Skocz do zawartości

Multik na morze.

Oldzander

Rekomendowane odpowiedzi

Penn 330 GTi. Lub nowszy model 330 GTi LD. W Kakadu w Wawce jest za ponad 900 zetów, na ebayu w granicach 100 USD.

Przetestowałem kilka multików zarówno na Bałtyku jak i w fiordach.

ABU jest ok jeśli ktoś lubi szerokie i stosunkowo niskie szpule. Mimo przełożenia wymiękają przy Pennie, który jest wyższy i węższy.

Chociaż... w zasadzie na Bałtyk wystarczy ci model 321 GTi (na lewą rękę) lub 320 LD na prawą.

No świetny temat – sam taki chciałem założyć. I ja od jakiegoś już czasu zamierzam kupić multiplikator. Oczywiście ma to być pełnokrwisty morski badass a nie szpuleczka na klenia. Pierwsze pytanie dotyczy pojemności. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że najlepiej było by mieć dwa – do połowów pełnomorskich i osobny do przybrzeżnych. Jednak po wstępnej lekturze forów brytyjskich doszedłem do wniosku, że może nie jest to konieczne. Odkąd okazuje się, że na 30 funtowym kiju można bez problemów wyholować 100 funtowego żarłacza błękitnego…

Wracając do tematu – to, co najbardziej nie daje mi spokoju to pojemność szpuli. Z jednej strony chciał bym żeby wchodziło na niego przynajmniej z 350yds 25-cio funtowego mono (jak ABU Amsassadeur 10000)

Moje typy to:

Shimano TLD 20 – pojemności OK. nawet do 450yds/20lb ale zniechęca mnie brak levelwinda

Shimano TR2000LD – jest levelwind ale pojemność „tylko” 300yds/20lb

Shimano Tryton Graphite – podobnie jak TR ale coś podejrzanie tani jest (?)

Daiwa AccuDepth – 350yds/12lb lub wersja 590yds/14lb (dodatkowa zaleta to licznik linki)

Chętnie usłyszę Wasze uwagi na temat mulników morskich a w szczególności nt. pojemności szpuli. Wszelkie uwagi mile widziane.

Aha - no i jeszcze jedno - podobno dla praworęcznych powinien być z korbą z prawej strony (odwrotnie niż zazwyczaj) co o tym powiecie?

Z tą prawą ręką to chyba mają racje Ci co to piszą sam się na tym złapałem.łowiąć z kutra gdzie relingi są ponad pasem inaczej czyma się kija i inna specyfika pompowania ryby w pionie daje o wiele lepszy komfort gdy kręce prawą ręką która dodatkowo stabilizuje wędke w jej osi aby się nie obracała.wędzisko trzymam jak karabinek w pozycji stojącej dolnik pod prawą pachą lewa ręka przed multikiem od dołu i prawa na korbie.Zestaw mój to shimano tekota700 i kij Biomaster Shimano do 250g mam nawiniętej plecionki ponad 500m 100lb i mimo tradycyjnych wedek z normalnymi kręciołami wole ten zestaw,mom ogromne poczucie biezpieczeństwa całego zestawu na wszelkie niespodzianki i zaczepy potrafi on urwać groty morskich kotwiczek nie wspominając o kólkach łącznikowych.za jednym obrotem korby zwijam prawie 1m linki i długość korby jest dobrana, najgorsze to mała korbka którą się bardzo nie wygodnie kręci.zestaw ten stosuje najczęściej na większych głębokościach ponad 50m i ciężkich pilkerach.