Skocz do zawartości

PSTRĄGI 2013

Sławek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Pomyślałem sobie, że ja nie mam na koncie tak pięknych okazów jak Koledzy prezentują. Marzenie! :) Każdy się cieszy.

Ja podziwiam.

Nareszcie w tym sezonie udało mi się wyruszyć na Nysę Kłodzką, nie wytrzymałem, choć wiedziałem, że po ulewach jest podwyższony stan wody. Na miejscu okazało się, że nie jest tak źle.

Przez 17 rozpocząłem sipinningowanie. Najpierw uruchomiłem woblery 4 - 5 cm głęboko schodzące - nic. Później obrotówki i też nic. Założyłem nowo nabyte wahadełka pstrągowe i też nic :angry:

Nurt zasuwał niesamowicie, lecz woda nie niosła zanieczyszczeń. Spokojnie można było obrzucać miejscówki, rynienki, dołki. Pogoda wspaniała, słoneczko, sucho i spokojnie - nikogo nad wodą. Po 18 nad wodę zaczęły przylatywać owady. Pstrążka nie było widać. Próbowałem na owady tonące i też nic!

Wziąłem pudełko ze swoimi woblerkami do przetestowania. Założyłem strzebelkę potokową o dł. 2,5cm i wadzę 2,50g - tonącą. Rzut w rynnę, opuszczenie do dołka i jest :)  Żaden wielki okaz, maluszek 19 cm :) Jak każdy, cieszyłem się, że nie wrócę o kiju. Szybciutka fotka i do wody, niech biedaczek rośnie - jak nie zjedzą go kłusole :(

Moje zadowolenie tego dnia było podwójne. Jednego kropeczka wyjąłem, drugi maluszek spiął się, lecz większe zadowolenie dał mi woblerek strzebli potokowej, która okazała się rewelacyjna pod względem pracy w ostrym nurcie, (czucie drobnej pracy woblerka na szczytówce i żadnych zakłoceń akcji w rwącym nurcie) oraz skuteczności !. To sukces każdego kto sam robi woblery! :D

Właśnie to jest dla mnie prawdziwym zadowoleniem.

Pozdrawiam

Harjer

post-53112-0-71649400-1368046578_thumb.jpg

Ja już w tym roku za pstrągiem biegał nie będę, więc parę zdjęć. Muchówka 4-5, a muchy to streamery. Głównie imitacje pijawek ssących ikrę, głowaczy i jakieś tam zonkery czy inne. Czasami nawet tak szalone jak na fotce :)

oczojeb.jpg

Uploaded with ImageShack.us

pale.jpg

tczak1.jpg

441mb.jpg

25957852.jpg

31393935.jpg

Pozdrawiam pstągarzy:)

• Like 2

I ja w końcu się mogłem wybrać . Dwa wypady przyniosły 4 pstrągi , dwoma z nich mozna się pochwalić na Forum  :P

Pierwszy to nowy PB 53 cm :) , Drugi 48 cm .

Łowię sam więc zdjęć z Ręki nie robie , dlatego taka a nie inna sceneria z góry przepraszam , jednak mogę być szczęsliwy bo Ryby wróciły do Wody w bardzo dobrej kondycji :)

Za pierwszego przyszło mi drogo zapłacić , ponieważ robiąc mu zdjęcie wyjąłem pudełko z Wobkami na trawe , po szybkim zmierzeniu wziałem wędke w ręke i poleciałem go wypuścić zapominając o pudełku. Trawa jest tak duża ze szukałem go przez półtorej godziny dnia którego go złowiłem i wczoraj jakieś dwie godzinki i śladu po nim nie było... Boli strasznie bo był to dorobek kilku lat :( , nie bolą minnowy , nie bolą woblery dorado czy sieki , Bolą własnoręcznie wykonane które były na prawde łowne :(.

post-49588-0-17560300-1368868035_thumb.jpg

post-49588-0-95340600-1368868048_thumb.jpg

• Like 3