duzers Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 ty łowisz,my siedzimy i się ślinimy... :-) Racja. Ja sobie 70+ to życzę na 1 maja, choć pewnie to pobożne życzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Łowisko z przeciętnymi jaziami - sześćdziesięcio centymetrowymi, przydało by się takie pod ręką. Moja Wisełka posiada, chociaż trudne do namierzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi101 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 [..... w ubiegłym roku ze znanej mi dobrze rzeczki widziałem w jednej z gazet jazia 78cm potem już nie dało się łowić w tym miejscu,- takie były najazdy....Nic nie zgłaszam i nie będę zgłaszał gdyż wyścig w mierzeniu członków nie interesuje mnie i nie potrzebuje go do niczego.Dziękuje za gratulacje i tak sobie teraz myśle, że niepotrzebnie go wstawiałem,- zapewniam ze to ostatni,- więcej zdjęć nie będzie ...]Arek gratuluję, świetna ryba ,cokolwiek to jest .Łowisko z sześćdziesięciocentymetrowymi rybami mam u siebie (choć nie ma ich wiele),ale fotki tych Twoich +/-70 chętnie przyjmę na maila jeżeli nie będziesz ich publikował na forum. Pozdrawiam Tomi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Arek szczere gratulacje! Piękna makumba nie ma co! Tu sprawdza się powiedzenie: w Niemczech jest to możliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miro 85 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 też chętnie zobaczył bym foto jasia 78cm, szukałem foto naszego rodzimego rekordu pl, ale jakoś nie moge sie doszukac. W zesżłym roku dziabłem jazia 55/56 i 58cm i sylwetka ryby była wyraźnie troche inna( głownie płetwa ogonowa,wyrażnie czerwona) tak czy siak bedzie mi sie snił taki "sredniak" 70cm jeszcze długo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Tu jest prosiaczek 68 cm, nie wyobrażam sobie jak może wyglądać ryba 78 cm, oczywiście przy zachowaniu tych proporcji ciała, jaziowych proporcji .http://www.fishing-worldrecords.com/scientificname/Leuciscus%20idus/show Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miro 85 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 o matko... ale jazisko i przy tej długosci ponad 5 kg.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ROKERS Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 to ma gabaryty jak karp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duzers Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Ten prosiaczek to nie jaź, to bolek ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snoek3 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 JAZ i to piekny i poteżny !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 I to akurat jest jaź Panowie - kształt płetw, kształt pyska, kształt i wielkość czaszki etc.Rozumiem, że niektóre hybrydy trudno sklasyfikować, ale nazywanie bolenia jaziem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 (edytowane) Zgadzam się z Danielem,.ryba z linku to NORMALNY jaziulec,a może tam u Arka żyje jakiś nowy niezbadany gatunek/podgatunek i warto by było zainwestować w jakieś badania DNA,bo wszystkie te jego ryby (które widziałem) obiegają od wzorca i jeżeli to hybrydy to jakoś ich tam strasznie dużo... Edytowane 10 Kwietnia 2013 przez WOBI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henluk Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Zgadzam się z Danielem,.ryba z linku to NORMALNY jaziulec,a może tam u Artura żyje jakiś nowy niezbadany gatunek/podgatunek i warto by było zainwestować w jakieś badania DNA,bo wszystkie te jego ryby (które widziałem) obiegają od wzorca i jeżeli to hybrydy to jakoś ich tam strasznie dużo... Hybrydy sa bezpłodne skad ich wiec tyle tam jest? Mozliwe ze wyksztalcila sie jakas forma plodna? Jest tu jakis ichtiolog? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Davly Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Eee tam, ja tam myśle, że ich po prostu tam nie jedzą w przeciwieństwie do pewnego kraju w środkowej Europie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 (edytowane) WitamWprawdzie ja wybrałem się dzisiaj na testowanie moich woblerków, ale wyjąłem na testowanego wobka pięknego - nie jazia, ale bolonka.To pierwszy w tym sezonie PozdrawiamHarjer Edytowane 10 Kwietnia 2013 przez Harjer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomala Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 nosz to nie ryba to potwór fajny wobek swoją drogą ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelHERP Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Do bolenia bliżej woblerowi, nie zdobyczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henluk Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Taki z tej uklei boleń jak z niektórych boleni jazie :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Hybrydy są bezpłodne skąd ich wiec tyle tam jest?Normalnie, jak wszystkie inne z mezaliansu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duzers Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Witam Kolegów! Jak z tymi jaziami u Was na chwilę obecną, zaczeły coś gryźć ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Jaziem to coś nie jest, ale i tak bardzo zazdroszczę.U nas zima i trzeba dłubać pojedyncze kurduple.Daniel bez obrazy, ale jesteś może po dogłębnym studiowaniu ichtiofauny Renu, że wysnuwasz takie wnioski ? Gdzie jest powiedziane/napisane, że jazie z Renu muszą wyglądać jak polskie jazie ? Nie dziwię się, że @Rheinangler ma serdecznie dosyć wyjaśniania. Co roku ta sama sytuacja: " Ryba piękna ale...." