Skocz do zawartości

przeróbka kija

Rekomendowane odpowiedzi

Podepnę się pod temat bo mam podobne pytanie - czy jest możliwość wymiany uchwytu kołowrotka w wędce jednoczęściowej? Chodzi mi konkretnie o Mikado Black Crystal. Wędka bardzo mi pasuje, jednak ma jakiś fabryczny "bubel", który powoduje, że uchwyt dość mocno skrzypi :/  Czy możecie ewentualnie polecić kogoś, kto by się tego podjął? 

Podepnę się pod temat bo mam podobne pytanie - czy jest możliwość wymiany uchwytu kołowrotka w wędce jednoczęściowej? Chodzi mi konkretnie o Mikado Black Crystal. Wędka bardzo mi pasuje, jednak ma jakiś fabryczny "bubel", który powoduje, że uchwyt dość mocno skrzypi :/  Czy możecie ewentualnie polecić kogoś, kto by się tego podjął? 

kup sobie taki sam nowy - wyjdzie taniej:) taka przeróbka, jeśli ma być zrobiona dobrze, wymaga zdjecia wszystkich przelotek i rekojeści... nie wiem ile teraz kosztuje zrobienie kija w pracowni, ale to sporo więcej roboty i wyższy koszt:(

Gość Umbra The Sidewinder

kup sobie taki sam nowy - wyjdzie taniej:) taka przeróbka, jeśli ma być zrobiona dobrze, wymaga zdjecia wszystkich przelotek i rekojeści... nie wiem ile teraz kosztuje zrobienie kija w pracowni, ale to sporo więcej roboty i wyższy koszt:(

Jak ostatnio pytałem, robocizna 600zł

Pozostaje jeszcze opcja montażu od dołu, bez zdejmowania przelotek. Ja tak miałem przerabianych kilka uchwytów.

Pozostaje jeszcze opcja montażu od dołu, bez zdejmowania przelotek. Ja tak miałem przerabianych kilka uchwytów.

Ja pisałem o zrobieniu tego dobrze... Montując od dołu masz zwykle montowane na taśmie i zalane żywica... To taka ciężka, ale działająca prowizorka...

Jeśli wędka jest dwuczęściowa, (zwykle jest :) ) , wystarczy demontaż przelotek z dolnika (zwykle to jedna sztuka), zatem nie "wzbogacajcie uranu" bo to nie lot w kosmos. Kolejna czynność to demontaż fore grip-a i macie dostęp do uchwytu. Cały proces demontażu części czyli przelotki, fore oraz uchwytu można łatwo zrobić we własnym zakresie i zanieść do montera, który wklei nowe części: uchwyt i ewentualnie fore oraz zrobi omotkę mocując starą przelotkę. Robiąc to pierwszy raz, wykonałem demontaż w jakieś 30 minut i zrobiłem to dobrze. 

Edytowane przez guciolucky

Montaż od tyłu nie jest problemem. Można to zrobić na arborze z pianki, wyjdzie profesjonalnie i estetycznie. :)

moim zdaniem nie można, może opisz jak chcesz ten arbor nałożyc na właściwe miejsce? jedyne co wymyśliłem to rozciąć na połówki wzdłuz, wkleić, a potem dotaczać na blanku... 

no dobra... czyli cały korek też ma być na arborach? no bo przecież nie wejdzie od tyłu jeśli nie zrobisz odpowiednio większego otworu?

jak dla mnie mniej roboty jest już z przewiązaniem przelotek i klasycznym montażem... kosztów też, bo nawet najtańsza nowa pianka też swoje kosztuje:(

ewentualnie zostaje prowizorka, czyli znienawidzony montaż na taśmie...

moim zdaniem nie można, może opisz jak chcesz ten arbor nałożyc na właściwe miejsce? jedyne co wymyśliłem to rozciąć na połówki wzdłuz, wkleić, a potem dotaczać na blanku... 

Można, wiem z doświadczenia. Zaryzykowałem w katmasterze, zdjąłem skss (bo nie lubię i nie leży mi) założyłem od dołu arbory węglowe i zrobiłem rękojeść dzieloną z korka. Blank miał mała zbieżność pod rękojeścią.