Skocz do zawartości

PSTRĄGI 2013

Sławek

Rekomendowane odpowiedzi

Wczorajsza wizyta na pstragowych rewirach w moim wykonaniu niestety nie obfitowala w nadmiar akcji i atrakcji.

Ale zawsze sie cos tam wydarzylo ;)

2 tygodnie temu do szybko prowadzonego woblera 2 razy wychodzila mi ryba, ktora na szybko oszacowalem na "pod 50". Wychodzila 2 razy ale nie zaatakowala przynety. Tydzien temu jakos nierozwaznie podszedlem do tego niewielkiego miejsca (przyglebienie posrod w miare rownego skalistego dna) i ryba byla "spalona".

Wczoraj ja "zaatakowalem" skutecznie. Wobler 6 cm w pierwszym przeprowadzeniu zostal zaatakowany i skutecznie zagryziony.

Okazalo sie, ze pstrag ma 45 cm.  Takze oko poczatkujacego nie jest zbyt precyzyjne ;)
Ponizej "znajoma" rybka.

45_2.JPG

Dziwne to uczucie zlowic rybe, ktora sie "zna" kilka tygodni . Pod koniec dnia rzeka pokazala mi jednak, ze kryje jeszcze sporo niespodzianek.

Otoz w jednym bardzo obiecujacym miejscu, ktore nachodzilem wczoraj kilka razy na rozne sposoby, pod koniec dnia na wrecz obledne prowadzenie udalo mi sie skusic...no to byl chyba pstrag zrodlany. Ryba okolo 45 cm. W trakcie walki wiekszosc czasu spedzala nad woda latajac z predkoscia swiatla :o

Gdy troche sie zmeczyla i zastygla pod nogami to w polarach widzialem taki ciemno oliwkowo - brazowy grzbiet i zlote mieniace sie kropki. Stad pomysl ze to zrodlak. Ale zrodlaka na oczy nie widzialem jeszcze . Ba! nawet nie wiedzialem, ze one w tej rzece zostaly wsiedlone.

W kazdy razie po chwili odpoczynku wykonala jeszcze dwa salta (mimo bardzo lekko ustawionego hamulca) i spadla :(

No chyba ze to nie byl zrodlak. Jakby ktos byl zorientowany to dziekuje za "wyprostowanie" ;)

Woda opada - niska i przejrzysta bardzo woda jakos nie sprzyja moim pstragom. Malo odprowadzen i przejawow zainteresowania przyneta. Do tego pelne slonce wczoraj i juz "nascie" stopni w ciagu dnia...

Za tydzien ciag dalszy pstragowych podchodow.

Pozdrawiam

Guzu

Edytowane przez Guzu
  • Like 2

Ciekawe bo źródlaki to raczej nie akrobaci. Najłatwiej pomylić je z palią ale ta ostatnia odpada bo ona nie skacze w ogóle tylko pruje w dno z siłą brzany. Wczoraj miałem taki przyłów-palię ok 37-38cm. Power takiej rybki jest niesamowity. Źródlaka najłatwiej poznać po ogonie. Środek jest jaśniejszy a brzeg obramowany na brązowo lub czarno. Płetwy piersiowe i brzuszne mają pierwszy promień gruby z wyraźnym białym lampasem. Grzbiet jest oliwkowy z wyraźnymi lamparcimi cętkami, które u palii są dużo mniej widoczne. Palia ma zazwyczaj więcej i wyraźniejszych kropek niż źródlak ale rzadko są one czerwone jak u potokowców, przeważnie różowe. Jesteś pewien, że to nie był tęczak? Do nich skakanie pasuje najbardziej a widziałem już różne ich ubarwienia.

Brawo Daniel!!!

To wsiąkanie w pstrągi zaprocentuje najpierw pstrągami a potem zobaczysz jak jest bardzo potrzebne przy łowieniu wielu ryb w ciekawych i niestandardowych miejscach ;)

Bolenie szczególnie już te letnie na niskiej wodzie, klenie w małych rzeczkach no i całe łowienie na rafkach składa się z pstrągowych układów rzutów, prowadzenia itp...

• Like 1

Hmmm.

Dzieki Kriss za info. No to juz kompletnie zglupialem. Bo teczaki tam u mnie to w miare znam. Ta ryba wziela inaczej niz teczaki biora (to po pierwsze). Branie takie "w pien", nie teczakowe "tyk- tyk" ;)

Po drugie walka wygladala jeszcze bardziej dynamicznie niz z jakimkolwiek teczakiem jak dotad. Kilka razy linka wchodzila do wody w jednym miejscu a ryba pare metrow dalej juz konczyla drugi skok, ktory obserwowalem w oslupieniu. Potem sie zmeczyla i wlasnie wtedy wypatrzylem te luski i ten kolor.

Mialem wczoraj jednego teczaka (na wobler od Arka - dziekuje) . Wygladal zupelnie inaczej.

P1010637.JPG

Nie pozostaje mi nic innego jak w sobote zlapac ta rybe skutecznie i wtedy podziele sie info co to za jeden tam mieszka ;)

Może coś w tym jest, bo podczas holu więcej czasu spędził nad wodą niż w wodzie. Wyskok za wyskokiem, a po podebraniu potulny jak baranek i cieszył miche :D

To mlyneczek przetestowany - Graulacje teraz 5zz przodku zyczem :)

Edytowane przez krakus

Dzięki panowie.

Sprzęt przetestowany młynek bajka, kijek to samo kupiony niedawno od kolegi @haja1981 elitka niby wyrzut do 5/16 oz czyli gramatura okoniowa, ale zapas mocy to on ma. Dla mnie będzie to kij dwu zadaniowy, czyli zakrzaczone pstrągi i łódkowe okonie :)

Edytowane przez sol321

Dzięki panowie.

Sprzęt przetestowany młynek bajka, kijek to samo kupiony niedawno od kolegi @haja1981 elitka niby wyrzut do 5/16 oz czyli gramatura okoniowa, ale zapas mocy to on ma. Dla mnie będzie to kij dwu zadaniowy, czyli zakrzaczone pstrągi i łódkowe okonie :)

Mnie również cieszy, że kijek w dobrych rękach  :)

Naoglądałem się ostatnio filmików z kabanami to może przez to mi się mały wydawał :D

Popper kijek mi wyjątkowo spasował uwielbiam króciaki z taką akcją, a to jeszcze elitka :), więc podejrzewam, że ma u mnie dożywocie...

Krisu TpMg był pieczołowicie położony na najmiększym meszku w okolicy tak jak i pstrągal ;)

Edytowane przez sol321

Może i ja coś wstawię, po długiej przerwie.

Nie miałem ostatnio czasu na wędkowanie. W końcu udało się wybrać nad wodę.

Mój pierwszy pstrąg ( i mam nadzieje nie ostatni ) na tym forum. Jednocześnie mój nowy skromy PB.

post-48381-0-30211000-1362693070_thumb.jpg

I jeszcze jeden młodszy złapany tez dzisiaj :)

post-48381-0-91870100-1362693193_thumb.jpg

Edytowane przez Pszemo
  • Like 3