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 (edytowane) To trochę nie tak,- że mam serdecznie dość- ta emocja, którą wyraziłem, nie ma nic wspólnego z jakimkolwiek zdenerwowaniem z mojej strony!!!! Po prostu nie będę wstawiał zdjęć "tych" ryb gdyż budzą emocje o które chyba w tym wątku nie chodzi!!! A nie mam 100% pewności, że są to czyste genetycznie ryby,- bo nie jestem ichtiologiem,- za to mam pewność, że innych nie ma, bo łowie ich 50-70szt rocznie (4 sezon) i moi koledzy i uczniowie podobnie i innych nie spotkałem/spotkaliśmy w tej wodzie, więc raczej nie mogą to być niepłodne mieszańce bo choćby statystycznie zdarzyłby się choć jeden bardziej jaziowy - po polsku...Nie oczekuje i nigdy nie oczekiwałem gratulacji itp, po prostu chciałem pokazać rybę,- ryby,- z rzeki w której łowie najczęściej... Jazie,- skutecznie łowię od bardzo dawna i to zarówno w Polsce na te wszystkie mikro wobki, których szczerze nie znoszę jak i tu gdzie obecnie mieszkam na normalne woblery od 4 do 8cm a także nocą na 13cm....Tak tak, te 13cm to nie pomyłka,- w nocy na rafie takie "jazie" jak pokazałem na zdjęciu biorą spokojne na 13cm głowacicowe wobki, którymi normalnie łowie sandacze...To są ryby z szybkiego nurtu a nie z zamulonych opasek, wolniaków i prądów wstecznych, wiec albo jedzą albo żarcie odpływa....W żaden sposób nie deprecjonuję "polskiej szkoły łowienia" jazi na mikro-wobki ale nie jest ona dla mnie żadnym punktem odniesienia,- poza jednym a mianowicie takim, że skuteczny spinningista to taki który potrafi się dopasować do każdych warunków jakie zastaje nad rzeka i łowić ryby. Nie liczyłem nigdy bardzo dokładnie ilości złowionych jazi bo nie są one moja fascynacją a tylko przerywnikiem w łowieniu innych gatunków, ale ponieważ tak na oko jak się zastanowię to spokojnie przekroczyłem 1000 szt, to myślę że jakieś blade pojecie o wyglądzie jazia i różnicy miedzy boleniem a jaziem,- mam - chyba....I nie popełniam właściwych dla początkującego wędkarzy błędów oceny,- czy złowiona ryba to jaź, boleń czy kleń????.... Oczywiste jest dla mnie także, że osoby kwestionujące "jaziowość" moich jazi łowią ich więcej i są pasjonatami tej ryby i dlatego wiedzą lepiej...Dlatego z pokorą przyjmuje ich werdykt i nie zamieszczam więcej fotek tych moich dziwnych ryb,- bo to przecież wątek jaziowy a czystość rasy najważniejsza - jak powiedział 1% Niemiec do 100% Polaków Edytowane 13 Kwietnia 2013 przez Rheinangler 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Daniel bez obrazy, ale jesteś może po dogłębnym studiowaniu ichtiofauny Renu, że wysnuwasz takie wnioski ? Gdzie jest powiedziane/napisane, że jazie z Renu muszą wyglądać jak polskie jazie ? Nie dziwię się, że @Rheinangler ma serdecznie dosyć wyjaśniania. Co roku ta sama sytuacja: " Ryba piękna ale...." Mam podobne zdanie jak Artech. To pewnie są jazie tylko przez to że mają świetne warunki osiągają tak imponujące rozmiary, a że inaczej wyglądają po prostu przystosowały się do odmiennych warunków niż u nas, chyba każdy wie co to ewolucja. Gdyby to były mieszańce nie byłoby ich tyle, a poza tym gdzie są "normalne" polskie jaziulki? Rozumując jak niektórzy to pstrągi potokowe z północnych rzek nie powinny być pstrągami tylko mieszańcami pstrągów i łososi bo rosną większe niż te z południowych rzek. Inny przepływ wody, termika ! i baza pokarmowa sprawia że ten sam gatunek w różnych warunkach będzie osiągał inne przyrosty, chyba normalne, a że inaczej wygląda to też mnie nie dziwi.Podobnie jest z boleniami, bolenie z Wisły są inne niż te z Warty i Odry. Rheinangler wstawiaj bo jest co pokazywać, ryby naprawdę robią wrażenie. pozdrawiamwujek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 R... Weź se kurka otwórz własny wątek pt moje Ryyyyyybyyyyyyy z renu i jego dopływów będzie bez problemu i wiecznych dochodzeń czym to jest a czym nie jest :-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 (edytowane) R... Weź se kurka otwórz własny wątek pt moje Ryyyyyybyyyyyyy z renu i jego dopływów będzie bez problemu i wiecznych dochodzeń czym to jest a czym nie jest :-P nie mam aż takiego ciśnienia na pokazywanie wystarcza mi w zupełności to, że je łowię przy okazji pisania mojej wcześniejszej odpowiedzi spojrzałem do zapisków, które zawsze robię rozpoczynając łowienie na nowej rzece i które prowadzę ok 2-3 lat aż nie odnajdę rytmu tej rzeki....Podobne zapiski prowadziłem po zamieszkaniu w Dusiołku i co zobaczyłem... Każdego roku ok 300 ryb w tzw granicy normy medalowej między tzw brązem a zlotem, wiele z nich znacznie wyżej i tylko sandacze i pstrągi przeciętniaki z kilkoma wyjątkami.... Nie jest to jednak powód do chwalenia się, bo tych ryb jest tu po prostu dużo i nie są trudne do złowienia wiec to żaden kunszt.... którym można by się pochwalić... Można jeszcze inaczej to skomentować słowami Walentego Kwiczoła:...." zjodłem ctery setki baranów w tym ctery śmierdzące i zyjem.... Edytowane 13 Kwietnia 2013 przez Rheinangler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi