Skocz do zawartości

Jazie 2013

skalka

Rekomendowane odpowiedzi

... i u mnie się ruszyły, wczoraj 6 szt ale o dziwo na mniejsze niż zwykle przynęty :( 6cm Wideł rządził niepodzielnie na zmiane z sieczką Tomy-ego ale pozostałem przy Widle bo po 4 braniu z rozgiętymi kotwiczkami w sieczce odłożyłem ją do przezbrojenia :lol:  :lol:  :lol:

Rafa co prawda została mocno zdemolowana i teraz jest bardzo kameralnie, rybodajne pole to raptem 50m2 czyli tak 4 razy mniej... no i płasko, bardzo płasko się zrobiło ale ryby ładne, wszystkie +60 największy 67cm bidok stracił oko w walce.

Przed zmierzchem wyleciały duże chrusty i sierpniówka i dlatego w czwartek pojade tam z muchówką ;) 

Zdjęć nie wstawiam zgodnie z wcześniejszą obietnicą ;)

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 3

... i u mnie się ruszyły, wczoraj 6 szt ale o dziwo na mniejsze niż zwykle przynęty :( 6cm Wideł rządził niepodzielnie na zmiane z sieczką Tomy-ego ale pozostałem przy Widle bo po 4 braniu z rozgiętymi kotwiczkami w sieczce odłożyłem ją do przezbrojenia :lol:  :lol:  :lol:

Rafa co prawda została mocno zdemolowana i teraz jest bardzo kameralnie, rybodajne pole to raptem 50m2 czyli tak 4 razy mniej... no i płasko, bardzo płasko się zrobiło ale ryby ładne, wszystkie +60 największy 67cm bidok stracił oko w walce.

Przed zmierzchem wyleciały duże chrusty i sierpniówka i dlatego w czwartek pojade tam z muchówką ;)

Zdjęć nie wstawiam zgodnie z wcześniejszą obietnicą ;)

Bardzo radosna informacja Arku!

Powodzenia z muszka na rewirach !

Graty dla wszystkich łowców, ja wczoraj po powrocie z urlopu wybrałem sie na rzeke i było kilka wyjść do powierzchni za smużakami. Jaśki ładnie już zbierają wiec myśle ze na dniach bedzie sie działo. Jedna  około piećdziesiątka sie zapieła,ale zaraz spadła wiec jest nadzieja..

@Gucio i Bartek Gratulacje! 

U mnie chyba powoli zaczyna sie jesien, jazi i klenie znikaja z plycizn i jakies wogole niechetne do wspolpracy. Godzine biczowalem kleniowa mete ale bez pukniecia wiec poszlem na jaziowa miejscoweczke co by o kiju nie wrocic. Niestety na plyciznach ani jednej rybki. W okolicach sczytu klatek od czasu cos sie pokazalo a ze bylem w spoichach powoli wdrapalem sie na szczyt i posylalem wobka wzdluz opaski. Miedzy szczytem klatki a opaska jest taka mala wysepka z kamieni gdzie lamie sie nurt. Poslalem wobka za wysepke rownolegle do opaski i powolutku zwijalem a tu nagle Bammmm i Jazior siedzi. Mialem strachca zeby o wysepke zyleczki nie przetarl ale wszystko skonczylo sie dobrze. Szybka fota i jazik wraca do wody. Potem z Opaski zdjalem jeszcze klenika 30taka i niestety po ptokach  :rolleyes:

zdr

post-48077-0-03340700-1377332332_thumb.jpg

• Like 3

U mnie jutro a w sumie za chwile ma byc deszczowo i pochmurno wiec przyatakuje jakies pasiaste drapiezniki. W tygodniu ma sie przejasnic i wypogodzic wiec moze jeszcze przyatakuje. W weekend bedzie kumpel na 2 dni i w planach sczupaki i pstragi, co bedzie to sie okarze.

Zdr

Obłowiłem dziś nową mete od drugiej strony i 3 takie jaśki znów sie powiesiły, może i było by cos lepiej ,ale pózno przyjechałem i za mało czasu było zeby sie wstrzelić w przynete...

Najwyższy czas na coś z piątką z przodu, rybki dziś brały na swojaki niebiesko-srebrne z początków przygody ze struganiem

post-49445-0-91038700-1377807830_thumb.jpg

post-49445-0-03173200-1377807859_thumb.jpg

Wczorajsze wykorzystane zaproszenie na 2 godzinne późno wieczorne łowienie. To co zaobserwowałem, to płytkie szybkie przelewy (do 1m głębokości) z masą kamieni na dnie dają same okonki (sportowe, min 20cm), a nie ma tam kleniojazi. Okoń woli mniejszą, szybszą przynętę (w moim przypadku Pchełka), jak coś co stoi i mocno pracuje, takie wobki tylko podskubywały. Jazie były na głębszych przelewach, czyli takich w których wody jest co najmniej na 1-1,5m, no i koniecznie z jakimś progiem (kamienie na dnie). Wystarczyło wrzucić woblera mocno pracującego i... nabierały się.

kqvf.jpg

Wczoraj próbowałem nowego woblera (40cm) i dziwnie pracuje z takim małym sterem - wygląda jak żywa ryba  :D

w9pw.jpg

Ster mocno pracuje, ale to nie przeszkadza w zasysaniu wobków (Chrabąszcz Majowy SDR).

Edytowane przez J A Z
  • Like 4