Skocz do zawartości

Jazie 2013

skalka

Rekomendowane odpowiedzi

Arek, a dlaczego "krzykacze" mają wziąć górę na tymi, którzy chcą oglądać te ryby? Sam doskonale wiesz, jak ciężko a raczej niemożliwym jest spotkać taką rybę w polskich wodach, daj Nam chociaż możliwość nacieszenia oka takimi zdobyczami! Zaglądanie do tego wątku nie jest przymusem, a jedynie dobrą wolą - kto chce ten zajrzy, jeśli ktoś nie chce oglądać - jego zdaniem "hybryd" niech nie ogląda i nie komentuje. 

Pozdrawiam

P.S. Sandaczy trochę chyba też tam łowisz, wstaw czasem jakieś fajne zdjęcie, bo w ubiegłym sezonie czekałem i czekałem...

Arek, a dlaczego "krzykacze" mają wziąć górę na tymi, którzy chcą oglądać te ryby? Sam doskonale wiesz, jak ciężko a raczej niemożliwym jest spotkać taką rybę w polskich wodach, daj Nam chociaż możliwość nacieszenia oka takimi zdobyczami! Zaglądanie do tego wątku nie jest przymusem, a jedynie dobrą wolą - kto chce ten zajrzy, jeśli ktoś nie chce oglądać - jego zdaniem "hybryd" niech nie ogląda i nie komentuje. 

Pozdrawiam

P.S. Sandaczy trochę chyba też tam łowisz, wstaw czasem jakieś fajne zdjęcie, bo w ubiegłym sezonie czekałem i czekałem...

Był tylko jeden co się nadawał,- fajny bo namierzony i wypatrywany i skasowany.... reszta  to przeciętniaki do 70cm czyli takie woleye ;) a takiej kategorii tu nie ma :lol:  :lol:  :lol:  :lol: ale nie zaśmiecamy już jaziowego wątku!

Hybrydy, Chimery nie ważne wzbogacają i upiększają ten nudnawy czasem wątek (gdzie ryba w okolicach 50cm to wyjątek). Wstawiaj ile się da bo przez to i inni wzbogacają się o pewną wiedzę, której nad naszymi wodami jeszcze długo nabyć nie będą mogli. Łowię jazie od kilku sezonów ale takich na oczy nie widziałem (to może chociaż zdjęcia bym pooglądał) :) . Pozdrawiam

U mnie już wiosna i po raz pierwszy poziom wody pozwolił się dobrać do rafy która trochę poprzestawiała zimowa duża woda ale jednak nie zdemolowała jej całkiem. Jazie dopisały choć były takie przeciętne ok 60cm, Ten ze zdjęcia ma 63cm,- mam nadzieje, że w miarę ocieplania się podejdą i te naprawdę duże  :rolleyes: Jaź był już dobrze odpasiony tak, że musiałem użyć chwytaka bo za kark nie dało sie go złapać. Przynęty takie standardowe na mojej wodzie czyli woblery Tomy-ego czyli Raptor 7cm ;) prowadzony w opadzie nad rafą.

Co Ren...to Ren :) ;)  .

Złowić na rafie wiosną po takiej zimie to sztuka ;) :D .

Gratuluję pięknych Jaśków :) :) u mnie niestety jeszcze nie gryzą :(

Rheinangler wogóle sie nie przejmuj...ludzią zawsze z zazdrości będzie coś sie nie podobało...a pewnie każdy by taką fote wstawil jakby złapal takiego Jaśka..

dla mnie nie ma tematu..piękny i tyle :)

graty :)

Jeszcze tydzień, dwa i będzie dobrze! Słońce nieźle operuje.

Zerknij Robert czy się drobnica już ruszyła :)

Mnie jeno zazdrość i podglądanie na tę chwilę zostaje :D . Macieju po drobnicy jeszcze śladu przy brzegach. Fakt zaczyna pięknie grzać i napięcie równomiernie wzrasta.

Ale na regulamin siły nie ma i do maja trzeba czekać :) .

Panowie, bez obrazy, kto wydał wam pozwolenia na łowienie ryb, jeżeli nie potraficie rozpoznać gatunku ryby. 

Gratuluję koledze wędkarzowi złowienia... bolenia...i pozostałych setek podobnych rybek złowionych przez niego...

Na fotografii przedstawionej przez kolegę można w miarę dokładnie policzyć liczbę łusek powyżej i poniżej linii bocznej.

Liczy się je od nasady płetwy grzbietowej w dół. Dla bolenia wynosi ona 11-12 do linii bocznej, 5-6 poniżej linii bocznej.

Dla jazia odpowiednio 8-9 i poniżej linii bocznej 4-5.

Zapewne niemieckie jazie mają podobne podniebienie jak nasze rodzime, tylko że jeszcze trzeba się nauczyć je rozpoznawać, a wtedy wątpię czy będą miały ochotę na współpracę z 13 cm. wobkiem.

Z wędkarskim pozdrowieniem...

Panowie, bez obrazy, kto wydał wam pozwolenia na łowienie ryb, jeżeli nie potraficie rozpoznać gatunku ryby. 

Gratuluję koledze wędkarzowi złowienia... bolenia...i pozostałych setek podobnych rybek złowionych przez niego...

Na fotografii przedstawionej przez kolegę można w miarę dokładnie policzyć liczbę łusek powyżej i poniżej linii bocznej.

Liczy się je od nasady płetwy grzbietowej w dół. Dla bolenia wynosi ona 11-12 do linii bocznej, 5-6 poniżej linii bocznej.

Dla jazia odpowiednio 8-9 i poniżej linii bocznej 4-5.

