Skocz do zawartości
  • 0

nowy zakup mnie czeka...

JJack

Pytanie

Witam wszystkich!

No i stało się, w tym roku byłem w Finlandii, przy wyciąganiu szczupaka 86 cm z wody moją jerkówką Daiwą Silvercreek 40-150g, szczupak robiąc świecę w powietrzu , wskoczył do łódki przy okazji jakoś niefortunni łamiąc moją wędkę w dwóch miejscach.

Jako że wędka była kupiona w Fishing-Mart i czas 21 dni gwarancji już minął, zostaną mi zwrócone pieniążki. Będzie to kwota zakupu czyli około 450 zł.

Była to moja pierwsza jerkówka i sam nie wiem czy była dobra czy nie. Dla mnie była trochę za sztywna, ale może taka powinna być.

Miała 1.85 cm i była dwuskładowa. Rzucałem nią sliderami 7 jak i 12 kończąc na Fatso 14.

No i teraz pytanie do Was, co w tej cenie warto zakupić ?

Co sądzicie o Team Dragon do 120g ?

Może jakaś alternatywa?

Zależy mi żeby wędka była jednak dwuskładowa. Wiem że to mało miejsca zajmuje jak jest jednoskładowa, ale wygodniej jest transportować wędkę dwuskładową zwłaszcza w sytuacjach jak się ma załadowany cały samochód gadżetami wędkarskimi i się gdzieś jedzie w kilka osób

Czekam na wasze typy - propozycje.

Dodam jeszcze że multipliaktor jaki posiadam i używałem do tej pory to Abu Garcia 4601 C3

Jacek

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Daiwa Silvercreek, jak sobie przypominam z targow w Poznaniu, zbytnio swojej ceny nie była warta. Myślę że za 500 zł jesteś w stanie zamówić kij u rodbuildera lub kupić jakiś lekko używany kijek jerkowy z pracowni. Warto rozważyć te opcje. Z gotowców w tej cenie.... może nieśmiertelny Rozemeijer III generacji (ten który jest opisywany w jednym z artykułów u nas)

• 0

Myślę, ze Friko ma rację, zamiast kupowac gotowca z dalekiego wschodu za podobną sume mozesz uzbroić taki kij u rodbuildera. Napewno się nie złamie tak szybko i bedzie idealnie dopasowany do twoich potrzeb. Mozesz wybierać z pośród markowych blanków o mocy 25 lbs i pewnych sprawdzonych komponetów. Jak pamietam te daiwy z poznańskich targow to miały takie dziwne jakby 'morskie' przelotki. Czy ten kij miałes w Finlandii?

pozd JW :D

• 0

Czy u rodbuildera mogę zamówić całą wędkę wraz z blankiem ? Czy blank osobno kupić (da się w Polsce?) i tylko zbroić u rodbuildera ?

Tak, ten kijek miałem w Finlandii, przelotki rzeczywiście dziwne, ale to Przelotki Fuji Low Rider.

Podobno super mocne

http://jerkbait.pl/?p=38 chodzi o tą wędkę prawda ?

Zastanawiam się jednak czy 80-120 to nie za mały przedział.

Do tej pory używałem też tej wędki do Pike-ów 16 a to napewno mniej niż 80 g.

Czy ta cena która jest w artykule to cena wędki uzbrojonej ?

Jeżeli bym chciał budować wędkę, to co polecacie tak żebym się zmieścił w 400-500 zł ??

Jacek

• 0

No widzisz, @JJack, co z tego że przelotki mocne, jak kij diabli wzięli... całośc jest tak mocna, jak najsłabsze ogniwo...

Tak, chodzi o tego rozemeijera - w Polsce dostaniesz raczej coś używanego, bo nie ma dystrybutora. Ew. możesz spróbowac jakiegoś niemickiego e-baya może :huh:

Pike-16 rzucisz tym kijem spokojnie, dolną granica się nie przejmuj, ja myślę że podany c.w. wskazuje raczej górny przedział.

W okolicach 500zł możesz dostać gotową wędkę typu custom. Możesz też kupić sam blank albo blank i komponenty jeśli masz kogoś, kto Ci go uzbroi.

• 0

jakoś temat umarł ;(

Napisałem maila do Pana Matuszewskiego z wymaganiami:

Używana do przynęt od Sliderów 7cm do Fatso 14 (110g)

Linka jaką używam to 30lb

Multiplikator posiadam AbuGarcia 4601 C3

Długość wędki 1.85-1.95 w tym przedziale.

Jednak dostałem odpowiedź że jedyna wędka jaka przychodzi na myśl to Megabass jednak cena to kilkakrotność 500 zł

Może wy coś polecicie, gdybyśmy zawężyli przynęty od Sliderów 10 do Fatso 14 ?

• 0

Dość duży rozrzut wagowy używanych wabików slider 7F ma 17g a fatso 14 ponad 100g :huh: . Prawda jest taka, ze da rade rzucic plywająca wersją Slidera 7 z kija o c/w do 110g , ale przy zaakceptowaniu faktu, że kij się nie ładuje sie przy tak małej :huh: masie i rzut jest zasadniczo z multiplikatora. W praktyce oznacza to większe ryzyko splątania i raczej krotszy dystans. Choć slider w każdej wersji polecia prawie zawsze na wystarczajaca odległość. lepszy w takiej konfiguracji byłby tez jakiś mocny niskoprofilowiec np Curado 201 DPV , a nie C3 4601

Dużo realniej byłoby zawęzić potencjalny arsenał przynęt do Slidera 10S, 12S, fatso 10s i 14S ( F14S - jeśli już koniecznie chcesz wykańczać swój kręgosłup) Wówczas blank o długości 183 cm i mocy 25-30 lbs powinien być akurat.

• 0

Jerzy, dzięki za odpowiedź

Odkąd zacząłem moją przygodę z castingiem, trzeba przyznać że FATSO 14 rzucałem może z 5 razy i to nie w Polsce.

Myślę że najczęściej wyrzucanymi przynętami przeze mnie będą Slidery 10S 12S i Fatso w tych rozmiarach.

Jerzy, co ty byś polecił jeżeli chodzi o blanki oraz wszystkie komponenty?

Na czym warto składać ?

• 0

Przyznam ci się, że wyrosłem z łowienia ciężkimi jerkbaitami i dziś śmigam 13cm woblerami o masie max 25g i jest lepiej. Tzn. łowię tyle samo, ale nie katuje się juz tak jak w przypadku heavy-jerkowania.

Jesli chcesz się zmieścić w przedziale 500 zł to kupiłbym albo St croix`a Triumpha o mocy 20 lbs i długości 6,6' (198cm), ostatnio była dyskusja na ten temat, albo montowałbym cos na blanku ATC/Shikari MB665 albo C605. Miałem oba wspomniane blanki w rękach i do przynęt w zakresie SD7S do F10s czy SD12S byłyby bardziej niż odpowiednie. Oba maja moc 25 lbs i wytrzymałyby okazjonalne strzelanie z granatów typu F14S napewno :D

• 0

Myślę że w tym zakresie wagowym ze stajni ATC shikari. Nadaje się MU666 lub Mu665 . Magnum tapper to nie mój typ numer jeden do jerkowania(zbyt szczytowa akcja). C605 obsłuży przynęty do 60 g , C606 do 75 z małym +. Blank do jerkówki ma za zadanie nie tylko rzucić Jerka , ale poprowdzić go , zaciąć rybę i zapewnić komfort podczas holowania ryby.

Pozdrawiam Łukasz

• 0

Łukasz w twoim poście napisałeś o 2 czy 4 blankach ?

Nadaje się MU666 lub Mu665 ....

C605 obsłuży przynęty do 60 g , C606 do 75 z małym +....

Przeglądam stronę FishingCenter.com.pl i tam blanków tej firmy chyba nie ma. Orientujecie się czy można na zamówienie te blanki zakupić ?

Co z komponentami? Na czym warto zbudować taką wędkę ?

Jacek

• 0

No widzisz, @JJack, co z tego że przelotki mocne, jak kij diabli wzięli... całośc jest tak mocna, jak najsłabsze ogniwo...

Tak, chodzi o tego rozemeijera - w Polsce dostaniesz raczej coś używanego, bo nie ma dystrybutora. Ew. możesz spróbowac jakiegoś niemickiego e-baya może :huh:

Pike-16 rzucisz tym kijem spokojnie, dolną granica się nie przejmuj, ja myślę że podany c.w. wskazuje raczej górny przedział.

W okolicach 500zł możesz dostać gotową wędkę typu custom. Możesz też kupić sam blank albo blank i komponenty jeśli masz kogoś, kto Ci go uzbroi.

