Skocz do zawartości
  • 0

Obniżenie pawęży o 2 cm stopa S

noidemm

Pytanie

Witam. 

Założyłem nowo zakupiony silnik Suzuki DF 20 do łódki 365.

Łódka przystosowana pod stopę S i taką ma SUZUKi.

Co się okazało, to stopa S stopie S nierówna??

Wcześniej przy chińskim silniku na stopie S było idealnie, natomiast Suzuka jest jakieś 10 mm za wysoko.

Zaznaczyłem na obrazku przy zgraniu się lini kolorowych to właśnie na takiej wysokości jest motor.

10-15 mm niby nie dużo ale bardzo wode rozbryzguję. Przy zakrętach w ślizgu łapie powietrze.

Ma ktoś możę pomysł jak to obniżyć o chociaż 15 mm. Czy trzeba z góry podbierać pawęż?? 

post-78141-0-28360500-1757920840_thumb.jpg

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Za to szybciej płynie i mniej zjada paliwa paliwa. Niektórzy pływające tak ze im pół sruby wystaje.

Niestety między Suzuki a Yamaha jest prawie 5cm różnicy pomimo ze obie na S. Yamaha podchodzi ze lepiej dać 2cm za głęboko niż 1cm za płytko. Chinole kopiują Yamaha 1:1 więc i sa tak samo długie.

Jeżeli jest to problem to tylko cięcie pawęży lub zmiana silnika.

Wysłane z mojego SM-S928B przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Tresor

• 0

Wczoraj dogadywałem się z producentem łodzi i powiedział że można ściąć z pawęży taki rant co da jakieś 3 cm. Pawęż wypełniona jest jakimś twaardym klejem i nie powinno ją to osłabić. 

Zebrałem te 3 cm i teraz muszę to obrobić żywicą, a potem topkotem żeby było łądnie. Trochę zabawy będzie, ale myśle że warto.

• 0

Mam podobny problem i także z silnikiem suzuki. Śruba łapie powietrze i przy 2/3mocy już praktycznie odcina. Są chyba takie nakładki na pawęż i do nich się pozniej montuje silnik. Ale nie zgłębiałem jeszcze tematu

To się nazywa pantograf , sa stale i regulowane , regulowane się “kolibia” trochę , oddala to tez silnik od pawezy , trzeba dobrze rozmierzyc przed montażem , są też power tilt czy jakoś tak

sie to nazywa - elektryczne i mechaniczne -

tu mniej odstaje i jest pełna regulacja 

• Like 1