Zapewne niemieckie jazie mają podobne podniebienie jak nasze rodzime, tylko że jeszcze trzeba się nauczyć je rozpoznawać, a wtedy wątpię czy będą miały ochotę na współpracę z 13 cm. wobkiem.

Z wędkarskim pozdrowieniem...

:lol:  :D Rozsadnie i bez dupolizania.

Wujkowi proponuje poczytać czym jest ewolucja a czym przystosowanie i dopiero sie wypowiadac.(przystosowanie nie zmieni liczby lusek a ewolucja trwa miliony lat i wyksztalca nowe gatunki)

Artechowi postudiowac czym sie rozni jaz od bolenia. pomoc naukowa w linku.

ttp://diesaale.de/projekte/Fluss_Fisch/Rapfen___Aland/rapfen___aland.html

Warto zwrocic uwage na pletwe odbytowa ktora czesto u hybryd jest po boleniu jesli ktos ma problemy z liczeniem lusek.

Na niemieckich forach jest pelno dyskusji o hybrydach bo jest to bardzo popularne zjawisko w tym kraju niewiadomo czemu. pierwszy z brzegu linku http://www.anglerboard.de/board/archive/index.php?t-133047.html

Pan matusiak czemu mysli ze zalinkowana ryba to jaz? byla juz ona na jakims forum wedkarskim i wypowiedzialo sie kilku ichtiologow ze to ewidentna hybryda. 

widze ze brak ryb w naszych rzekach powoduje ze wiele osob zapomnialo jak wygladaja pewne gatunki  :D

hehe, jak to jest dla niektórych boleń to rzeczywiście proponuje jeszcze raz zdać egzamin na kartę wędkarską. Boleni złowiłem setki i żaden tak nie wyglądał.

Kolega henluk ma rację napisałem ewolucja zamiast przystosowanie. Nie chciało mi się już edytować i zmieniać bo chodzi bardziej o kontekst niż terminologie, ale widzę że trzeba uważać bo niektórzy wiedzą o co chodzi :), ale z tymi hybrydami do końca nie jestem przekonany. 

wujek

No i iskrzy dalej zanim zbierze się kolejna komisja śledcza. Proponuję każdy post zaczynać od tytułu naukowego np. nazywam się magister/doktor/profesor (no żeby każdy wiedział, że nie przelewki) potem dorobek naukowy przynajmniej z ostatnich 5 lat łączny IF, indeks cytowań i co tam jeszcze może. Następnie co myśli, a co na to literatura itd. Jeżeli ta dyskusja ma służyć udowadnianiu jeden drugiemu, że się wie lepiej (i to w takim stylu) to niczemu nie służy. Jestem początkującym wędkarzem (zainteresowanym tym gatunkiem) i chętnie oglądam wszystkie zdjęcia mające coś wspólnego . Tyle w temacie Pozdrawiam  

Boleń 60t+  może hybryda.Sporo z jednego miejsca może z 20-30sztuk w 2godziny.Jedna miara.

post-46714-0-22938700-1365969818_thumb.jpg

Jaź z 50cm.Też mi ktoś tam zarzucał że to mały Boleń.Chyba na forum multiplikator.

post-46714-0-82823000-1365970011_thumb.jpg

Ryba Arka.

post-46714-0-14484800-1365970044_thumb.jpg

Jak to jest Boleń to ja jeszcze nie złapałem Rapy.

Tu proszę na wiosnę wobler ok.10cm-moja skorpena i było kilka sztuk.

post-46714-0-80071900-1365970517_thumb.jpgpost-46714-0-44528100-1365970526_thumb.jpgpost-46714-0-59962400-1365970555_thumb.jpgpost-46714-0-41232900-1365970576_thumb.jpgpost-46714-0-85386900-1365970740_thumb.jpgpost-46714-0-60622900-1365970759_thumb.jpg

To też może były Bolenie?Bo co trochę inny kształt ryja.No jak u ludzi jeden ma taki a drugi taki.Na 100% ryba Rheinanglera nie jest Boleniem.

Edytowane przez Tomy

a ja chciałbym takie jazie,bolenie i hybrydy łowić codziennie... ;)

No ja też do Arka chętnie bym pojechał na te Jazie.Ten to chyba już nie budzi wątpliwości.Chociaż teraz sam już nie wiem bo rzędów łusek naliczyłem dość sporo :D

post-46714-0-29649700-1365971597_thumb.jpg

Po prostu duży Jaź ma inne proporcje niż mały Jaś.Tak jak u ludzi 80letnia baba nie będzie miała takich proporcji jak szesnatka choćby nie wiem jak była zadbana.

Edytowane przez Tomy
  • Like 1

Panowie pyskówki proszę prowadzić na priv .

Może coś przegapiłem (nie wiem czy czegoś nie usunąłeś)  ale jeśli wątek jest o jaziach a kilka osób kwestionuje gatunek ryby ze zdjęć to chyba warto ustalić co i jak a nie uciszać dyskutantów. Moje zdanie pewnie nie ma znaczenia ale nie widzę aby dyskusja była nie na temat albo w jakiś inny sposób niezgodna z zasadami forum.

Widzę, że co niektórzy bardzo na poważnie podchodzą do odczytywania postów forumowiczów, nawet takiego z żartem, zaznaczonego emitykonem - chichającą buźką, jak z "pięknym bolonkiem" złapanym na woblerka. B.Kobiela w znanej naszej komedii śmiał się w ten sposób. Ja teraz śmieję się tak samo:' hio hio hio !!! :D

Koledze, który chętnie wysłałby nas na egzaminy wędkarskie życzę dużo poczucia humoru ;) 

Pozdrawiam

Harjer