rush111 Opublikowano 1 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2013 Witam wszystkich i pytam jako zaczynający kompletowanie sprzętu do castingu i przygodę z tą metodą choć kartę wędkarską mam ponad 30 lat Ostatnie kilka lat spinningowałem na rzekach i zbiornikach zaporowych z typowym zestawem do spinningu "korbowego" tj. Shimano PowerLoop Zander 3,05m c.w. 10-30 g i Shimano AeroGt2500 .Pod koniec grudnia 2012 roku uzbrojony w AbuGarcia Vendetta Cast 1,8m c.w. 5-25 g i AbuGarcia SilverMax LH i na końcu ciężarek 15 g podjechałem z bratem na łowisko aby poćwiczyć rzucanie w/w zestawem castingowym .I tu zapytam - czy przed rzutem patrzycie w jakiej pozycji ustawił się wodzik układający żyłkę na szpuli ? W czasie rzutu i oddawania żyłki/plecionki zmieniają się kąty schodzenia linki ze szpuli względem wodzika , ale czy jest to element mający znaczący wpływ na odległość rzutu ?I teraz jak dla mnie bardziej stresujące doświadczenie - otóż : mojemu bratu rzuty wychodziły całkiem nieźle / pozdrowionka Mistrzu / choć może nie były na początku rekordowo dalekie a następnie zestaw biorę w swoje ręce ja i po 4-5 rzucie kij pęka w miejscu połączenia tzn. 2-gi szczytowy element po wyraźnie słyszalnym trzasku leci sobie wraz z ciężarkiem Kij pękł na 2-gim elemencie w miejscu połączenia , Ale co najdziwniejsze po szybkiej adaptacji tj. wstawieniu tulejek w miejscu łączenia aby przywrócić kij do życia i pierwszej próbie delikatnego sprawdzenia popełnionego eksperymentu czyli wygięciu kija do pozycji roboczej PĘKA szczytówka w odległości ok. 20 cm od przelotki szczytowej !!!I teraz mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów na forum czy ktoś miał kiedyś podobne doświadczenia ze sprzętem , który obecnie w iluś /fajny wyraz/ tam % jest produkowany w CHRL .P.S.Znalazłem na forum odnośnik do wędki MarsCast 3-10g , która ponoć ma c.w. 10-50g a być może w opisanym przypadku jest odwrotnie tzn. może ten kij Abu ma max do np. 15g ?Z góry dziękuję za wszelkie sugestie a moja żona i tak twierdzi że najważniejsza jest szczytówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arwanii Opublikowano 1 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2013 Witaj użytkowałem ten kijek Abu dokładnie ten sam model w sezonie 2012 opis raczej jest zgodny co do jej zakresu rzutowego.Ja używałem jej do przynęt 15-20 gram i nic się kijkowi nie działo.Myślę ze porostu trafił ci się jeszcze bardziej lipny egzemplarz niż mi bo niedawno kupiłem 2 egzemplarz który miał krzywo 2 przelotki i oczko na przynęty być może blank był uszkodzony lub miał jakiś feler produkcyjny który w końcu się pokazał.Pozdrawiam Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rush111 Opublikowano 1 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2013 Dzięki Arwanii za opinię i też zaczynam się zastanawiać czy nie czasem nie krążą w necie jakieś wadliwe partie tego kijka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rush111 Opublikowano 1 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2013 Arwanii a jak z 1-szą ? częścią tj. wodzik przed rzutem na multiku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 1 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2013 w waskich multikach jakie widzialem w czasie wyrzutu wodzik sie nie rusza wiec nie ma sensu patrzenie w jakim jest polozeniu. W szerszym (revo toro 61) rusza sie razem ze szpula w czasie rzutu wiec tez problemow nie ma. Jedyne co to jak sie bawilem revo krecac nim na sucho to doprowadzilem do rozsynchronizowania (bo wodzik sie ruszal a plecionka nie nawijala bo juz byla cala na szpuli i musze przyznac, ze trzeba miec na to baczne oko bo moze sie skonczyc zle..A co do kija to obstawiam, ze trafiles na jakis felerny egzemplarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arwanii Opublikowano 1 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2013 Arwanii a jak z 1-szą ? częścią tj. wodzik przed rzutem na multiku ?Co do wodzika powiadają że najlepiej jest aby przed rzutem był pośrodku aczkolwiek osobiście nigdy nie zwracam na to uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2013 Wodzikiem mozesz sie nie stresowac. Fakt najmniejsze opory oraz