Skocz do zawartości

S 871-2-mhx vs FX 701-2 porównanie

skalek-77

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję za link, wygląda ciekawie, jednak poczekam na opinie i możliwość osobistego pomacania blanku.

Przy wyborze blanku muszę go mieć w rękach, choćby zbliżony model. Blaasa F 706-2 Nano miałem w ręce w wykonaniu Konrada z NothRods i wydawał się odpowiedni, a czy tak jest w rzeczywistości zobaczymy.

U mnie wszystko zmieniło się za sprawą wypadu na lubelskie kropki. Z kumplem odwiedziliśmy pierwszy raz pracownię Z. Kawalca. Wpadliśmy pobuszować w blankach phenixa do połowu okoni i powymieniać opinie ze Zbyszkiem i jego synem.

Miał być początkowo jednoskład z FA, potem wstrzymałem się do chwili sprawdzenia na żywca jednoczęściowych blanków phenixa u Kawalców, a zakończyło się na kupnie dwuczęściowego blanku 205 cm z wklejaną szklaną szczytówką spod ręki Zbyszka Kawalca, czyli tzw. "The Kociej Łapy" :)

Blank będący istnym Frankensteinem spod ręki Z.Kawalca ma zadatki na super okoniową kosę, powalił mnie czułością, takiej wklejki ze szkła jeszcze nie trzymałem w dłoni. Teraz czeka w kolejce na uzbrojenie przez kumpla.

Edytowane przez Maticsh

"Odgrzeje kotleta"....właśnie skończyłem zbroić mhx s871, i już był na szybkim teście, ubrany w minimy match tichrom od 16, i o ile opisany jest 1-6gr , to śle oczywiście paprochy od 1 gr, ale po założeniu 8gr i kitecha 6cm, to dopiero ładował się jak z procy, przy czym opad był bardzo dobrze widoczny na szczytówce i na wędzisku było czuć wszystko, myślę że spokojnie można mu jeszcze dołożyć ... zresztą jak każdemu MHX-owi... :) a jaki jest w moim odczuciu największy atut tego kija z niego nie ma szans spaść żadna ryba...jego elastyczność jest naprawdę super....pozdro może to komuś pomoże...

post-55811-0-25863000-1425991756_thumb.jpg

post-55811-0-95873800-1425991764_thumb.jpg

• Like 1

• 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Gdzie znaleźć ten blank S781-2? Nigdzie nie mogę go namierzyć :(

Hubertus, piszesz, że 781 jest szybszy niż 871? Szukam blanku, który komfortowo obsłuży gumki 2" na główkach 2-6g. Nie będę schodził poniżej 2g, czasami może wejdę na główkę 7g max (bardzo sporadycznie). Lubię szybkie blanki ale z pracą podczas holu okoniową, zapewniającą brak spadów.

Kij będzie używany przeważnie na pomorskich kanałach z brzegu, czasami z pontonu.

Edytowane przez Żbiku

Tak czytam od wczoraj o tych blankach UL i jako, że kij ma służyć przeważnie do połowów z brzegu, to skłaniam się do dłużej konstrukcji niż 781-2.

Czy ktoś bezpośrednio porównywał modele MHX S871-2 i Phenix FX 761-2? Który z nich jest szybszy w ręku? W opisach MHX jest moderate, a FX fast ale jak jest na prawdę? Jak z ich pracą podczas holu okonków?

Czy oba blanki pozwolą na komfortowe czucie gumki 3-4cm na główce 2g? Czy pozwolą komfortowo obłowić miejscówkę główką 6g z gumką 5-6cm?

Edytowane przez Żbiku

Gdzie znaleźć ten blank S781-2? Nigdzie nie mogę go namierzyć :(

Hubertus, piszesz, że 781 jest szybszy niż 871? Szukam blanku, który komfortowo obsłuży gumki 2" na główkach 2-6g. Nie będę schodził poniżej 2g, czasami może wejdę na główkę 7g max (bardzo sporadycznie). Lubię szybkie blanki ale z pracą podczas holu okoniową, zapewniającą brak spadów.

Kij będzie używany przeważnie na pomorskich kanałach z brzegu, czasami z pontonu.

Powitać 

do takiego łowienia to bardziej S842, chyba że gumka to jaskółka, to s781 w jednym kawałku da radę, mam zamiar teraz uzbroić sobie taki 

Jestem dziś po macaniu... blanków oczywiście ;) Byłem w Rodmasie obejrzeć te witki. I tak miałem możliwośc porównać 3 modele:

1. MHX S842-2

2. MHX S871-2

3. Phenix FX761-2

Do zakupu brałem pod uwagę S871-2 i FX761-2. Na pewno FX ma mocniejszy dół, co ujawnia się przy gięciu obu blanków mocno w dół. Pomimo. iż MHX wydaje sie mocniejszy, to jednak Phenix okazuje się bardziej pancerny ale z bardzo ciepłą akcją przy symulowanym holu.

Wybór padł na FX761-2 ;)

Edytowane przez Żbiku

Jestem dziś po macaniu... blanków oczywiście ;) Byłem w Rodmasie obejrzeć te witki. I tak miałem możliwośc porównać 3 modele:

1. MHX S842-2

2. MHX 781-2

3. Phenix FX761-2

Do zakupu brałem pod uwagę S781-2 i FX761-2. Na pewno FX ma mocniejszy dół, co ujawnia się przy gięciu obu blanków mocno w dół. Pomimo. iż MHX wydaje sie mocniejszy, to jednak Phenix okazuje się bardziej pancerny ale z bardzo ciepłą akcją przy symulowanym holu.

Wybór padł na FX761-2 ;)

Który z w/w blanków jest  według Ciebie najszybszy?

1. MHX S842-2

2. MHX 781-2

3. Phenix FX761-2

Do zakupu brałem pod uwagę S781-2 i FX761-2. Na pewno FX ma mocniejszy dół, co ujawnia się przy gięciu obu blanków mocno w dół. Pomimo. iż MHX wydaje sie mocniejszy, to jednak Phenix okazuje się bardziej pancerny ale z bardzo ciepłą akcją przy symulowanym holu.

Wybór padł na FX761-2 ;)

Przy takim wstępnym naginaniu S842-2 wydaje się najszybszy, bo jest najmocniejszy i najkrótszy

Chyba to S781 jest najkrótszy

Edytowane przez januszz

Tak właśnie działa lokowanie produktu. Pisanie o czymś o czym sie nie ma pojęcia byle tylko pisać. I do tego pisać że się porównało i wybrało. Jestem ciekawy czy polowa zainteresowanych dała się złapać na to czy jednak wyciągają wnioski?

Przepraszam, mój błąd. Miałem oczywiście na myśli S871-2, a nie S781-2 (przekręciłem symbole). Tak jak napisałem wcześniej, brałem pod uwagę dłuższe modele, S781-2 nie oglądałem, bo go nawet nie było.

Wybacz @bardziu, nie jestem specjalistą tak jak Ty. Nie zbroję wędek osobiście, nie mam możliwości testowania różnych modeli uzbrojonych nad wodą. Moje subiektywne odczucie po wyginaniu tych blanków jest takie, a nie inne.

Edytowane przez Żbiku