze wzgledu , że mieliśmy napradę dobre wyniki, przyjechal do nas Waldek Ptak ( znany pewnie wiekszości ) i zapytał czy może nam porobić fotki. Porobił ich sporo wówczas, część z nich została potem umieszczona w przewodniku wędkarskim o Zalewie w Chańczy sprawa ucichła. Jakież było moje zdumienie, gdy brat do mnie zadzwonił tydzień temu i mówi, że jestem w kalendarzu JAXONa na rok 2008 na miesiąc bodajze sierpień, zdjęcie jest z karpiem. Owszem zdjęcie jest OK, ale z małym szczegółem. Ja wówczas pozowałem w czapeczce Bass Pro Shop, a tu patrzę a na czapce pisze JAXON! Ehhh.. na co mi przyszło :( ja zaciekły wróg jaxonizmu reklamuje ich ???? Łobuzerka :(

B+W K?semann circ. Polfilter MRC

B+W SLIM Polfilter Circular K?semann MRC

Jeśli chodzi o polar to tylko z tych dwóch. Chyba osobiście wybrałbym wersję SLIM - zabezpieczenie przed winietowaniem.

pozdrawiam

Remek

dzieki za rade, musze sie jednak zastanowic, hoya kosztuje tylko polowe B+W, a watpie, ze bede widzial roznice, no chyba zebym widzial hehe ... bede musial porownac w sklepie

co masz na mysli piszac 'winietowanie'?

Pitt kup hoye, żadnej różnicy między filtrami nie zobaczysz. to taka sama bzdura jak rzekome lepsze transmitowanie drgań przez kije jedno-cześciowe niż wieloskładowe. Ja juz 9 lat uzywam zwykłego filtra pola. firmy soligor i zdjecia są ostrzejsze niż z najlepszej cyfry. Winietowanie to bład optyczny polegający na tym, że narożniki i obrzeża kadru są ciemniejsze niż centrum. Ma to wiecej wspólnego z konstrukcja i jakoscią optyki niz z filtrami. Najcześciej efekt ten jest widoczny jesli zdjecie jest zrobione przy pełnym otworze przesłony. Jak przymkniesz obiektyw o dwie przesłony efekt znika. Filtr typu slim ma sens jeśli korzystasz z bardzo szerokokątnych obiektywów. Dla niepełno formatowej cyfry moze to być np. zoom 12-24mm dla pełno formatowych aparatów to ogniskowa od 20mm.

Ponizej masz zdjecie z widocznym efektwem winietowania.

film velvia 50 obiektyw canon USM 20/2.8 czas naświetlatnia 1/15s przysłona 2,8 + filtr pola..

pozd JW :angry:

post-268-1348913676,5322_thumb.jpg