Skocz do zawartości

Konger WC Fly 4/5, kiedyś - a teraz?

adiz1

Rekomendowane odpowiedzi

Jak zaczynałem przygodę z wędkarstwem muchowym - kilkanaście lat temu - to polecaną, "na start" (za namową starszych, doświadczonych kolegów), wędką, był Konger World Champion Fly 9' w klasie 4/5. 

Bardzo mile wspominam ten sprzęt ( miałem taki przez parę sezonów w 4 składzie) jako kijek "do wszystkiego", podczas rekreacyjnego łowienia. 

Czy obecnie jest coś na rynku, z budżetowej półki, co się wyróżnia na plus jeżeli chodzi o walory użytkowe i może być współczesnym odpowiednikiem dawnego Kongera WC Fly? 

Witam.

Oczywiście że jest i to w ogromnej ilości.

Sporo popularnych marek ma w ofercie bardzo przyzwoity i niedrogi sprzęt muchowy.
Mikado ma świetne kije z serii MLX i dobre kołowrotki.

Jaxon ma chyba ze trzy serie tanich muchówek, a "najdroższa" z nich (wszyscy następcy Monolith"a) to wręcz bije rekordy popularności.

Jest nowa oferta Robinsona w dwóch seriach.

Weszły nowe marki na rynek od tamtego czasu - przede wszystkim Traper z olbrzymią ofertą, ale i Dephin (serie Flayka i Eternal).

Hitem ostatich dni jest olbrzymia przecena kijów muchowych Dragona (można jeszcze dostać resztówki za ok. 200 zł w jednym ze sklepów internetowych).

Że o ogromnej ofercie Aliexpress nie wpomnę.

Jest w czym wybierać  :)

Pozdrawiam.

Dziękuję Ci bardzo za obszerną odpowiedź. Zaznajamiam się z parametrami wspomnianych wędek. Sprzęt ma być pierwszą muchówką dla mojego młodszego, po kiju, kolegi. Po spinningu zainteresował się muszkarstwem i próbuję mu coś pomóc (a sobie przypomnieć) ... ;-)

A dlaczego nie szukasz właśnie legendarnego  WC? Myślę, ze bez problemu by się coś takiego znalazło ;)

Dokładnie.

To nie 4/5 ale 5/6 to daleko nie trzeba szukać , bo chyba Ziemowit(@Forest-Natura) jeszcze nie sprzedał tych perełek , a i cena przyjazna.

https://www.facebook.com/commerce/listing/1932408800865903/?media_id=0&ref=share_attachment&locale=pl_PL