ipolo Opublikowano 31 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 Koledzy poszukuje kija jak w temacie na szczupaka (duże przynety). Pisałem jakiś czas temu i poszukiwania cięższego spinnera. Polacaliście ugly stiki. Znalazłem i zakupiłem ugly stika (ale do 25g). Jest oki ale na łajbe muszę mieć drugi. Powyżej 40g sheakesperków ni ma :-(. Mam kije na szczupaki (głównie do 30g) a mam wiele przynęt w granicach >70g (woblery szczupakowe, duże gumy). W sklepach jest wiele kijków w gramturze 30-70, 40-80 itp ale długie 2,7-3,0. Jerkowych kijów zarówno pod multik jaki spin nie trawię. Kije jerkowe do dużych przynęt to kije do szczotki i mnie się źle łowi (lżejsze castingi są oki). Spiner być trochę "elastyczny" choć nie kluchowaty ale na pewno nie "pałowaty". Oprócz małych sliderów, woblerów będę łowił na gumy. To nie tak, że wszystko będzie powyżej 70g ale jest sporo przynęt pow. 35g i rzucanie Są nowe beastmastery CX ale jak patrzę na ich budowę w porównaniu do np: BX to trochę się krzywię (może nie słusznie). Uważam, że są delikatne. Ostatnio wpadł mi w ręce dragon silver edition jig 2,25 do 150g. Mięsisty, nie "szczotkowaty" w miarę lekki. Na sucho leżał dobre, tylko opinie w necie......, że te serie są łamliwe (nie wiem czy te jigi ale wersje pilk i inne w silwer edition łamały się - "przewęglowanie").Gramtara do 100g, Długość 2,10-2,40. Cena fajnie jakby do 250 zł się coś znalazło (max mogę wydać ok 400zł ale szykam do 250). Będę wdzięczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipczento2002 Opublikowano 31 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 (edytowane) Może się narażę kolegom, gdyż zdążyłem się zorientować, że firma Dragon jakoś nie jest darzona szczególnym sentymentem, ale ja ze swej strony polecam Dragon Millenium HD Zander 18-42g, 2,25m. Wędka pancerna ale jednocześnie nieźle współpracująca z przynętami w zakresie 30-70g. Używam Jerków 35-67g, gum główki35g+ duża guma, koguty 35-50g i wędka naprawdę nie klęka.Wędka pod takimi przynętami świetnie się ładuje i miota je na naprawdę przyzwoite odległości. Pod rybą 50+ pracuje całkiem całkiem, 60+ to już całkiem dobrze. Miniejsze ryby spadają z niej jak skoczek bez spadochronu, czyli natychmiast. Nie jest to szczyt marzeń, ale za 200pln warto ją rozważyć. Dragon opisuje ją jako X-fast i taka jest, ale pod wymiarowym sandałkiem i szczupłym oraz okoniem 30+ pracuje naprawdę ładnie. Nie jest taką pałą jak typowe Jerki ale metrówka jej nie straszna - sum 96 cm wyjechał bez zbędnych komplikacji. .Pozdro Edytowane 31 Grudnia 2012 przez pipczento2002 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower26 Opublikowano 31 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 (edytowane) Ja bym nie bał się nowego Beastmastera i poszedł chyba w tym kierunku. Masz model 210 H plus do 120 gr. Używam Beastmastera BX H do 50 gr i rzucałem nim przynętami po ok 60 gr: shaker 6" + główka 20 gr. Widziałem ostatnio w promocji w jednym z warszawskich sklepów - Bass 260 zł. Edytowane 31 Grudnia 2012 przez rower26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 31 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 kumpel uzywa brazowego bm do trola (model do 100g) i jest zadowolony. ja od siebie polecam abu garcie diamond crest o taka:http://www.askari-fishing.com/__WebShop__/product/fishing/abu-garcia-diamond-crest-boat/detail.jsf model 80-120g. Przy tej cenie wedka jest niesamowita.Zbrojona pod multika, ale uzywalem jej 2 lata z korba i nie umarla uzywam jej do: lowienie z kutra dorszy/rdzawcow (ciezarki 60-150g jigowanie w pionie), spinningowanie/jerkowanie z lodzi i brzegu za szczupakiem (od much spinningowych po cale rybki/jerki), trollingu (jeszcze z sdrami nie uzywalem z hornetem9, albo relaxem 9cali+200-300g dziala spoko), wyciagnela tez kilka sumkow na ebro (tak do 120cm?). mowa o kijku za +-100pln!... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 31 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 z tego co opisałeś wydaje mi się że shimano bestmaster będzie dobrym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ipolo Opublikowano 31 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 210 beastmaster ma max 120 g (optymalnie chyba 60-80). Miałem w ręku naprawdę lekki, nie jest taki mięsisty jak lubie ale nie jest to typowa pała.240 max 150g nie miałem. Mam nadzieje, że uda się pomaca obydwa 240 ciężysz ale jest dłuższy i może nie będzie przez to sztywny....oby penn slammer pasował (najwyżej ciut zmiłouje stopkę;-)) co do zandera millenium. Chyba ze wszystkich innych modeli (expres, moderate itp) najlepiej wykonany. Przelotki, omotki, korek, wyprofilownie. Estetycznie. Miałem i sprzedałem :-( z łezką w oku bo naprawdę fajny sprzęt. Sprzedałem bo obiecałem, że odchudzę liczbę spinerów, tak by łajbe brać tylko dwa jedne do 25g i drugi ciężysz (właśnie szukam). Na rzeke też mam 2 kije 5-25 i 50-100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 31 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 na sąsiednim portalu jest test Fenwicków HMG. do ciężkiego spina kij do 35g by się nadawał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi