Psil Opublikowano 6 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia Cześć.Potrzebował bym wydrukować lub kupić drukarkę 3D i spróbować samemu ogarnąć.Niestety w tym temacie jestem zielony jak szczypiorek.Czy jest ktoś kto posiada drukarkę aby podjąć się druku?Doradzić ewentualny zakup i używanie?Jakby znalazła się jakaś dobra dusza,którą zechciała by się podzielić wiedzą to byłbym wdzięczny Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomas-xXx Opublikowano 6 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia (edytowane) Jakiej wielkości powierzchnia i kubatura podstawy?Drukarka sucha czy mokra?Jakieś poprzednie doświadczenia z programami do modelowania 2D/3D?Jaki budżet?Duże serie czy małe?Bardziej dla zabawy czy do konkretnych przemyślanych rzeczy?Bawię się tym kilka lat już więc możemy pogadać???? Edytowane 6 Sierpnia przez Thomas-xXx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Psil Opublikowano 7 Sierpnia Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia Zasadniczo jeśli miałbym kupować to tak do nauki i zabawy, więc sprzęty po kilka tysięcy odpadają.Myślę że do takich zastosowań obszar roboczy 20x20x15 lub 30x30x15 w zupełności wystarczy.Sto lat temu bawiłem się projektowaniem pod taką małą frezarkę stołową ale nie pamiętam nazwy oprogramowania. Nic z górnej półki.Budżet przyjmijmy że w miarę elastyczny no ale tak do 1000-2000 PLN.Widziałem używki na necie za parę stówek.Teoretycznie do nauki powinny wystarczyć tylko nie mam kompletnie jak ocenić czy to nie jest złom za parę stówek.Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziad Wodny Opublikowano 7 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia Najważniejsze jest pytanie, co chcesz drukować, bo to pozwala wstępnie wybrać technologię. Z FDM warto polecić Bambu Lab A1 (jeśli lubisz aplikacje na telefon, chmury itp.) lub Creality Ender (model sobie wybierz wg. zapotrzebowania na przestrzeń roboczą - jeśli nie potrzebujesz wodotrysków "konsumenckich" i nie boisz się trochę pomajsterkować). Z żywicznych mam Elegoo Mars coś tam, też można polecić w tym budżecie. Co chcesz drukować? Jeśli coś z lepszym odwzorowaniem szczegółów, to żywica (SLA). Jeżeli Twoje szczegóły dadzą się odwzorować za pomocą dzyszy o średnicy 0,4 mm (można zejść i do 0,1) FDM wystarczy. Temat jest dość szeroki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Psil Opublikowano 7 Sierpnia Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia Jeśli już to druk FDM.Żywice, lasery itp to może później jeśli faktycznie mi się to spodoba i ogarnę temat.Elementy które potrzebuje nie muszą mieć dokładności w mikronach więc celował bym w jakąś budżetową zabawkę.Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziad Wodny Opublikowano 7 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia W takim razie ja brałbym jakiś model Creality Endera, jeśli chcesz się nauczyć drukować i nie boisz się technologii bez bajrków dla gawiedzi. Jeśli chcesz mieć "plug and play" do drukowania figurek z internetu to Bambu Lab A1. Ten ostatni to produkt z dość rozbudowanym środowiskiem aplikacji, chmury z modelami itp. Ten pierwszy to raczej narzędzie dla majsterkowicza, z zacięciem technika. Wybierz sobie model z jak największym polem roboczym w swoim budżecie i będzie ok. Jeśli nie dają w zestawie szklanego blatu, to najlepiej taki dokupić i wymienić - seryjne nakładki puchną i nie trzymają. Ogólnie fajna rzecz, ale ujebliwa. Bawię się drukiem amatorsko i zawodowo od jakiś 8 lat, chętnie Ci coś doradzę na późniejszym etapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Psil Opublikowano 7 Sierpnia Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia Super.Dziękuję ślicznie za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greenlife Opublikowano 7 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia (edytowane) W robocie używam drukarek Bambu lab p1. Do 1k euro nic lepszego chyba nie ma. Wymiarowo wszystko sprawdzane i wymiary do 0.05mm bez problemu robi na dyszy 0,4 Edytowane 7 Sierpnia przez SzymonM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomas-xXx Opublikowano 8 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia Jak przedmówcy najmniej problemów z Bambu będziesz miał … Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Psil Opublikowano 25 Sierpnia Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia Koledzy a co sądzicie o takiej zabawce jak Elegoo Neptune 4 max?Z jednego źródła dostałem informację że całkiem znośny sprzęt.W podobnej cenie co Bambu mam sporo więcej pola roboczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michci0 Opublikowano 29 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia kup sobie cos z bambulaba to sa bezobsługowe sprzęty, wez pod uwage czy masz zwierzeta, np koty, jak sa to juz drukarka musi byc zamknieta, ja polecam p1s z ams, najbardziej uniwersalny sprzet, mozesz drukowac praktycznie wszystko, wystarczy zmienic dysze.Problem jest tylko jeden, czy na pewno chcesz w to isc!nikt nie mowi nie ostrzega, ale.. produkujesz duzoo syfu, duzo odpadu, w koncu jest to wszedzie, tu Ci odstrzeli, tam poleci i musisz to szukac po pokoju... drukuje sie to wszystko bardzo dlugo. Bedziesz musial sie nauczyc projektowania tego w blenderze. Ogolnie to sie fajnie oglada filmy, tiktoki itp z druku, ale problemow i zabawy z tym dosc sporo... ja sobie darowalem bo jedna drukarka to za malo, a zeby robi sciane drukarek to juz trzeba miec pomysl i jakis elegancki sklep ogarniety. Jak Ci przyjdzie czekac 20h albo wiecej na wydruk to zrozumiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Psil Opublikowano 1 Września Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września Czas i miejsce nie stanowią problemu.Mam spory warsztat i piwnice gdzie mogę to postawić.Nad drukarką myślę, ponieważ mam kilka dość skomplikowanych projektów dysz i rotorów do pomp.Całość docelowo i tak będzie zlecana aby zrobić to w metalu ale najpierw muszę mieć dopracowany prototyp.Gadałem z typami co się zajmują takimi rzeczami ale jedyne co mi mogli podpowiedzieć to widełki w jakie mam celować.Ujście dyszy powinno się mieścić między 12-18 mm a niestety każdy mm to znaczącą różnica między działa, działa dobrze, nie działa.A zlecenie zrobienia 7 takich do testów to już koszt w okolicach kilku tysięcy PLN.Do tego jeszcze rotor pompy gdzie nawet 1 stopień nachylenia łopat może wprowadzić spore różnice.Tak więc reasumując mam wybór między wydaniem kilku-kilkunastu tysięcy na zrobienie prototypów na drukarce przez kogoś albo zakup takowej i kombinowanie samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greenlife Opublikowano 2 Września Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września Plan dobry. Pamiętaj tylko że to drukarki dla amatorów i dzieci zanim zaczniesz prototypować jakieś poważne tematy jak byś chciał coś testowego na bambu spróbować to się odezwij na pw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi