Skocz do zawartości

Łososie 2025

Luckyguliver

Rekomendowane odpowiedzi

Nie muszę nikomu mówić, że życie "łowcy" łososi jest trudne ale w tym roku było szczególnie pod górkę. W Uk była susza już od marca wiec pogon za lososiem tak naprawde przerodzila sie w poszukiwanie wody w rzekach. ślęczalem wiec nad wykresami stanów rzek oraz bez końca przeglądałem prognozy pogody. W końcu zapaliło sie zielone światło i ruszylem. Nad wodę na której miałem swój pierwszy kontakt z ta ryba w wersji 80+ :)  Był sentyment, były oczekiwania i co najwazniejsze bylo duzo wody w rzece! Po godzinie poczułam miękkie ale stanowcze "uwieszenie się" na wędce. Wiedzialem, ze to łosoś zanim jeszcze eksplodował na powierzchni. Hol był dość zdecydowany bo przyjechałem dobrze przygotowany ale był moment, że ryba jak wodolot prawie wjechała mi w krzaki pod przeciwległym brzegiem. Ryba ok 86 cm. W angielskiej mowie jakieś 16lb. Czyli nowy rekord!

AP1GczN7ICcm4wOKHcOk2N4DMhFjQuZ69qcdQFn0

Mija trochę czasu a wody (czytaj deszczu) jak nie ma tak nie było. Rozszerzam swoje horyzonty poza Uk ale to nic nie pomaga. Ostatnim rzutem na taśmę ( bo niektóre rzeki juz zamkniete) bookuje parę dni w Norwegii. Tym razem deszczu aż za dużo. Rzeka wylewa choć nadal czysta wiec jest nadzieja. Brodzenie to koszmar jednak materializuje sie kilka rybek w tym jedna z ósemką na przodzie :) Pełna satysfakcja bo tym razem celem było złowienie samca z kufa. No i jest cudo  :) 

AP1GczNSi99zCpNtMaGXpvAPlhAOmFRAd1v54XDC

AP1GczMca_TtaDuIHnt-tb3gvI1SXyjsqK2TASeg

NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA"                                                                               :good:

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 28