Skocz do zawartości

PSTRĄGI 2013

Sławek

Rekomendowane odpowiedzi

Guzu, Twoje fotki mi sie nie wyswietlają, pisze tylko kloc2 jpg. i fotka sie nie chce załadowac po kliklnięciu... 
Teraz proszę o rady zebym i ja mógł fotkę wstawić fotkę kloca.
Zlokalizowałem ładnego pstrąga. Ale problem jest z miejscówką i jej obłowieniem.
XyU3YQh.jpg

Legenda.
Ja-to moje stanowisko. Na lekkim zakręcie.
C to stanowisko pstrąga, wymycie pod konarami drzewa, taki nawis z ziemi.
I teraz problem, bo jeśl wobler spływa trasą B, i zatapiam go tuż przed nosem pstrąga, to atak jest tak błyskawiczny, albo to tylko skubnięcie, że ni cholery tego nie idzie zaciąc, albo zrobi jednego młynka i dziękuje, dobranoc.
Czy rzut na koniec rynny (D) i sciaganie trasą A i liczyć na to ze wyskoczy? Poradźcie, pare dni do końca sezonu, musi mi sie udac. :P
I wybaczcie że Wasze oczy cierpią przez moje zdolnosci artystyczne. :P

Ja bym stanal na wysokosci stanowiska ryby i podal przynete plaskim rzutem 2 metry przed stanowiskiem pod galezie jak najblizej brzegu dasz rade ale zeby wobler spadl 2-3 metry w gore rzeki od stanowiska pstraga.

Podniosl wedke do gory i kilkoma obrotami korbki zatopil wobler i przejechal w poprzek nurtu lekkim lukiem.

Ja bym tak to zaatakowal. Ale w realu moze to byc nie do zrobienia w taki sposob. Nie znam miejsca....

Edytowane przez Guzu

Moge przytrzymać na "swoim" brzegu, ale własnie wtedy ryba nie zapina się dobrze, jakby atakowała samą końcówka pyska. :/
Guzu, może to i by sie sprawdziło, ale rzeczka ma jakieś 5 metrów szerokości, zobaczy mnie i dupa...
Erin, wybacz ale nie. :P
Jest jakiś sposób żeby ją skłonić do agresywniejszego ataku? Łowię minnowem 5. Może obejśc, i spróbować sciagać pod prąd, np blaszką trójka?

W dawnych czasach na takie okazje zakładałem na brzuszną kotwiczkę rowerowy wentylek. B) Pamiętaj o tym, że on widzi Twoją przynętę, i jeżeli tylko będzie chciał to się zaczepi. Skoczy nawet kilka metrów. Grunt by sprowokować go by to zrobił. :ph34r:

Ja natomiast  przeprawiłbym sie na drugi brzeg. Oczywiście nie w miejscu, gdzie mamy zamiar łapać.  Woblera nie rzucam... kłądę sie na brzuchu, delikatnie woblera kładę na wode (pływający) i pozwalam aby spływał ZA stanowisko gdzie "stoi" ryba. Nie można obserwować co sie dzieje z woblerem ...  delikatnie podciągam woblera ku sobie.... Obowiązkowo - ryba nie może Ciebie widzieć !

• Like 1

Ja bym zmienił przynętę.Skoro nie atakuje,tylko skubie to coś mu nie odpowiada ;) Nie trzymaj się przynęty na którą złowiłeś kilka ryb,bo zawsze jest lepsza.Przerabiałem to wielokrotnie.W tym roku tą samą 48'kę wyjąłem 5 razy.3 razy na tego samego woba,później już mu się nie podobał.

Większa kotwiczka na przód i siądzie.

Jakie polecicie dobre kotwiczki do wobka 3-5cm?Byleby nie za grubiutkie,bo za bardzo zmieniają pracę.Dodam,że gamaka 13b nr 10 już mi rozgiął lorbasek :)

Własnie problem go sprowokować do SKUTECZNEGO ataku. :P A cóz daje ten wentylek?

Zawsze zakładałem wentylek jak klasyczną rurke igielitową na obrotówkach. Z ta różnicą, że długość wentylka na być tak dobrana by sięgał delikatnie po za połowę długości woblera. Nie psuje to akcji woblera, a bardzo często pomagało namówić klocka do brania !  B) Czasem z bardzo daleka.

• Like 1

Ja bym raczej probowal go dorwac jak wyjdze z zajmowanego stanowiska, bardzo wczesny ranek, pozny wieczor. Nie bedzie tam stal caly czas. 

Bujo

Pstrąg po za domem jest bardziej "nerwowy i ostrożny" niż w swoim domku. No i utrafić w ten czas też ciężko. Nie trwa to z regóły dłużej niż 30 min. Szanse oczywiście jakieś są, jednak ... z resztą nie wszystkie pstrągi dają się złowić, i to również jest piękne !

• Like 2

U mnie ponad 2 lata ciezko było mi przekroczyć 30 cm... :)
hi tower, jak bardzo? Mniej wiecej tak jak młody wędkarz widzący pięknego pstrąga który uchował się miedzy innymi wędkarzami, i kłusolami, który naczytał się o potęznych pstrągach, chce poczuć na kiju kabana. ;)
Jutro rano jade, dam znać jak tylko wróce jak efekty.
Dzieki wszystkim za rady!

Kuba, to proste. Trza wieczorem postawić sznura z rasówą na haku. Przed robotą ściągnąć. Aha i NOKILLLLLL!!!!!! ;-)

Nawinąłbym dwudziestkę, jakimś przegubowym węzełkiem dowiązał jiga 1,5g albo 0,8 g w ciekawym kolorze i stanąłbym poniżej i rzucałbym od dołu. Najpierw z boku, bo może wyleźć, a potem w najgłębszą wodę, a potem czekać na pstryk. I w papę...

Edytowane przez rózgaś