Skocz do zawartości

Jazie 2013

skalka

Rekomendowane odpowiedzi

Szkoda, ze durnie pakuja jazie do plekacow...

Maciek, to prawda, że jazie lądują w plecakach jako piękne płocie.

Na "Kleniu Widawy 2012" zwróciłem uwagę idąc brzegiem rzeki takiemu miejscowemu, żeby te niewymiarowe jazie wypuścił, bo zaraz będą szli sędziowie i SSR i tak się chłop wystrachał, że nawet te wymiarowe z reklamówki wypełnionej wodą wyrzucił i sp...lił z nad rzeczki.

Taki mój mały sukces w starciu z kłusolami :)

Niestety na niektórych rzekach zacznie się przedtarłowa rzeź jazi. Smutne to dobrze, że choć niektóre wracają do wody.

ada182920ef07732med.jpg

2a3212ba58391794med.jpg

Mam prośbę do osób łowiących jazie w tym okresie potrzebuję trochę informacji na temat wielkości ryb, które są łowione w okresie od 15 marca do końca miesiąca (oczywiście na priv). Pozdrawiam

• Like 1

@Skałka tu nie ma kompromisów i wywodów etycznych lepiej idź i kuj ile wlezie. Inny przyjdzie i zapakuje ile wlezie. Tego samego jazia trudno 2 razy w krótkim lub dłuższym czasie złowić ponownie.  Co do tarła ... zmęczenie nie dyskwalifikuje.

• Like 1

Niech będzie można zabrać rybę do domu ale tylko na chwilę, a potem odnieść do jej domu. Tak na poważnie radykalne zmiany nie znajdują aprobaty u większości. Metoda drobnych kroczków sprawdza się najlepiej (wiem, że te zmiany powinny zachodzić szybciej ale tak przynajmniej zachodzą). Te informacje dotyczące wielkości ryb łowionych w podanym okresie bardzo mi pomogą. Nie wiem dokładnie czy mój plan uzasadnienia wniosku jest dobry będę musiał to jeszcze skonsultować z osobami bardziej zorientowanymi w biologii ryb ale jestem dobrej myśli. Temu gatunkowi (innym też) należny się wyższy wymiar. Trzeba powoli odchodzić od stereotypu wędkarza żywiciela rodziny (sąsiadów, ciociów i kotów). Pozdrawiam

Tomy obserwuję zmiany jakie zachodzą w moim okręgu i uważam, że są one możliwe przy odrobinie konsekwencji i dobrej woli jeszcze trzy lata temu jak ktoś mówił o odcinkach NK to wszyscy patrzyli na niego jak na wariata. W chwili obecnej funkcjonuje ich kilka i to nie tylko na papierze (ludzie stosują się do regulaminu, a łamanie go to wyjątki). Tak samo z podniesieniem wymiaru na okonia, Lublin był jednym z pierwszych okręgów. Wiem, że od przepisu do życia długa droga ale zawsze trzeba zrobić ten pierwszy krok. Pozdrawiam idę spać jutro przed pracą czekają na mnie jazie :)

Czy ktoś łowi obecnie z powodzeniem Jazie w bugu?

Jestem ciekaw czy należy szukać ich w dopływach np. Liwiec czy w też w samym Bugu mogę liczyć na aktywność tego gatunku.

Mam zamiar zacząć od przyszłego tygodnia bo zlodowacenie na moim odcinku zaczyna ustępować :)

Czy ktoś łowi obecnie z powodzeniem Jazie w bugu?

Jestem ciekaw czy należy szukać ich w dopływach np. Liwiec czy w też w samym Bugu mogę liczyć na aktywność tego gatunku.

Mam zamiar zacząć od przyszłego tygodnia bo zlodowacenie na moim odcinku zaczyna ustępować :)

W Bugu pewnie ciężko je będzie teraz znaleźć ,puźniej (oczywiście po tarle) pewnie będą przy trawach...