Rozmawiałem z chłopakami z Jerka i będą mieli Rozemajery. Trzeba się z nimi skontaktować i zaklepać sobie sztukę.

P.

• 0

jak chcesz rzucac w przedziale od 15 do 105 gram, to potrzebujesz dwoch wedek, jedna do okolo 50 gram, a druga do okolo 120 gram, w ten sposob oblowisz wszystkie wabiki, tak jak sie nalezy, w innym przypadku nie poprowadzisz zadnego wabika z wymagana dokladnoscia

proponuje tobie na poczatek dwie stosunkowo tanie wedki z serii triumph, pierwszy do 17 lb a druga do 25 lb, tymi dwoma kijami powinienes relatywnie latwo wejsc w swiat castingu

• 0

Nadaje się MU666 lub Mu665 ....

C605 obsłuży przynęty do 60 g , C606 do 75 z małym +....

Przeglądam stronę FishingCenter.com.pl i tam blanków tej firmy chyba nie ma. Orientujecie się czy można na zamówienie te blanki zakupić ?

@Jacku,

wybór jest tak duży, że można się pomylić :mellow: mamy różnych rodbuilderów na stronie, i pełen przekrój krajowej oferty :mellow:

1/Batsony zakupisz w Warszawie, w pracowni Fishing Center

2/ a blanki Shikari, o których wspominał Łukasz Masiak w Gdańsku, w pracowni Rodmas

3/ u Żbika w Łodzi, możesz zaś zamówić do sprowadzenia blanki St.Croix lub Lamiglasa, lub gotowe wędki tych firm

- brać, wybierać, decydować :mellow:

• 0

Myślę że w tym zakresie wagowym ze stajni ATC shikari. Nadaje się MU666 lub Mu665 . Magnum tapper to nie mój typ numer jeden do jerkowania(zbyt szczytowa akcja). C605 obsłuży przynęty do 60 g , C606 do 75 z małym +. Blank do jerkówki ma za zadanie nie tylko rzucić Jerka , ale poprowdzić go , zaciąć rybę i zapewnić komfort podczas holowania ryby.

Pozdrawiam Łukasz

Łukaszu,

zapytam z ciekawości: nie znam blanków Shikari i nie wiem jak ich opis przekłada się na rzeczywiste parametry użytkowe, zwróciłem jednak uwagę iż blank MU 665 ma górne c.w. opisane na 5 uncji (przynajmniej ta na wyprzedaży w mudhole), z kolei MU666 z aktualnego katalogu ATC ma deklarowaną moc 40lb . Wydaje się to strasznie dużo... czy te blanki mają szansę się ugiąć przy rybie mniejszej niz 5kg ?

Pozdrawiam

• 0

Witam

Blanki które pojawiły się na mudhole to odpady które nie zostały przeniesione ze starej siedziby Shikari w oklahomie , ze względu na koszty. Nie mają oprócz nazwy nic wspólnego z ofertą handlową ATC . Tak więc mają różne wady(są źle przycięte mają ,złą powłokę lub odmienne c.w. od katalogowych) . Mu666 katalogowo ma 3 oz ja dałbym mu niecałe 4. Mu655 będzie miał około 3oz jest to blank robiony na polski rynek i jest ciut subtelniejszy od poprzednika z shikari. Blanki ATC musky są sztywne ale o środkowym ugięciu i świetnie się ładują - ugnie je nawet 2 kg ryba- tylko szybko opuści środowisko naturalne <_<

Mu666 generuje troszkę więcej mocy w ostatniej fazie ugięcia od mu665 . Ciekawa alternatywa to blank C606 30 funtowiec do 75 g w długości 6'.Wszystkie są lekkie i bardzo dobrze zbalansowane. W przyszłym tygodniu pojawią się na stronie - w bardzo atrakcyjnych cenach. Mam też ciekawe wieści od ekipy ATC z icast show - ale na razie tajemnica. :mellow:

Pozdrawiam Łukasz

• 0

Chyba będę się musiał zapoznac bliżej z tymi blankami na muskie o których piszesz, bo powiem szczerze że amerykańskie wędki, nawet tylko do 3 oz, które do tej pory widziałem, przypominały krótkie piki do obrony przed szarżą kawalerii bardziej niż narzędzia do połowu ryb :lol: widocznie Shikari / ATC opisuje blanki wyjątkowo precyzyjnie, jak na amerykańskie standardy

Pozdrawiam