Skocz do zawartości

Przepływ nienaruszalny

BodzioPT

Rekomendowane odpowiedzi

Trzeba by najpierw znać wartość przepływu nienaruszalnego, która została wyliczona dla danej lokalizacji.

Z reguły liczy się go jako SNQ razy współczynnik k. A ten jest zależny od typu rzeki i powierzchni zlewni. Z tym, że współczynnik k z reguły waha się od 0,50 do 1,27. Nie wiadomo jaki typ rzeki jest w podanym przykładzie. Ale jeśli w omawianym przypadku współczynnik k będzie wynosił 0,50, to po wykresie widać, że jest raczej powyżej połowy SNQ, więc przepływ nienaruszalny jest zachowany. Chyba, że dla danej lokalizacji będzie wyższy.

Podaj lokalizację, to łatwiej będzie to tak orientacyjnie policzyć.

Dla rzek nizinnych o powierzchni zlewni mniejszej niż 1000 km2, współczynnik k powinien wynosić 1. Więc w tym przypadku moim zdaniem przepływ nienaruszalny powinien wynosić SNQ x 1, tak więc nie powinien być niższy niż SNQ. Stąd moim zdaniem przepływ nienaruszalny w tym przypadku nie został zachowany. Ale spotkałem się z różnymi sposobami wyliczania takiego przepływu nienaruszalnego, więc pewnie znalazłaby się niejedna osoba, która podważyłaby to, co napisałem.

• Like 1

Dzięki za odpowiedź. Dzisiaj też sprawdzałem wodowskaz i wyglądało to tak. Mam takie pytanie gdzie powinienem to zgłosić? Wody polskie czy ochrona środowiska?Pozdrawiam

u siebie zgłaszałem swawole MEW do PZW kilkukrotnie...

Efekty są takie, że od lat robią to samo.

Wahania wody wiosną o 80-100cm w ciągu 3 dni :)

Ryba na tarle, ikra schnie 

Dzięki za odpowiedź. Dzisiaj też sprawdzałem wodowskaz i wyglądało to tak. Mam takie pytanie gdzie powinienem to zgłosić? Wody polskie czy ochrona środowiska?Pozdrawiam

Gdzie byś nie zgłosił to odzew będzie taki sam czyli zleją to sikiem prostym i jeszcze Cię zwyzywają że zawracasz dupe   ;)

• Like 1

Kamil ale chodzi mi o to czy mam podstawę żeby to zgłosić bo nie wiem czy ten przepływ został naruszony chociaż tak jak pisałeś to raczej tak. Dzięki panowie za pomoc.

Licząc to zgodnie ze wzorem, którego użyłem to tak. Mam trochę styczności z zagadnieniami obliczeń hydrologicznych, ale sam nie jestem hydrologiem. Jednak wiem, że jest kilka sposobów wyliczania przepływów nienaruszalnych. I wyniki mogą być różne. Jeśli jest tam na rzece jakiś obiekt, który ma pozwolenie wodnoprawne na korzystanie z wód, to na pewno ma tam też zapisany w nim przepływ nienaruszalny. I tu kwestia kluczowa, jaki przepływ ma zapisany w papierach. Tylko wtedy można stwierdzić, czy przy takim stanie wody łamie te zapisy, czy jest czysty.

Co do zgłoszeń do instytucji, to kiedyś zgłaszałem, że do takiego niewielkiego bajora ktoś wylewał ścieki. Smród i kolor wody był taki, że ciężko było podejść do brzegu. No i tu powiem, że najskuteczniej zadziałało zgłoszenie elektroniczne do WIOŚ. Oni tam mieli taki formularz, gdzie wszystko się wypełniało. Gmina natomiast mnie zlała, wysłałem im zapytanie przez ich formularz zgłoszeniowy, to nawet nie odpisali. Ale WIOŚ ładnie zajął się sprawą, powiadomił policję, straż pożarną, robił kontrole na miejscu. Wprawdzie winnego nie złapali, ale od tego czasu woda jest czysta. Ja podejrzewałem, że mogła mieć w tym udział oczyszczalnia ścieków, która jest może 200 m dalej, i może dlatego tak cicho było w gminie. No ale dowodów żadnych nie miałem. Ważne że teraz jest czysto.

Edytowane przez Kamil_M

Buenas, Zgłoś to to lokalnego Powiatowego Wydz. Ochrony srodowiska, oni maja u siebie pozwolenie wodnoprawne wlasciciela MEW, w ktorym powinien być  podany jeden z warunków , dot. utrz.przeplywu nienaruszalnego.

W kazdej chwili mozesz to sprawdzic bo jest to BIP. Przy okazji ich obowiazkiem jest sprawdzanie utrzymania przeplywu nienaruszalnego ( roznie z tym bywa) ale ..na kazdy uzasadniony wniosek nie moga odmowic kontroli. Jesli przeplyw  jest notorycznie niedotrzymywany moga wszczać postepowanie cofniecia pozwolenia wodnoprawnego. PZW ma to w d... nie ich zakres ..Zgodnie  z prawem ( Prawo Wodne) celowe utrudnianie przepływu wód jest traktowane jako wykroczenie lub przestępstwo, czyli są sankcje.pozdrawiam / Ps/ dodam ze przerabialem temat jeszcze za czasow pre-Wody Polskie, czyli RZGW). Czy cos sie zmienilo obecnie nie sprawdzalem.

Edytowane przez border river