najwieksze rzuty uzyskasz przy wodziku ostawionym na srodku szpuli, ale to rozwazania czysto teoretyczne, które w praktyce są raczej pomijalne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2013 (edytowane) Miałem właśnie zakładać temat na temat położenia wodzika.Też mnie to ciekawiło,ale widze że już nie musze Co chciałem to już wiem editW okrąglakach chyba to nie ma znaczenia bo wodzik porusza się przy wyrzucie jak się nie myle Edytowane 2 Stycznia 2013 przez fish28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2013 Fish - i tak i nie. Są okrąglaki, w któych wodzik jest stały (shimano / daiwa w wielkosci do 200 włącznie) i są okrąglaki w których jest stały w trakcie rzutu Np ambassadory w sumie wszystkie od 4000/ 4500/4600 az po najwieksze betoniarki... w maszynkach które mają ruchomy wodzik w trakcie rzutu - dobrze jest pamiętać o tym by "nie nie gubić fazy" czyli unikać całkowitego wciągnięcia linki na szpulę i krecenia dla samego kręcenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2013 No to jednak się myliłem,ale za to teraz będe troszke bardziej poinformowany Nie miałem jeszcze okrąglaka,mam trzy niskoprofilowce,ale tak gdzieś słyszałem.Nie mniej jednak dzięki za wytłumaczenie mi tego zagadnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2013 w czasach gdy nie bylo fajnych mocnych ale i malych w budowie okraglaczkow miało to faktycznie potwierdzenie... od czasu calcut, luny, ryogi itp itd juz nie generalnie wyglada to tak, że w przypadku stosunkowo wąskich szpul wodzik moze być stał w trakcie rzutu. Przy szerszych producenci oferują już sprzezenie wodzika ze spzula w trakcie rzutu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2013 Sprzężony wodzik największe zalety objawia podczas holu. Podczas rzutu stawia dodatkowe opory spowalniające szpule, ale ponieważ najczęściej spotykany jest w konstrukcjach większych (duża bezwładność szpuli), to raczej nie robi większej różnicy. Ponadto można wypolerować na lustro wszystko co się w mechanizmie wodzika rusza, a nie jest podparte łożyskiem, efekt piorunujący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2013 Krzysiek,rozwiń bardziej ostatnie zdanie bo nie bardzo rozumiem Ja też chce mieć piorunujący efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2013 (edytowane) O taki: http://www.youtube.com/watch?v=d0VqX4QmZw0 Czy koleś poleruje to nie wiem, być może ładuje jeszcze lepsze łożyska, ponadto na filmach zdejmuje bloczki. Ja poleruję (pasta aluchrom) elementy następujące: - koniec ośki wodzika osadzony w teflonowej tulejce- ośkę w obudowie, na ktrórej osadzone jest duże teflonowe koło- obudowę wodzika, szczególnie jesli jest już trochę zużyta powierzchnia- wnętrze wodzika, to które się ślizga po obudowie- jeśli przez pinion przechodzi ruchoma ośka, to wnętrze piniona oraz powierzchnię ośki- ślizg wewnątrz pierścienia bloczków (hamulec odśrodkowy)- blaszkę mosiężną w docisku szpuli To co w teflonie bez żadnego smarowania, to co w metalu na rzadką oliwkę. wszystko razem robi nie tylko mało opory, ale czuć nawet przy kręceniu różnicę. Poprawia się start przy lekkich wabikach, ale trzeba uważać przy cięższych bo łatwo o brodę (więcej hamowania potrzeba) Edit: historia obrazkowa: http://super-tuning.home.mindspring.com/i1.html Edytowane 2 Stycznia 2013 przez Krzysiek_W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2013 Dzięki,już wszystko wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RBTS Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2013 Witaj użytkowałem ten kijek Abu...opis raczej jest zgodny co do jej zakresu rzutowego.Ja używałem jej do przynęt 15-20 gram i nic się kijkowi nie działo.Pozdrawiam Maciej Też mam od jesieni ten kijek, jednak uważam, że nie jest opisany prawidłowo, jak zresztą chyba wszystkie Vendetty. Jego dolny zakres określił bym na 12-15 g górny zaś 35-40. W/g mnie pracuje najlepiej w zakresie rzutowym 20-25 g. Mam jeszcze Vendettę 2,30 i ona również jest znacznie mocniejsza niż to wynika z deklaracji ABU. Moje egzemplarze są wykonane starannie, jednak czy będą równie trwałe jak moje inne kije tej firmy, to się dopiero okaże... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi