Endriu1979 Opublikowano 29 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 Witam serdecznie wszystkich, Mam pytanie odnośnie pojemności szpuli kołowrotka Shimano Stella 4000SFE. Jak wiadomo w nazwie kręćka literka S oznacza płytką szpule ( z ang. schallow - płytko). Na szpuli producent podaje że : (DIA.mm-m) 0,2mm - 200m, 0,25mm - 170m, 0,30mm - 120m. Dane te są czysto teoretyczne. Jak ma się to w praktyce bo słyszałem różne opinie? Ile szpula ta zmieści przykładowo plecionki Power Pro Super 8 Slick 0,15mm? PozdrawiamEndriu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 29 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 http://www.plat.co.jp/shop/catalog/product_info/language/en/products_id/10385/cPath/22_81_83_1447/river-lake-fishing-freshwater/10-stella-4000s.htmla licz sobie ile wejdzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 29 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 Z doświadczenia wiem że na szpulkę Shimano 4000S wejdzie 137m plecionki Power Pro 10lb (opisy amerykańskie - europejski odpowiednik tej linki to 0,15mm) + trochę podkładu żeby plecionka się nie ślizgała. Na takową szpulkę nawijałem również 135m Daiwy Tournament 8Braid opisanej jako 0,14mm + kilkanaście metrów podkładu (Te ośmio splotowe jak Daiwa 8Braid czy PP 8Slick układają się trochę ciaśniej niż standardowe plecionki,stąd trochę więcej podkładu). Mam nadzieję że pomogłem,pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmo Opublikowano 29 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 (edytowane) . Edytowane 9 Kwietnia 2015 przez elmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patronservice Opublikowano 29 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 żyłki HM 0,20 150 metrów i jest pełniutka Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmo Opublikowano 29 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 (edytowane) . Edytowane 9 Kwietnia 2015 przez elmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patronservice Opublikowano 30 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 czy HM jest przegrubiona czy trabucco daje mniej nie wiem ponieważ tego nie sprawdzałem, lecz fakt jest taki, że HM80 0,20 wchodzi 150 metrów.Jeszcze małą tolerancje trzeba dać na indywidualne upodobania każdego z wędkarzy np:-dla mnie jest już pełna, pan X jeszcze troszkę dowinie a dla pana Y jest już za dużo.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endriu1979 Opublikowano 30 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 Panowie wpadł mi w ręce taki kołowrotek. Zrobiłem test. Nawinąłem plecionke Power Pro 0,15mm - 150m. Weszło wszystko bez problemu i zostało jeszcze miejsca na jakies 20-30m. Dziękuje wszyskim za pomoc i życzę sukcesów wędkarskich w nowym 2013r. PozdrawiamAndrzej Leśniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 30 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 Witam. Tak tak, to mój syn. Poradził sobie,no i dobrze Idzie w moje ślady,a w wędkowaniu jest lepszy odemnie choćiaż ryb jakby mniej,a to dlatego bo tata śiedzi przy warsztacie i ciągle rozkręca i skręca, a treningu w łowieniu o wiele mniej jak kiedyś ( w latach 1990-2000 potrafiłem być na rybach te skromne 200 dni w roku ). No cóż czasy się zmieniają,a Endru bedzie moim godnym następcą. PozdrawiamJózef Leśniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endriu1979 Opublikowano 30 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 Dobra dobra. Do Twoich rekordów jeszcze mi daleko. Fakt jest faktem że w latach, o których piszesz (jeszcze wtedy nie miałem zielonego pojęcia o spiningu) z dzisiejszym zasobem sprzętu na rynku aż boję się pomyśleć ile tych rekordów by padło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Orientuje się ktoś może z pierwszej ręki ile żyłki i plecionki wejdzie na szpulę 4000 SS? Jeśli chodzi o żyłeczki to powiedzmy 0.16, 0.18 i 0.20. Plecionki które głównie stosuję to Power Pro 10 lb i Stren Sonic Braid 8 lb. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TZ_TeZet Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 (edytowane) Mi w cytowaną z topicku stellę weszło 270 m berkleya nanofila 0,12 a weszłoby 300 m "pod rant". Z kijem Savage Gear 14-35g 279cm pruje jak z dopalaczem rakietowym. Rzuty 60 m przy bezwietrznej pogodzie bez problemu (oczywiście blachy i gumy) Kołowrót (mój z 2013) czysta poezja. Mam Mitchea, dwie shimanki GT 3000 i 4000, ale czegoś takiego, co stella nie dał mi jeszcze żaden inny młynek ...Czy cena oddaje "price to performance" i nie jest przesadzona? .... można dyskutować.Pozdr,TZ Edytowane 12 Kwietnia 2014 przez TZ_TeZet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi