Skocz do zawartości

Ustawienia multika bfs

Paweljar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Kupiłem aldebarana bfs xg, przykręcony do Mifine microbite do 5g. Pierwsze koty za płoty już za mną, z wiatrem lata nienajgorzej ale na pewno to nie jest jeszcze kres możliwości. Pytanie do bardziej zaawansowanych microcastingowców, stosujecie te same zasady ustawień hamulca co w grubszym łowieniu, czyli przyneta niespiesznie wyciaga linkę z multika w swobodnym zwisie i magnetyk na tyle żeby nie robilo bród, czy szpula z minimalnym luzem i wyhamowywanie kciukiem? Przyznam, że na pierwsze wrazenie, bfs to calkiem inna szkoła latania, zestawy 15-60 nigdy nie sprawialy mi zadnych problemów, tutaj jednak widzę, ze nauka chwilę potrwa. Z tytułu zwyczajów ryb na mojej wodzie jaskołki i kajtki dwa cale plus główka 1,5-2 g, tym rzucałem, nie moglem pozbyć się wrażenia rzucania samą linką, kijek wg mnie nie mial tutaj negatywnego wplywu.

Ja ustawiam docisk szpuli tylko taki żeby nie było luzów na boki, ale jednocześnie nie hamowało w ogóle szpuli. Magnetyk ustawiam zaczynając od większych wartości i powoli zmniejszam żeby przy rzucie bocznym przynęta nie skręcała zbyt mocno w czasie lotu i na tyle mocno żeby nie tworzyło bród.

Joł.

Nie ściśle określonych reguł jeśli chodzi o ustawienia rzutowe multika... Każdy jest inny i posiada inne umiejętności. Tym się kieruj. Używaj każdego narzędzia służącego do regulacji obrotów szpuli. Tyle ile osób tyle też nastawien i złotych rad. Nastawienia wszytskie rodzaje dostosuj do siebie i wraz z wzrostem doświadczenia modeluje je i nastawiaj na nowo. Każda przynęta i każdy przedział rzutowym wymaga innych. Nie blokuj się tylko okrec i obserwuj zależności. Niestety nie jest lekko na początku ale jak się już odnajdziesz będzie petarda i ciężko Ci będzie zrezygnować z danego modelu multika

Powodzenia.

Pozdrawiam A

• Like 2

Dzięki za odzew, kazda rada cenna, parę dni urlopu przede mną więc bedą testy na ostro. W tej chwili mam nawinięta konger streeto 0,04 czy jakos tak, bo oryginala szpula z niej się zapodziała, nie wiem czy z czegos sztywniejszego w typie ygk, daiwa prorex nie bylohy latwiej, pozdrawiam