Skocz do zawartości
  • 0

ogrzewacz do dloni.

gooral

Pytanie

witam.

ktos uzywal takich ogrzewaczy do dloni z wkladem palnym? Taka ala paleczka z wegla niby ja podpalasz wkladasz do srodka i hopsiup.

Za diabla nie moge tego zmusic do zapalenia sie w warunkach wedkarskich. Wlasnie sobie zmarnowalem dobre 30 minut probujac to odpalic na biurku. Podpalam zapalnicza i paleczka zaczyna sie zarzyc - dmucham kilka razy by zaru bylo powiedzmy 2-3 razy tyle co na papierosie i zamykam. Gasnie samo po chwili... paleczki lezaly w domu dobry rok (zawiniete w oryginalne folie) - zawilgly? czy to wynalazek do duszy i trzeba zippo kupic?

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja mam takie jak Zippo, ale nieco większe, produkcji "no name". Kupiłem kiedyś po 20 zł 2 sztuki i są super. Leję do nich co popadnie, benzyznę zapalniczkową, E95, denaturat i zawsze było ok. Jak zatankuję do pełna, to grzeje około 6-7 godzin. Odpalam przed wyjściem z autka lub kwatery, wrzucam do kieszeni wewnętrznej w kurtce i gra. Jak trzeba, to i kolegę poratuję w środku dnia.

Czy mnie biorą słabiej ryby niż zmarzniętym kolegom? Nie zauważyłem.

Bartek

• 0

Przyszedł ten Zippo. Myślałem, że jest wielkości zapalniczki a on jest ze 3 razy większy.  10x6,5x1,5 cm. To plus.

Na minus - pierwsze napełnienie zalecają dwoma pełnymi miarkami. A ja wlałem pół miarki i jest full. Zadzwoniłem do producenta i powiedział abym powoli dolewał. Strasznie długo to będzie trwało. Myślę , że godzinę lub więcej.

• 0

Tak, ale podobno tylko pierwsze tyle trwa. Może coś, źle robię. Proszę posiadaczy o odzew.

Wcisnąłem trochę tej waty w głąb i nalałem szybciutko ponad 2 dozowniki. Oczywiście w instrukcji o tym ani mru mru.

Gdybym tego nie zrobił kilka godzin bym nalewał.

Po zapaleniu gaśnie po kilku minutach. Czy w pokrowcu czy bez. Może to wina benzyny? Oryginał , ale z 5-10 lat już ma.

Edytowane przez godski

• 0

Zużyj całą benzynę, napełnij i wypal kolejną porcję. Nie powinieneś mieć już więcej kłopotów, powinno grzać elegancko.

Zasada działania podobna do zapalniczki, tyle że bez płomienia. Z zapalniczkami Zippo mam doświadczenia ponad 20 lat. :rolleyes:

• 0

Kilkadziesiąt zapalniczek Zippo napełniałem po raz pierwszy, zawsze trwało to kilkanaście sekund. Nigdy nie było problemu z wsiąkaniem benzyny. 

Ps. Co do nalewania przez żarnik, to miałem takiego delikwenta, który na drugi dzień się wrócił, bo mu nie grzeje. Jak miało grzać, jak żarnik zalał:)

• 0

Grzałek katalitycznych "sdełano w CCCP" używam od ponad 20 lat.Działają bez zarzutu.Napełniam zbiorniczek grzałki za pomocą strzykawki jednorazówki  z igłą.Wbijając igłę głęboko w watę zbiorniczka mam pewność,że cała wata będzie dobrze nasączona benzyną.Używam benzyny ekstrakcyjnej.Po napełnieniu zakładam żarnik i kładę na kilka minut na kaloryfer żeby ją lekko podgrzać i żeby benzyna zaczęła parować.Podgrzewam siateczkę żarnika zapalniczką najlepiej żarową która działa jak mały palnik gazowy i daje wyższą temperaturę.Zbliżam żarnik do policzka (uwaga delikatnie) i czuję temperaturę.To znak,że pracuje prawidłowo.Nakładam dekielek,chowam do pokrowca i wkładam do kieszeni kamizelki.W kamizelce wędkarskiej  zimowej mam na plecach od wewnętrznej strony na wysokości nerek wszyte dwie kieszonki do grzałek.Te moje grzałki jeszcze radzieckie po dobrym napełnieniu i rozpaleniu działają minimum 12 godzin.Po całym dniu wędkowania w domu wygaszam je zamykając w torebce strunowej i tym samym odcinając dopływ powietrza.I tam pozostają do następnego napełnienia.

• 0

Dobre patenty podałeś. Szczególnie z ta strzykawką. Ważne jest aby tego typu podgrzewacz odpalić w cieple. Jak już się całość ogrzeje to opary załatwiaja sprawę.

Dla mnie nie ma lepszego rozwiazania. Grzeje to niesamowicie. Ręce śmierdzą benzyną, dla gliździarzy sie nie nadaje.

• 0

to ja jeszcze dodam, ze trzeba paliwo nosic ze soba - ja napelnilem swoj ogrzewacz 2 porcjami jak pisze w instrukcji - polezal kilka dni w szafce dzisiaj poszlem na ryby i kupa zas grabiami musialem otwierac agrafki..... a najbardziej sie smial kolega, ktoremu tydzien temu dalem ten ogrzewacz na weglowe patyczki - dostal go za darmo i do tego nei wiedzial, e on kijowo dziala wiec go odpalil od kopa i nie mial problemow a ja swiezo kupione zippo cuda na kiju i nie odpalilem....

• 0

jak ty to do ciezkiego chu*a odpalasz? dzisiaj zmarnowalem z 40 minut. po koleji:

wlalem 2 miarki jak w instrukcji - nic..

tydzien pozniej wlalem kolejna miarke - tez nic

dzisiaj wlalem kolejna pozniej nawet prosto z butelki sikalem do srodka  podpalalem sama wate (bez katalizatora), katalizator, polalem nawet katalizator paliwem i podpalilem. cokolwiek nie robie to nic sie nie dzieje (no nawet jak mam plomien to jak zamkne pokrywke to on gasnie...)

kumpel co dostal odemnie inny ogrzewacz w tym czasie odpala sobie papieroski od zaru i leje ze mnie do rozpuku...

edit:

trzeba doprowadzic do tego by sie troszke rozgrzalo paliwko i zaczelo parowac (dlugie ogrzewanie duzym plomieniem rzadne zarowki nie dadza rady a w wietrzny dzien tez nie ma co probowac) pokazal mi to dzisiaj koles w sklepie. Zippo odpalone kolo poludnia dalej cieple..

Edytowane przez gooral